給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
就算佢動機正確(假設你岩which 其實無乜可能唔係為名)
佢做呢件事都係錯嫁wor
通告/廢紙一張/歷史文件
邊隻中文字有講可以"unless i revoke in writing"
而且份英文係成人版唔係小童版
如果唔係因為入左唱好香港 應該多好多人支持佢
希望佢另外個導演可以拎獎
等後世人知道套戲有幾好睇

同埋其他果幾個女仔應該都有睇連登架啦
希望同到張導講支持佢出翻
時間過得越快
就越值得有套咁既戲反思人生目的
佢已經上咗神壇三十幾年,好穩陣嗰隻,你想屈佢靠給十九歲上位,同屈一個盲人偷睇國家機密冇分別。
你地咪又係口同鼻拗
你點知個女仔無講大話?
當時講就一定係真話?
佢講你就信 然後屌信導演既人
五十步笑百步
佢哋到今日都仲未明「人係緊要過電影」,仲繼續用套戲嘅「好」壓落去一個人咪就係點解咁多仲係咁嬲嘅主因。
好老實講,作為睇過呢一套戲人,呢幾日情緒都唔係幾好

睇完呢齣戲,覺得自己都好似係其中一份子,雖然我自己唔係讀英華或者女校,而家佢哋俾人鬧就好似自己俾人鬧咁

尤其睇完齣戲先知道校長背後嘅經歷,更加覺得啲人或者呢個社會係黐晒線

亦都見到自己有啲朋友,突然好似上晒身咁,不斷去quote 咩「導演一早知佢哋唔想拍,但為咗賺錢繼續拍落去」,有時真係好希望呢一齣戲可以快啲再上
你都幾on9,佢手法幾仆街幾唔道德都好,同佢過去既成就、同套戲既評價一d關係都無。咪講到一個人仆街就否定全部啦,你可以睇唔起,但唔係你所講既無用
佢都要出段嘢屌張,真係多如
人地冇話唔願意宣傳運動喎 夾硬扭曲人地個concern 你都痴線 成件事根本同推廣冇關係
採訪同拍片段上電影係兩回事,咁都唔明真係痴線。上電影 最最最起碼要先了解清楚牽涉電影同運動員本身嘅贊助商有冇衝突。通知都唔通知聲
佢就係太想做好一件事
忽略左好多電影以外既事
因為以前拍戲
係全部人全條team目標一致 包括幕前幕後
今次佢要處理既比以前任何一套戲仲要複雜
一份係受訪者(成人)對拍攝方
一份係學校出俾家長, 簽名既係家長

你話呢?
早幾年套tiger king咁偏頗個個讚好睇玩到變cyberbully無人講道唔道德,今日香港人無啦啦個個變晒紀錄片道德專家
咁多人講大話無情白事屈佢一個
仲要有兩個係普通學生
睇返佢事後嘅訪問,點都唔肯認衰個個死款,
用「認知有落差」去掩飾自己講大話,同學校度左咁耐就係講呢堆廢話
一個人做事,真係以人為本的話,會講「認知落差」?
如果咁都似係無問題,閣下一定係屎都當朱古力咁食
不過唔緊要,人地名成利就 = 唔會做壞事
因為Tiger King同Netflix簽好哂文件

條友想告但完全無位入
個重點都唔係套記錄片幾高質幾有意義,而係拍呢套片或者上映呢套片既方式係咪道德

一開始校方既說法同出到嚟既有出入 又有誤導性
我都有睇套戲 拍到中間隊crew 都神憎鬼厭 ,佢地有voice out 過,但咪都係冇用

你咁樣日日一個鏡頭隊埋去記錄一個未成年人既所有生活細節其實個影響絕對比你想像中大

唔否認套戲好睇,但知道套戲背後既野仲支持真係唔知咩道理,如果下次張婉彎要拍套記錄連登仔十年既記錄片,希望樓主可以自動報名
世界做多D貢獻?

Compliance野都做唔好講咩對世界貢獻

你知唔知歐美講Compliance講左廿年? 而家拍戲一定跟足法律程序簽好所有文件?
呢幾日咁樣比人屌法
套戲之後只會變legend
如果乜都無發生
可能好多人連聽都未聽過套戲
就算攞埋獎
都唔會有興趣睇既一套普通docu
深藍大盜演都有人撐
港豬真係無得救
無得講架 有幾多人真係了解左成件事
來龍去脈 然後作出一個客觀判斷
個女仔講既就係真 導演就係講大話
唔會有錯
我係講緊佢畀嗰份嘢都有exit clause
係可以拍到一半甚至完成再話退出
咁樣點樣會佢講到做好paperwork就無問題

跟返佢份嘢
咁樣都係有機會令到製作團隊中途因為受訪者quit左而前功盡棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞