給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
監製都拎咗證據出嚟
片尾credit都證明咗唔係馬後炮
英華youtube 都擺咗段訪問喺度六七年
然後個出名嘅運動員成篇文話自己唔記得,自己冇記性,不過應該。。。(戴哂頭盔)
唔記得就唔好沖出嚟柒
明知公眾人物講嘢有影響力
無話阿Ling作個人出黎,係會唔會喊足5年先比退?
我都係女校出身
識朋友個女讀英華
真係好多英華女學生係幫導演同校方
覺得網絡上嘅言論太偏頗同唔正確
網絡世界好易被帶風向
希望你哋唔好喺度無限誇大一個女仔嘅感受
畀情緒同主觀沖昏咗頭腦
假設DM講嘅嘢係真
屌你咁唔想拍,又要利用導演搵工
然後又話俾導演剝削
咁樣嘅人品都無問題
你有無問人攞consent 架

又唔好攻擊阿聆人格…
希望大家齊心講真話
幫Ling又好,幫導演又好
唔好縮埋要老人家一個頂
好開心呢個世界仲有人仲係清醒
唔係一啲為咗跟風,睇啲唔睇啲,為屌而屌嘅人
真係冇人知道失去咗啲咩
香港唔會搞到無紀錄片記錄年輕人

只係唔該做野前做好Paperwork

呢張Form簽好左就無問題, 如果法例問題唔該搵返政府

Thank you

張婉婷好彩呢單野係香港咋, 係歐美佢死撚左十世俾人告到仆街
外國教Documentary第一堂就叫你簽好文件先
成篇文就係
張婉婷好出名,好有才華,唔會走精面,呃呃氹氹嚟拍戲
拍套戲係為回饋學校,你班𡃁妹有名導演拍你都不惜抬舉

但當中由本來出dvd變公映
用囚徒困境呃consent form
校方解法律恐嚇想退出嘅學生
呃李慧詩訪問擺落套戲
呢啲任你點講都係事實嚟
支持樓主,不過而家大部分論點都未夠砌住,等多陣先還拖比較好
推一推
套戲畀機會你了解年輕人咁又點
咁人哋就應該以自己為代價成全你增進對年輕人嘅了解?
撐張婉婷啲人而家就你道德勒索你
執著要顧受訪者感受,樣樣嘢要跟足規矩就拍唔到戲
你批評就係呃殺一套有歷史地位嘅紀錄片
摧毁香港電影
呢啲叫以結果為目標
首先,老點解唔可以追求名?
運動員破左世界紀錄就會停,老婆靚都可以出去搞三搞四

你話佢唔追名既同時,佢有無講過唔再攞獎,唔再出自己名之類既說話?
你點樣認為佢唔追名?

講大話呃簽名係粗疏,疏忽
話明唔想公映,然後唔簽公映既同意書就係出爾反爾
口講用愛浸死學生,然後學生唔開心就話佢地大個就會明,唔知係咩呢

唔好混淆公映同一開始話既校內播放加dvd

溝通問題?
溝通問題咪係團隊同學校都無理學生感受,大石砸死蟹
人地唔想出,咪剪走佢,睇左既人都話剪走佢,同埋林慧詩片段其實唔影響套片

一直都唔係“人vs電影”,有無諗過係“學生既感受vs要導演剪多個版本”
呢份form同佢地中一簽嗰份form嘅內容有咩分別
暫時我見到嘅野係:
- 而家嘅出現嘅主角都同意拍片
- 係final cut 第一次播映,阿佘同阿聆崩潰
- 有五位主角最終簽多一份同意書,包括阿佘
- 阿聆情緒因為見到final cut 而唔肯簽

不過諗深一層,你同意拍就預咗人地會有剪接…

當然呢啲真人真事,會有情緒好正常,所以身邊人理應支持同關心佢
李慧詩一年參加咁多比賽
接受訪問咁多次
竟然咁記得差唔多7年前果一次訪問 其實都幾神奇
不過李慧詩有光環, 張婉婷仲要有份說好香港
一睇都知邊知企緊道德高地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞