給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
如果阿玲父母真係撐公映
咁我真係好L同情佢
啲咁嘅父母,個女咁痛苦都視若無睹
唔死都L用
其實講乜講到佢地咁大傷害
認同。睇見網上啲批評,已經唔理性
有無線上看?
佢有Black And White報告係手, 勸你都係唔好係呢個位拗落去
就算亞視幾有heart都好

93年果陣香港人都仲未覺醒

都仲系睇緊翡翠台jar陰公

愛生事家庭
Class of '93
開心華之里
Mind Our Own Business

九反威龍
Crime Fighters
都市的童話
Romance Beyond
怒火羔羊
The Partner
大頭綠衣鬥殭屍
The Vampire Returns
射鵰英雄傳之九陰真經
The Mystery of the Condor Hero
九彩霸王花
The Yang's Women Warriors
如來神掌再戰江湖
The Buddhism Palm Strikes Back
少年五虎
The Chord to Victory
包青天
Justice Pao

我愛牙擦蘇
Wong Fei Hung Returns
老襯喜相逢
Happy Return
飛星尋龍
The Predictor's Game
原振俠
The Legendary Ranger
天倫
The Link
雌雄大老千
Being Honest

金牙大狀
Man of Wisdom
賭霸天下
Gambling on Life
武尊少林
Heroes From Shaolin
超能幹探
SUPERCOP
馬場大亨
Racing Peak
龍兄鼠弟
The Edge of Righteousness
落架原因:

同日,張婉婷於港媒《商台》一個節目中向有關事主致歉,並承認從無經王卓聆本人同意就公映。

張婉婷說:不好意思,阿聆(王卓聆)。你開心一點啦,我們現在不做了。你知不知道?所以令那些女生困擾,我要道歉……那一定是我們做得不足,人是比電影重要。任何女生想隨時離開不拍,這是隨便的。

張又對公映解釋指,過去一段時間在優先播放的「包場」期間,觀眾反應正面,故認為即使公映不會有負面影響。又指參演學生於2011年曾簽署公映同意書,隨後的放映活動,阿聆的家人亦有到場觀影,故認為阿聆已解開心結,於是在阿聆無簽署第二份同意書下決定公映。
永遠無人駁到呢句「未經當事人同意就公映是否合情合理?」,我唔介意班撐導演嘅認「是」㗎!反正班人俾我嘅觀感係咁。
有,中國網站。
張婉婷拍攝手段唔係有問題?
事實係個導演無跟足哂程序去攞同意架啦 點都有位比人 就算無阿聆篇文 其他女既都有類似既表示
但果個阿聆係咪好似篇文講咁撚抗拒咁撚純情唔知情唔知路就難講
文中講到咩聽到發行商以為純粹幫你燒dvd 而唔係公映 睇你信唔信囉
我就覺得篇文有d似#metoo 部份女係到屈男既感覺 唔係完全係事實
不過係連登講呢d會比人屌撚死
利申番先 張導演有錯
佢講緊同意拍攝

上映兩回事呀

咪就係的確反抗過
經過遊說之後咪繼續拍囉
你其實睇過未跟蹤偷拍?
邊到有得睇?
遊說?
個細路有冇被知會同意書唔係正式合約 連consideration都冇
可以隨時唔做
定係話簽咗同意書一定要拍落去?

呃鳩人原來叫遊說
你覺得啱咪得
https://www.rfa.org/cantonese/news/htm/hk-documentary-02072023071521.html

自己睇

「而長期以「狗仔隊式偷拍」及剪輯手法,更令多位事前懵然不知的事主情緒受困。」

我就無睇, 因為想睇既時候知道原來無受同意下公映, 係我心目中即係披露他人私隱, 絕對唔會支持

不過有朋友睇左, 佢既意見都同幾個女仔既口供, 同埋呢篇新聞一樣
有唔少狗仔隊式偷拍既場面

如果你質疑呢一點,我會想問一問你,佢哩十幾年仲係咪一個多產嘅導演?有冇濫拍電影黎賺錢?點解要拍紀錄片呢啲完全係票房上係唔會搵到幾多錢嘅種類黎"搵錢"?

推呢句
其他主觀野唔推

同埋我好撚想睇呢套十年大作
十三叔?!
中國網站有 都唔知個邊點拎到條片
所以一公映呢啲就好麻煩
咁多謝你無同其他人一樣
攻擊一d唔係事實嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞