給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
中國人先會覺得black n white 唔重要
//如果佢出於自私唔想比人見到自己黑歷史而出聲,無視其他主角同crew嘅意願亦導致母校比人咁攻擊法都保持沉默,其實個道德高地係咪真係咁穩固呢//

好穩固
因為佢係條片嘅當時人,亦無簽consent form ,而佢條片俾學校拎左去公映,無論係咩原因而拒絕都好,學校都係違背佢嘅意願而公映左

同埋留意返,阿聆無義務去保護學校導演甚至其他女仔

保護學生同校譽係學校嘅責任唔係學生嘅責任,當然學校係呢個case只係加害者
如果簽咗名,都可以唔算數,咁唔重視合約精神,
咁香港就唔係法治社會,而係人治社會,

民粹大於一切,到底批評嘅人有幾多個睇過齣紀錄片?
我覆緊人哋講「如果我係英華學生」,我咪用舊生身份去表達我對近日網上各位唔理性地屌仲要抹黑學校同老師嘅感想囉
唔關事又無啦啦搭把嘴係度問
律師同醫生講野不嬲都唔會講到100%
而且傳媒訪問又冇比律師費更加唔會講到咁詳細
有冇成就關我乜事

而家係愈嚟愈多同佢拍過嘢嘅人行出嚟篤佢

年年都有金像獎係得佢因為有人爭獎而爆大鑊

不撚如話個個都收咗美國佬錢啦
我而家問你19年理想係好 但叫人衝手法啱唔唔先
係 香港係法治社會
父母簽的文件唔可以強加於已成年的仔女身上
Ling: 定係我29歲先睇 藝術味會重啲
父母幫未成年子女簽既野, 子女成年後可以反悔

法例有呢Part

而且呢張廢紙咁撚唔平等, 大大條Open Clause, 死硬
咁你夠唔夠膽講,佢細個簽果張,法律上係唔承認?
夠膽呀真係, 我都支持張導拎張咁既傻鳩紙去打呀

花生!!!!
又學埋啲人拋句「攝製組啲努力心血會前功盡廢」 呢個本身就係一個"their problem"黎

以人黎做對象嘅紀錄片係咁架,因為套片一出街 (任何發佈形式都好),係可以為受訪者帶黎好大影響,所以重心一定係放喺受訪者度保障佢地,除非個內容係涉及大眾利益

呢樣係製作組本身就要manage嘅risk,就算正式播出街,個受訪者發覺出事都有可能要求下架,呢樣就係以人做對象嘅紀錄片本身嘅性質
唔等如啊

呀汪洋張大盜係剝削童工、強制勞動是但一樣咋嘛
喊足五年係因為張大盜剝奪學生,覺得唔抵先喊
eg:student day 冇得去玩game & 睇show,要係度拍個on9跑樓梯shot,仲要跑好撚多次

利申:識ex 主角
邏輯唔通嘛老細
最重要人地唔係反對拍, 反對訪問, 係反對公映
俾校內校友果D睇佢都同意呀
但唔係上戲院、拎去參展
你唔敢答喎
阿聆:/而首次觀看《給》後我得出的結論是我恐懼並拒絕《給》公開放映,這個想法亦有充分地反映在我的情緒上——我需要並有即時向校方提供的心理醫生求助。

心理醫生診斷後也表示以我的狀態,電影是不適合進行公映的。/
咁我又想問吓,公映犯左邊一條法例?
所以最好攞去打
最重要係依家根本冇證據,邊個接受訪問都唔敢寫包單
不過呢度已經做埋法庭個角色判咗100%無效,所以再講都無謂
就算出左街,五年十年後阿聆話覺得條片影響到佢心靈健康,都係會造成而家個輿論結果,外國個條記錄片隔左五十年都可以翻兜啦,咪又係簽好哂野
接受訪問又係簽約,咁應該得閒訪問吓啲業主層樓咪過埋比我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞