給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
扮訪問前線咁有型?厲害
簽晒野收埋錢就好道德?
都話咗係反骨妹
忘恩負義
被啲女權MeToo傳媒人煽動
一齊去乘機推MeToo運動
鞏固以女性感受主導社會規則嘅權力
Empower women

可惜講出呢個真相
就會被人攻擊係白卡loser

不過唔緊要啦
佢哋贏咗了
都退出咗
恭喜阿聆同班女權打贏一仗
原來係冚家聆同兩頭佘
呢個係小鳳副校
佢萬字文一開始就寫咗原因啦

十年之久的拍攝時間,莫說是導演,作為當事人的我也不能清楚記得十年到底被拍了什麼…對於放映後我能否承受各種閒言閒語,我是擔心的。就此我曾不少次間接透過校方,及直接跟導演反映希望得知剪輯內容,故事大綱等。導演以每個人都要求刪這段刪那段的話紀錄片便剪不成的理由拒絕…我是在校內首映時,與當時的觀眾一樣,第一次看這齣電影……校內首映之後,校方代表和導演嘗試了解我感到不適的原因。他們不解我為何由幾個月前配合學校宣傳,到校內首映後我的反應之大…我在觀看電影前沒有很強硬的反抗公開放映是因為校方代表及導演以此片能對他人有正面影響等原因循循善誘,我亦認為我應該先觀看電影才能評估我能否接受讓校外的人觀看我的片段。而首次觀看《給》後我得出的結論是我恐懼並拒絕《給》公開放映
另外,強調一下,套戲有道德價值唔代表佢個人道德,加陣就好似有人寫左個深情故事,就下意識以為個作家一定都好深情咁

電影圈唔道德既背後事比比皆是,但有一話一,張羅2導算係上一輩比較好人既一批導演。

只係係呢個世代,以前果種電影圈既架硬來,好明顯唔為呢個世代所接受
本身唔想上映 但係睇到套戲本身嘅價值所以妥協 其實佢好大方架啦 好值得欣賞
道德問題係尺度, 我無法評論

我都係揸住拍攝方得張咁既廢紙黎笑佢地唔專業同世界脫節
再剪過就要再過電檢,121419畫面就未必見得光
我理得套戲幾好睇
同佢地電影團隊同學校做野仆街兩者係冇衝突

其他post都有講過
睇左套好好J既強姦AV
之後爆出黎係黑社會夾個女優拍
我撐返個女優有咩問題
你之後就走我出黎話套av你都覺得好j 好真實 做咩依家又反
個黑社會都係想拍套好av姐 咁樣就浪費左人心血
你咪就係果隻港豬
佢哋點都影響唔到你係白卡事實
份聲明寫「採訪」
邊隻字係拍電影片段?
玲有出席咩
電影公司出來話釐清條文
你估出面會點
只會由大仆街變超級大仆街
依家都屌撚死咗
根本社會情緒已經容不下法律或者理性解決呢個爭議
those were the days
事實就唔係
你硬講係事實
咁你先係有false belief
屌睇錯
純音樂我都想知
而家係樓主用套野有價值否定緊手法係咪道德既重要性, 我講緊係套野有價值對佢手法/道德層面上面既開脫係無用,唔係否認緊佢成就阿ON9,CAP一句當全部意思?斷章取義?
唔知你有冇機會睇過套戲,好多人都覺得有價值,就連主角都覺得有教育意義

Btw, 新聞一定係有公眾利益,同埋真相,我就不敢苟同。新聞其實都係商業嘅一部份,有邊間傳媒冇買廣告?大家都係一盤生意

我只係覺得應該俾多啲愛同埋鼓勵啲女主角,令佢哋明白佢哋其實真係幫緊好多人

冇錯,我哋全部人喺度討論都係口響響真正俾人謾罵嘅都唔係我哋,而係導演、舊生、主角、校方
都仲係講經, 事實就係乜都無
呢D假設性既野全部都係無意義既幻想空談

你要討論你既故事小說你可以寫一本出版俾大家睇下

我夠可以鳩噏嘩原來全部主角十八歲後簽哂野上映同意架喎, 你唔中意你要同法庭申請禁制令喎

鳩噏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞