給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
既然今日都塵埃落定,我可以出多個post講呢套戲
雖然都依然有機會俾人話我係打手。
Yes, 我係人渣,我冇信哂萬字文。

張婉婷畢業作品已經拎金像獎最佳導演

我敢講全香港由「非法移民」開始都未試過有讀電影嘅學生嘅畢業作品能夠超越到「非法移民」嘅高度。戲入面仲要全部喺同學同埋素人演出咁濟,有邊個導演有佢嘅功力?

仲要畢業兩三年之後嘅第二、三部作品,橫掃金馬獎金像獎多個獎項。

佢基本上由第一套戲到而家都未試過有一套戲係差

成個職業生涯都係得到認同,攞獎攞獎攞獎。

佢一早上咗岸,仲使鬼追求名利錢?

如果你質疑呢一點,我會想問一問你,佢哩十幾年仲係咪一個多產嘅導演?有冇濫拍電影黎賺錢?點解要拍紀錄片呢啲完全係票房上係唔會搵到幾多錢嘅種類黎"搵錢"?

我寧願佢追求名利錢,返大陸呃飯食
就唔駛咁戇居,幫母校拍一套吃力不討好,仲要冇錢收,仲要倒貼嘅紀錄片,仲要用十年拍加剪

就算給十九歲的我,佢拍嘅時候已經係六、七十歲,作品出到嚟係好到我覺得全香港冇其他人會拍到。
後生仔後生女都更加拍唔到,十年唔使搵錢咩?

你有錢有地位嘅時候想貢獻返俾社會或者自己嘅母校,結果就出事,搞到你晚年咁悽慘。喺功利社會講心,講教育意義,然後得到咁嘅結果。

BTW, 唔好同我攞KJ音樂人生去比較給十九歲的我
個導演當年係nobody, KJ音樂人生成就嘅係導演。
KJ個導演因為套戲由nobody變成somebody.
佢亦唔係由2001年拍到2007年。
佢係2001年拍過男主,到2007年又決定再拍男主。
男主角亦喺佢拍完一啲片段,馬上要求佢唔可以放上電影,佢亦都應承咗男主角唔會。但佢唔止放嗰啲片段上電影,仲要放埋上trailer....
佢得到咗名利後,亦都冇關心過男主角嘅生死

但給十九歲的我拍攝期間,導演同團隊係咪有付出真心同關心幫Madam補英文/陪香港小姐食飯/俾啲女仔拍微電影玩下

唔好拎個用紀錄片上位嘅張經緯黎比較一個80年代已經係美國拍戲,啲戲紅撚到衝出咗亞洲,大把人識同鍾意嘅一級名導演。

佢已經上咗神壇三十幾年,好穩陣嗰隻,你想屈佢靠給十九歲上位,同屈一個盲人偷睇國家機密冇分別。

睇過套戲嘅人,細心回想返幾次社會事件,啲畫面係咪揀啲示威者相對和平一面嘅畫面?定係揀咗對示威者不利嘅畫面?
回想返套戲想講啲社會事件對年輕人嘅未來嘅影響,
用嘅係咩音樂?係咪反映咗導演擔心香港年輕人嘅未來?
回想返套戲除咗某啲運動片段,有冇透過學校選舉或者學生同女督察對話反映咗年輕人嘅想法?

回想返套戲啲唔同老師呈現嘅面貌,會唔會令教育者睇咗之後,反省自己對學生夠唔夠關懷同胸懷?

回想返套戲,會唔會諗起東京奧運嘅時候,有啲人怪某個運動員退出港隊。但套戲所呈現嘅馬燕茹,會唔會令你了解到退出港隊,最痛嘅就係當事人。退出唔代表當事人半途而廢/唔努力,相反人哋係真係盡左所有嘅力,投入所有嘅時間。

套戲明明就俾機會我哋了解年輕人,唔同嘅年輕人。

但以後都唔會再有香港紀錄片係講年輕人
點解會有人想take 哩個risk?

我希望你哋滿意哩個結果
樓主走先
我不嬲預測風向吹到咁行係兩個原因:
想爭獎同埋想套戲唔再面世

今日都塵埃落定,啲PR今日都收工啦
仲有人會理我咩
offtopic 講起張婉婷,應該都冇乜人知,93年佢已經幫亞視新聞拍過一個牟宗三先生特輯,都係紀錄片形式,唔知樓主有冇睇過,非常正。其中有一幕我特別深刻(3:00),係影住牟先生好似平時咁揸住拐杖行入新亞中學,再行上去新亞研究所講夜校課,同時影住啲中學生放學同周圍走嚟走去,但係佢哋都唔知道突然之間行過嘅呢個阿伯,係影響力非常深遠嘅新儒家哲學大家

https://youtu.be/kE_MPexQINc
你唔蝦老人家,蝦細路女

香港人都唔稀罕紀錄片,俾啲有金句嘅賀歲電影佢哋就夠㗎啦
佢哋而家連自己失去咗啲咩都唔知
輕輕一推
你每一句嘅贊賞都係對阿聆嘅傷害

撐樓主
好好笑, 出名就不想再出名?佢回塘好耐, 得歲月神偷可以見得人, 不是為爭獎為名, 點解有一個成人後一直沒簽名冇同意的人要佢刪除片段佢不肯,
仲有6個入面其實有兩個反對, 一個是被隊crew 欺騙

有一個是喊足五年先有得退, 佢真是關心學生點解逼人留下來? 喊足五年先delete

有感情又如何一有感情就可以不顧他人意願?

佢是出名先更恐怖, 家長就是因為佢是知名導演先信佢
有冇人知首純音樂係咩歌,次次聽都想喊
本身等佢出soundtracks
https://youtu.be/-0bJrj98-Gw
請證明香港小姐事先知道Ling未簽,佢都會跟住唔簽。定係香港小姐點都會簽?

請證明Ling話喊足五年先有得退嘅嗰個人,佢喊足五年呢件事有冇誇張失實?

佘係簽咗consent, 佢approve咗套戲可以公映,但又出黎講"真心話", 咁樣係咪仲叫反對?

家長咁耐以黎都冇出黎講一句,你點知佢哋覺得導演係名導演所以信佢?
有幾出名?講真我80後都唔撚識佢
希望佢唔會打萬字文話我蝦佢
你咁老咁無知仲咁大大聲
無知係咁值得驕傲?
佢出唔出名唔係由我哋決定,係由客觀事實決定
笑死, 佢拍完神偷之後就拍19啦, 佢回塘咪因為主力回饋母校囉.
講真歷史會還番公道俾佢, 一定會上神枱, 19一定係歷史級數電影, 除非香港消失左無人再提.
on9先信喊5年先比退,轉校唔撚得嘅?又唔係得英華可以讀書
真係唔知
好有意境
謝分享
樓主敢言 最憎d偽道德撚 揸住雞毛當令箭
首先, 唔係個個年青人都想比人了解
而且要了解年青人絕對有比紀錄片呢種咁單向嘅方式更好
ok, final fantasy一吓, 就算當時人肯比公眾了解, 而你又話紀錄片搵唔到錢, 問心, 會唔會免費公開播影?唔好講到話了解年青人咁大義, 好醜架
唉 但歷史還返公道俾佢又點
佢都未必會知
佢哩個歲數要承受咁多惡毒說話,
真係命都短幾年(touch wood 希望唔會)
唔想佢含屈而終
透過欺榨手段拍返黎的個人成長紀錄片
真係唔需要再有
但佢真係值得擁有. 可惜只係大部分香港人有生之年應該都睇唔到.
根本係無視年青人意願
犧牲人地人生去so called 了解年青人
呀唔係
自願先叫犧牲
被迫個d叫獻祭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞