給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
以下嘅人都獲奬無數/係佢嘅事業上早有成就,但佢地都係一班仆街:
成蟲
校長
單春

所以樓主打一大段個大盗攞過乜有乜撚野成就,咁就想用哩啲黎作結論個大盗無必要做壞事~ 真係仲撚無恥過有人成日講:‘我以為’⋯⋯
「單憑佢既做法就搵唔到道德層面既支持。佢套野幾有價值都無用,唔洗幫佢護航啦P牌。」
你收皮啦,否定呢套嘢嘅價值先係最on9
連個六個主角都認同係有教育意義,你睇清楚人地篇先啦
下乜完來唔係
//套戲明明就俾機會我哋了解年輕人,唔同嘅年輕人。
//

以打壓同欺凌被紀錄年輕人嘅方式黎令我哋更加了解年輕人

話撚之條友以前幾巴閉啊
宜家信用系統計credit 咩
笑死

講事實?女仔除咗出post訪問有無具體證據?一條對話紀錄都冇
我話佢作嘢9up都得
自己覺得萬字文有真有假
又要假設個dm係100%真黎做推論
你都係選擇性揀證據姐
扮咩客觀分析 多撚餘
我望到香港玩到跟蹤偷拍去做紀錄片仲想喊, 完全同文明世界脫節

上套電影竟然同意書都未簽好, 做野求其到想喊
語氣真係好重要feel到佢知衰同有內疚 唔係風向講到咁衰咁無人性
但佢出發點係點都好 依家大家就係覺得佢同學校一廂情願,學生其實唔願意
拍攝拍足咁多年嘅作品一定係嘔心瀝血同唔為錢,但同樣地可以係困擾學生咁多年
我就唔會支持為左拍好電影而犧牲一個人,大可以換人,如果一個人重要到換唔到,更加應該重視佢

代入兩邊 兩邊都可以有道理同值得支持,所以重點係邊個講緊大話,一定有一邊扮緊好人/受害,or兩邊都喺唔同程度上只講對自己有利嘅說話,而依個moment大家都好理所當然先支持雞蛋嘅一方

Btw張大盜咁撚順口就講架啦連登都要積口德咩
我睇返我以前啲私人影片都覺得好有意義呀,我係咪必需要分享俾全世界睇?
拍得好唔可以用嚟Justify佢唔道德嘅拍攝手法。完
其實張婉婷同製作隊伍處理得唔好,唔代表佢地就係黑心、就係唔理學生死活。一早就話拍十年都預知唔到結果,無收人工無預有回報咁拍。

點解唯獨係唔刪聆嗰段,就等於佢想爭獎呢
唔通佢會知道阿聆就係攞獎嘅關鍵?
咁有同意書未, 好眼訓, 我仲等緊份有法律效力既同意書
發覺連登仔好中意用強姦嚟比喻所有事以為自己好有道理,睇到好尷尬
段野打得唔好令大家誤解,我係話佢用套野有價值去開脫佢手法處理上既問題係無用阿,因為根本係兩個方向。
「佢幾有成就,套戲幾有意義都無用,開脫唔到佢處事手法上既錯誤。」
更正OK?
你quote佢段嘢從來冇否認過套嘢嘅價值
有價值 同無道德 無衝突
偽文青睇唔明?
套戲可以係好 處理手法都可以有問題 無衝突㗎
個重點唔係想唔想拍
係想唔想公映
問題咪就係佢一直表現都係配合個project,甚至如果final cut冇佢唔想比人見到個啲嘢,佢係會同意公映,個問題就會係「究竟紀錄片應唔應該比被拍攝者睇過approve過final cut先比公開」

但佢文中又扯埋「有同學喊足五年」等等去意圖令大眾覺得佢哋六個女仔係拍攝期間全部都係長期不情願、備受逼害、被侵犯私隱…等等(呢個係妓者clickbait有意為之定本人意願未知),拋咗大大個道德光環出嚟
見到關sir話好震驚我都明
點會諗到一年前仲攬住副校嘅人會突然話咁多年都係被逼唔開心
當中有鏡頭明顯係偷拍啦, 張大導夠唔夠膽講全部Scene都約好哂有Email來回記錄?

佢夠膽講既話又點話
佢哋咪馬龍白蘭度姦完條女喺隔離偷笑啲人
道德高地前道德高地後
藝術高地又高啲?
或者佢真係有料,但佢做事手法出事就預左得罪人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞