給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
#588 有人講話 (睇戲已經覺得佢係閪人)
佢係咁形容,照字面睇就唔關阿聆之後做既事啦
你真係唔明

12歲簽同意書冇法律效力
12歲既父母簽同意書有法律效力
學生十八歲成年呢?
陸偉雄律師「完 全」冇提過
整段文字假設學生仍未成年
我冇反對過學生未成年時 作為監護人應該係可以就某啲事情為未成年人決定
但現時佢地已經成年,絕對要自己再簽過一份先算數
清你幽默,99%人欣賞佢係唔夠,要全世界都覺得佢好先得
唔怪得馬丁路德金都做唔到聖人
問題係從來buy希特拉堆殺猶太人嘅唔係主流呀嘛(應該,仲有依樣野本身係咪一種藝術定係一種狡辯,係咪你覺得有人認同齣戲好就等同當年支持納粹班仆街一樣係助紂為虐恰尻啲學生妹

係有得討論架
如果佢講啲野啱聽咪帶風向話要聽囉
唔出奇
你講嗰句上左岸係咪仲要追求名利只係你嘅睇法,唔能夠作為事實。如果係咁嘅話其實你所有論點都唔會成立,即係講緊廢話。簡單黎講,你就算唔係打手都係一個愚忠。
咁有冇同意公映?
因為我冇睇過套戲
所以一路見張導話個個睇完入場睇完都對班女仔有正面評價,呢樣野我本身都相信
睇完你既回應,然後見有個人和應你之後,我突然喺度諗
會唔會其實套戲對阿聆有負面評價,張導係唔知?

就好似有高官前排話聽到市民有強烈意見唔要政府再派錢一樣
呢兩件事當然唔同,我只係想表達,
高層聽到周圍既人既聲音,同底層聽到既未必係一樣

所以會唔會阿聆呢啲較底層嘅人,見到套戲對佢有負面,所以大半年首次放映後,要求刪佢片段呢?

我未睇過套戲真係唔知,純粹見到你既言論,有靈感所以自己思考下,無意喺度同大家爭拗辯論
講野作狀到
好似自己有份拍咁,睇到毛管戙
明明當初唔公映/剪走片段就唔會引發今場風波
係要渲染到香港人唔珍惜唔睇紀錄片
如果第一張同意書係有法律效力
咁點解導演要做多餘野要班學生簽第二張
連kickoff project嗰個校長都講左一開頭無打算公映
咁導演無得到所有人同意就公映既理據係咩
就算套紀錄片唔再上映
今次件事都肯定會成為好多唔同範疇既教材
大把嘢俾大家反思同反省
係最撚重要
因為變左成年人呀 監護人無效
係,香港失去咗一套記錄片,但好多人都從中學習咗另外既野
包括更加了解溝通既重要性,唔好忽視成個團隊任何一個人
就好似建造緊一座好偉大既建築物,點知一個失誤,都可以好似柏傲莊咁,成個砍掉
塞翁失馬焉知非福
對合約法有興趣的話推薦大家睇呢本書
書入面用好多案例解釋唔同合約內容的法律效力
可以當係睇故事咁睇
同埋叫做保障下自己的權益 簽文件的時候知道要特別留意的地方
有時如果對方唔識法律 亂咁草擬一份佢以為對佢自己好有利的文件
可能都唔怕簽個名落去
反口時再r著數(反正知道根本唔合法)

圖書館都有得借
為什麼阿Ling就一定係絕對正確,佢一直都繼續拍攝,甚至勸喻其他想退出嘅女仔留低,又出席校內首映,甚至係眾目睽睽之下恭喜導演。

為什麼後來佢睇咗套戲之後,開始擔心某啲嘢,或者係唔滿意導演嘅表達方式,可以話因為唔開心,抹煞整個團隊10年嚟嘅心血。

講真,人生不如意嘅事情10常八九,我哋每一個人每日面對嘅事情,又豈能盡如人意。係咪因為有時唔清心如意,完全抹煞同你一起工作10年嘅嘅團隊嘅所有時間心機心血嘅一個作品?

佢唔開心,是可以的,也是可以理解的,但係係咪代表佢可以用咁極端嘅方法去摧毁整個團隊,學校,甚至乎其他女仔覺得美好嘅一齣紀錄片?

被拍過的,可能有一些阿Ling覺得形象不夠討好的片段,他不想其他人看到,又或是可能她想保護他的屋企人,既然佢冇係最適合嘅時間(即係由佢一年班知道佢畢業,整整六年,都唔適切恰當地表達過佢有這個憂慮)令到呢件事到最後一刻不能停止,才提出種種原因,令到佢而家先至想停止,佢唔開心,其實佢自己都有責任。佢之前一直都有機會去停止。因為有其他女學生嘅要求喺較早之前,都係得到答允,因為佢哋唔會等到最後關頭,等到成套戲已經完成,等到成套戲已經過晒批審。但阿Ling, 咁遲先講,佢真係冇責任去承擔,而家佢要面對嘅嘢?就係因為佢係學生?就係因為佢係細個?佢就可以情緒勒索全香港人企喺佢嗰邊?

一個人唔開心,唔識面對佢唔想面對過去做得唔係咁好嘅決定,就要摧毁別人一整個團隊10年嘅心血,極具毁滅性,同歸於盡式,兩敗俱傷。

這幾天看見各式各樣的comment, 將Cheung導演妖魔化,好多人甚至冇睇過這齣紀錄片,盲目質疑她嘅動機,彷彿唔知因為啲咩原因把她變成係一個絕對不能信任嘅人。

就係因為一個身份係20歲嘅年青女學生,佢講嘅嘢就絕對可以相信,佢講嘅嘢就絕對係正確?

個女學生話被情緒勒索佢,個女學生現在亦都用情緒勒索全香港嘅人,企係佢嗰邊,因為佢唔開心,佢有情緒病,所以佢一定啱,所以全香港嘅人一定要保護佢?

我感到好驚嘆,亦都係好傷心,香港人嘅思考質素如何可以變得咁倒退,每一個風向,好多人都唔會細心思考,李慧詩一吹雞,所有人即刻一面倒責罵導演。

我好好奇,一個奧運獎牌得主,佢講嘅說話就是絕對正確?佢人生唔會錯?佢一生人唔會有機會唔記得有人同佢講過一啲說話?

而佢根本未睇過嗰套戲,就呼籲大家唔好睇?可能係一時之氣,但作為一個喺香港咁有影響力嘅人,甚至乎係代表香港出去外國比賽嘅人,點解佢唔可以冷靜咁樣搞清楚呢件事先?一口咬定係電影團隊嘅問題?會唔會係相關嘅體育部門有咩甩流?佢係可以發聲,表達佢覺得當其時訪問奇怪,表達佢唔知道呢段訪問仲係電影上而又未得到佢同意。OK

但係,我唔明白佢有咩資格首先講佢自己未睇過套戲,跟住呼籲大眾唔去睇。一個可以未搞清楚任何事之前就大大聲出嚟惡意批評他人的人,唔認真思考當中會唔會有一啲誤會,嘗試理解前文後理,責任是誰,佢仲話要代表香港人去面向世界,踩單車冇問題唔使講嘢,我希望佢都盡量唔好講多嘢,我好怕佢這樣的思考及處事方法,嚴重影響到我哋香港人係外國人眼中嘅人格,及智慧質素。

仲有,唔好因為一個代表過香港喺奧運會有獎牌嘅人,佢喺體育方面得到嘅成就,就將佢講過嘅所有嘢,做過嘅所有嘢都直接判斷成為一定正確。

最後我想講,無論導演,學校,家長,學生做得唔好嘅地方,佢哋都唔係聖人,亦都唔係別人心裏面條蟲,可能溝通上,有誤會,理解得唔好嘅地方。初心係善良,係純真,因為有人唔開心,所以立即將這些初心變成係邪惡,惡毒。我完全明白這是什麼logic .
樓主理性

亦都有人性

不過我再去盡啲,就算萬字文全部都係事實又點? 好多嘢根本就唔應該沒殺,而加只會係有理說不清+民粹棒打落水狗。

一定唔會話呢位導演冇問題
但個問題實在太複雜同宏大,但當認清楚邊度係弱者,邊度係強者(實質都係弱者),個世界就只會傾倒一方。

後果係點行業後來者點算? 仲有冇人敢一齊做? 預算會唔會更加少? 香港本身呢片文化沙漠,只會更加賤視文化價值。仇者快,完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞