給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
留名
的確係,有邊一套戲,演員可以對Final Cut可以有say?就算新聞節目都係,你同意得拍攝,就有機會俾人剪輯,當然你可以唔同意個專輯手法

情況就好似阿佘咁講,佢都覺得啲旁白旁白好戇鳩,但唔代表佢否定呢套戲嘅價值

二事實上係,整體嘅片段都係呈現正面嘅訊息
因為而家係討論緊背後嘅紀錄片倫理有咩問題,套戲成品好唔好係唔應該影響呢個道德判斷。
我未睇而本身見咁多好評係好想睇,我亦都相信佢真係一套有良心、真誠嘅好作品,但呢樣永遠override唔到「人係緊要過電影」。
已成禁片
套片仲要引起左政權注意
電影唔等如要係大銀幕出現
搞清楚
我都係因為聽鄭宗義先生講牟先生嘅講座先知

大約20:00
鄭先生應該大概係80年代尾至90年代頭喺大臺做過編劇,同時間跟劉述先先生兼讀哲學系博士(有錯請指正)。嗰期張婉婷就係喺香港電台同亞視做編導,所以我估佢哋應該係認識,同埋亦都因為咁樣知道牟先生呢條紀錄片係佢拍
https://youtu.be/HRgXl69oKO8

真係好彩佢拍咗呢條片,我當年都係因為呢條片先至能夠由哲學書同筆記以外對牟先生知人論世,條紀錄片入面重有崇基哲學系陳特先生同其他牟先生弟子拜候牟先生同牟夫人嘅片,非常珍貴
先唔講咩喊5年 叫咗好耐反對呢啲可信度先
so far都冇攞過咩證據 出個長post 整個訪問就當係

成件事第一責任係學校第二係家長
導演只係接job,就算有錯都唔應該係佢排頭位做箭靶
最初係前校長邀請張婉婷先,佢唔做一樣有第二個人做
尤其校長大聲話全個project經過校董會同埋諮詢埋專業法律意見
點計都好first day就係學校賣佢哋豬仔
再者家長嗰度
有隊crew跟自己仔女咁多年 如果仔女情緒有問題
家長居然完全spot唔到然後施壓返學校搞大佢?(去到依家我都未見有家長企出嚟)
一: 份英文係拍攝方對演員, 唔係學校對家長, 要成年人簽先有效
二: 係有得Revoke, 做生意拍戲係咁, 一定有Risk, 做人無得輸打贏要
驚既可以係Exit Clause度加條件加重退出成本, 簽唔簽佢地問題
其實我睇完聆篇萬字文嘅第一個諗法都係「佢比人拍咗啲負面嘢唔想比人知」,當然呢樣又blame the victim 啦,但我真心唔覺得英華師妹會咁弱勢咁慘比人賣豬仔
特別佢自己成年之後返學校都有繼續拍,trailer 有佢同小鳳老師坐埋一齊受訪,完全唔似比人追拍到壓力爆煲
佢自己都好老實講咗係驚final cut唔知會剪咗自己啲咩嘢入去,所以要睇咗先決定比唔比公映→佢睇完覺得唔OK所以先反對
中間佢拉埋有同學喊足五年嚟混淆視線,想誤導人所有女仔都係唔情願咁,但
1. 有冇呢個人存在係未知
2. 當事人喊足五年唔代表聆,或者所有女仔都係喊足五年

講到偷拍,佘講偷拍佢食煙,that's all,但個個都講到247偷拍咁甚至滑坡到影沖涼去廁所
有睇套戲就知道一開始係有入屋拍,係師妹反對下已經大部分都係學校景
講到全天候跟蹤,聆係萬字文有指控張導冇同佢哋建立更深關係,只係一年約佢哋拍幾日,啲人口口聲聲話有睇完萬字文但又覺得係365 247
同埋指責張婉婷唔同佢哋建立關係都係好怪
香港小姐情緒有問題佢哋有搵輔導幫佢
聆自己同張拍咗套微電影
佘個廣告我印象中套戲都係張投其所好比機會佢拍,而家無啦啦又講到張為咗trap佢講佢想聽到嘅嘢先咁安排
6:38 秒
身邊係個位女士(佢阿媽?)
講左呢句:

如果只是校內播放, 點可能係全香港人都能夠睇到
如果佢反對上畫, 一年前就唔應該做呢個訪問
當時是支持的, 不知什麼原因反對了
係囉,都唔知陪審團同討論區有咩用
咩野第四權正垃圾

日日反共,你有習近平一半都話你勁
你班no body講咩野人權

張導演拎咁多獎,一定係偉大光明正確既,你地學咩話人地錯
成件事70%衰喺唱好香港度,導演自己柒真係無辦法
得納粹同中共先會理所當然要個人為整體犧牲
同埋鍾意用制度暴力、恐嚇、群眾壓力同道德勒索去大石責石蟹
所以支持紅底導演後面有咩人,十之九八都好容易估到

支持紅底導演既人由頭到尾都唔明反對者既反感嚟自邊度
其實係架
當年無線新聞部拍完呀源, 你覺得會唔會比番段片呀源睇, 問下呀源段片剪成點
點都應該盡量搞掂阿ling先
cut一少少佢覺得負面或者加多幾段好d既 協調下
但睇得出個阿ling好難搞
特別係呀聆既家長完全失蹤 你自己個女情緒不穩到要睇醫生你都唔同校方強硬反映 反而仲去個首映禮

所以咪話本來佢哋都覺得呢幾個主角好safe

因為呢幾個人都似係習慣面對鏡頭嘅人,又係deity head prefect, SU President

如果唔係都唔會拍咁多其他片…
咁你當我同樓主講
事實呢堆老屎忽根本完全同世界而家做野既方式脫軌

特別打鬼佬工佢地超重視Compliance, 你唔好理有無偷雞有無漏網之魚, 但有起事上黎佢地會放一堆文件係你面前Defend

而家個拍攝方得呢D咁既文件仔仲想拎出黎拗? 傻的嗎? 完全唔專業
呢鑊佢係錯晒
其實佢真係唔係深藍
重點咪就係佢唔係演員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞