給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
on9, 成篇既邏輯就係佢係名導演,所以佢做乜都係啱。就係因為佢自以上哂神枱,就可以唔理d 師妹感受,當佢地係童星點?成件事本身係幫手母校拍宣傳片咋
樓主要pin this
問題就係呢到
如果佢地由一開始就唔將條片同公映當一個project ,咁就唔應該用通告逼人

但條片同公映係一個project ,張無簽嘅consent form 都表明左最終立場

係我眼中學校同導演根本無立足嘅理據
總之名導演肯拍你就講多謝啦 出街唔使你同意架
我果時無見人日日喊wor
反而班主角好似同導演同crew好熟咁
又有得拍下廣告 微電影
好似好多特別待遇咁

Source: trust me bro
一早出黎道歉然後溝通cut片已經可以解決問題
不過比起張導演,學校更加不知所謂啦
帶頭搵返張通告出黎恰自己學生
唔值得可憐
香港無心理醫生
只證明你無認真睇阿聆篇訪問⋯
之前有人好似你咁講
然後我逐句反駁但無用
同張導演一樣唔聽人講嘢
個班人嫌人或我太長文唔睇
咁得你哋講 無人講
討論有咩意義
依家我嘅心態同阿余一樣
岩呀
正常導演點會俾你決定點剪接
Pin this
係囉 剪一版新既 比幾條女睇左先 再重新簽過同意書
我無讀過書都諗到
雖然出左consent form,而聆又無簽到,但張導演花左咁多心血,一份咁好嘅藝術品係唔應該被埋沒,所以會照上映

點睇情緒勒索果個都係聆啦,我信嫁
係,一係精神科醫生
一係心理學家
種種行為見到,阿聆係同意拍攝,但唔同意個剪接,
而一切嘅變化,就係睇片後先出現,當然導演咁遲比人睇係有問題。
咁理左#617未?

張粉好人好姐 做乜笠水
個類比都幾差下
導演蠢左,應該叫班女學生簽左同意書先睇片,以免有人出爾反爾。
你完全講中哂我心聲
睇過好多張導訪問 佢嘅戲我一直好鍾意(應該唔少人都係)
直覺覺得佢真係唔係咁冇人情 會唔顧他人感受嘅人
如果會睇comment 就會發現好多人都覺得佢係個好「溫柔」「天真」嘅人 亦因為咁先同羅啟銳拍到咁多講社會同人文情懷嘅電影
至於樓主講佢成個生涯都係成就同獎項 呢點當然唔係
當年拍《北京樂與路》就係俾大陸ban過 低潮同掙扎都大把
幫母校拍紀錄片 唔覺得張導一開始就要諗到咁長遠 本身會用十年時間同心力去拍一部紀錄片都唔容易 講緊佢依家都70幾
唔記得之前邊度睇過一個訪問 佢自己都話過啲女孩其實先係自己嘅導演 佢拍咁多年戲 都係第一次有咁多拍攝障礙同困難要處理
佢應該係真心想紀錄低呢班女孩嘅成長同蛻變
但只能講 張導第一次同中學生合作 個generation gap講緊係成十幾個
依家搞到咁 相信係佢嚴重低估咗學生看待呢次拍攝嘅認真程度 佢可能都真心覺得n年後佢哋回看 會係非常珍貴嘅紀錄同回憶 邊個會唔想睇到自己點成長同轉變?
如果有人仔細咁紀錄咗你中學呢段青蔥時光 你自己都會想睇返 想珍而重之啦
所以原意來說 呢部紀錄片嘅出現同張導嘅用心 我覺得冇錯
但實際執行上 好可惜三方嘅期望同理解都有太大分歧
唔係想維護張導 只係作為一個佢嘅影迷 覺得呢次對佢嚟講都好大打擊 甚至可以話千年道行一朝喪
但我真係唔覺得要因為呢次事件而完全推倒過去嘅佢
仲要依家羅導先走咗冇耐 佢今次嘅心理負擔都唔少
我明今次紀錄片嘅處理實在有太多唔好嘅地方 但都覺得大家應該真係了解一個人嘅過去 佢嘅慣性變現同做事方式先去make一個理性啲嘅評論
咁即係條女自己簽咗都唔識得去書面撤回啦
自己攞嚟
家長白紙黑字簽晒作品用途
兒登仔只會繼續扮盲
星乜鳩 紀錄片嚟 佢地冇演技㗎
自相矛盾 要宣傳母校 又唔想畀全香港人睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞