給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
啱呀
大義凜然關心香港年青人未來呢啲個個都識講
但係實際行動就係用成年人嘅權力去欺壓啲年青人
仲有紋身
樓主:冚家拎快撚啲去死,阻住張大導拎金像獎
根本角度唔同,大家只係針對合約同人權的性質,現代社會係咁

如果將電影當做藝術品同歷史紀錄片來睇,我唔覺上映有咩問題,只係佢處理被拍者情緒部分做得差,應該再努力啲同佢溝通搵社工心理醫生同朋友開解佢。

畫家畫人攝影師影相拍片,被畫者當下只係同意比你畫,都冇預計被人展覽印上書,有冇問過蒙羅麗莎同名畫的裸女願意比世人公開展覽,印書整商品賺錢? 魯迅公開寫文章,但佢私人書信同扑野日記都被公開同印刷,李小龍私下訓練畫面同學生時代冇打算問過佢地可唔可以擺上紀錄片同youtube?

講返未死的人做例子,大部分新聞、電影、拍片者、YouTuber、外國日本prank 片、64雨傘2019訪問片,都有影到街上的人,有冇問過晒被拍到的d人、車、店舖? 就算我當下肯被你訪問,同拍攝者有互動,我冇預計擺上網咁大回響比人笑比你賺錢拎獎,我都冇簽咩出演同意書,我可唔可以叫d片下架同退出公眾、商品?
唔質疑張導為人,甚至覺得佢臨老無伴同佢捱過呢關感可惜….要怪真係怪無溝通好
相信香港未來都冇人敢用under18嘅人做題材
亦唔會再出咁多呢類片種
冇得駁
梗係大把人仆去睇啦,如果唔係條女搞大件事 根本都冇人知有呢套戲 宜家想唔出名都幾難
佢成就係勁,但人渣就係人渣,母校英華亦係,簽左張垃圾通告就要個細路無賞賣命,如果唔係細路成年需要更新合約,佢哋會再要求簽同意書咩?細路唔肯簽,唔要上映,就道德綁架,最後係無同意書下強行上映,呢啲都係事實。無論佢有幾勁幾有貢獻都好,與我無關,我選擇唔會睇佢任何電影,包括19如有機會永遠都唔會,但我亦唔會唔承認佢啲成就,因為係兩回事,個人選擇問題
佢個動機係好定壞、有心定無心、佢個作品 end up 好唔好睇都係無尊重到被拍既學生既意願
唔使兜
屌 佢地一早肯將票房收入分返出黎

一人分返百幾萬咪無問題囉

講咁多其實咪係錢
唔否認張婉婷導演嘅作品有質素,佢亦真係一個受到行內以及觀眾認同嘅導演。我唔打算去研究佢立心如何,究竟係為自己,定係為學校,以至為社會、為公益…

問題係拍攝嘅過程,剪輯出嚟嘅作品(有一定主觀成份)如果公映,會唔會對當事人(幾個女仔)做成傷害?如果會,有冇任何避免或者解決嘅方法?一直以嚟,導演同校方嘅處理方法,如果只係由上而下咁去欺壓,甚至用手段(同意書、法律責任去威脅),加上環境壓力等等,我覺得係做得唔啱…

當然,我哋可以懷疑當事人一面之詞,有冇虛假成份,但係從張導演、校方嘅回覆、反應,正正坐實咗當事人所講嘅講法(以宏大嘅目的、作品嘅優異、觀眾嘅讚賞,去壓抑當事人嘅個人感受)… 如果真係有另一種事實陳述,非常希望有人可以提出嚟,等大家評下理。

我哋亦可以話當事人:「乜你咁渣㗎!好小事咋嘛!」「唔想拍點解唔一早罷拍呀?」唔知大家成世人(尤其係自己弱小嘅時候),有冇承受過呢啲環境壓力,例如學校、長輩、同學、同事、客人…如果勢單力弱,係咪真係可以每次都企硬,堅持同大部份人反面,悍衛自己嘅權益?考慮到當事人當時只係一個十幾歲、未成年人嘅細路,我哋可唔可以有多少少同理心呢?

如果你問我,我覺得最理想嘅解決方法,係可以保護到當事人嘅前提下(刪減片段、或者完成作品前,俾機會當事人提出佢嘅意見),完成套電影。當然,咁一定會損害咗創作自由。不過,權衡輕重,我會覺得保護一群年青人嘅心理健康,更加重要!

一意孤行去公開一個人嘅個人私隱,仲要係當事人唔想俾外人赤裸裸咁睇晒嘅部份,再加上依家任何嘢一經公開,就好似blockchain 咁永世抹唔走,所造成嘅傷害係可以好巨大㗎!

睇到依家雙方都企到咁硬,短期內都應該無辦法傾得掂㗎啦,或者再過五年、十年,當事人覺得公映唔係問題(年紀越大,或者好多嘢可以放得低),到時再講公映囉!

從電影欣賞嘅角度,係好可惜㗎!但係如果叫我將睇一套好電影,建築喺另一個人嘅痛苦之上,我情願唔睇啦!睇少套戲,唔會死嘅!
其實樓主同好多支持者一直都反駁唔到呢點

我相信好多人都認同19係部佳作,所以無論點抬高部戲嘅質素同導演嘅能力都好,本身無乜爭議。

個爭議點喺個手法到,同埋背底嘅道德價值。如果為咗一部好嘅作品而放棄道德係咪真係一件好事,如果可以嘅話咁條界線可以推到去邊,又點樣定義
你又唔識我你點知我係Nobody
好想知你真人有幾撚巴閉

Nobody就唔可以講對錯?
同大陸果套欺壓窮人有咩分別
唔怪得你啲咁嘅垃圾支持啦

如果拍嗰個係你老母你細妹你仲會唔會咁諗?
將心比心啦
當時人唔想公眾就應該要罷睇?
你有冇睇希哥攝影作品、李嘉欣大劉錄音,
有冇笑網上拍到素人的7片?有冇笑佢地d 改圖金句?有冇笑愛返工黎生 ?網民有冇尊重毒撚阿源? 依d素人7事仲有好多係未成年小朋友?
有冇起底j叮噹妹、slut、港女吹、真係好賤條前空姐?
問題係佢哋唔係「演員」
樓主講嘅部份認同,但你編文廻避左幾個重點,令人覺得係同張婉婷護航
套片其實可以拍得成,張導有10年時間攞返同意書俾人睇first cut. 佢無做一錯再錯,真係程式公義既問題,如果你只睇結果論,可以上大陸發展。
社會就係又多個持分者組成,你以家代表一班為緊佢哋出聲,但都有另一班人為保護年輕人權益出緊聲,共識就係人權大過社會價值。
所以張導真係好心做壞事,只係一味好人好事,冇alert當中的風險

但就俾人屌到十惡不赦
想睇...
會唔會係套戲太好收,冇人諗到女校紀錄片未正式上映己有6百幾萬票房
好多人都想分錢?
張導可能係仆街-個,班囡仔都未必係聖人
Exactly
冇簽喎,公映前已叫刪除片段喎
你看翻張導訪問真是冇第七個女仔反對拍攝好耐
班女仔中三都反對過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞