【翻譯】短篇日本怪奇物語(番外)2ch百物語

1001 回覆
248 Like 8 Dislike
佢本身想推人落軌?
第三十五.五夜:『勇敢的人』

佢本身想推人落軌?

每次跳軌都係男子推?
佢死咗就再無人比人推落路軌
第三十五.五夜:『勇敢的人』

每次跳軌都係男子推?
佢死咗就再無人比人推落路軌

sor, 慣咗手勢禁錯不推文
推返一下補數
又入嚟睇文
因為fumibako啲貨差唔多就用曬 最近有打算寫一個原創既中長篇怪談 翻譯可能會暫時變兩至三日一更同大家say個sorry先
問下大家意見 如果寫好咗會想我update落依邊定依邊keep住做翻譯原創另開一個po?
正路就開新post
一來係你原創,唔係翻譯
同埋依到應該都係得固定讀者,睇下個故帶唔帶到班新讀者過黎

不過就要小心D人係唔係都屌
開新post
繼續gchi
見到啲同學中哂詛咒仲唔知死
同「我」提封遺書
少少弱智
第三十二夜:『遺書』

見到啲同學中哂詛咒仲唔知死
同「我」提封遺書
少少弱智

同學死曬係因為有份欺凌各位以後記得要好好地對朋友同學
其實日本啲怪談都幾傾向係做衰野/唔尊重死者就會比鬼報復 行得正企得正就算有靈體多數都唔係嚟搞你 依個concept真係唔錯
得固定讀者我又唔介意既 新故style係之前係網上面睇到一種叫規則怪談既小眾文學 睇完覺得好吸引好想試下(好啱我依啲有idea但文筆1999既人) 最出名果篇動物園曾經有人轉貼過上連登
[轉] 動物園怪談
https://lih.kg/2795160
第三十七夜:『母親』

這是從朋友那聽回來的故事我就這樣把他說的話寫出來。

我的母親,在我中學時就死了。
那之後的某一天,也忘了具體是什麼時候了,我開始迎來了反抗期變得常常跟父親吵架。有一次吵完了我氣在頭上直接頭也不回跑出了家門。
那時腦袋裡什麼都沒有想,只是一心向前跑想要離開家裡愈遠愈好。
就這樣跑也沒有注意前方,不知不覺間原來已經跑到了馬路上,這時候眼前突然有一團矇矓的奇怪物體在眼前飄過。
因為被那團突然出現的東西嚇到而停下腳步,一輛貨車就這樣在我鼻前一寸掠過把我嚇呆在現場。
現在回想起來那大概是我的母親吧?

原文: https://fumibako.com/kowai/open2ch/dai2kai/story/story_38.html
母親保佑
第三十八夜:『夏天的晚上』

夏天的晚上。天氣熱到很難入睡。即使我很想睡了也睡不著。
就在這種狀態下翻來覆去的時候,我突然整個人都動不了了。
這是被鬼壓了啊。我這樣想的同時拼命嘗試想活動,卻連一根手指的指尖也動不了,一股寒意從背脊傳來。
好像有一陣涼涼的空氣在我流滿汗的脖子上輕輕地吹著。
那個感覺就像人的呼吸吹在身上令人感到不安,想到背後好像有另一個人在就讓人覺得非常可怕。

被鬼壓的症狀大概只維持了幾分鐘。
身體能動後我整個人都鬆了一口氣,轉過身去打算重新入睡。然後我後悔了。
眼前出現了一個男人的臉。
我嚇得當場失去了知覺就這樣到隔天早上才醒來。

原文: https://fumibako.com/kowai/open2ch/dai2kai/story/story_39.html
Gay故 唔係俾鬼壓 係俾人後入
第三十八.五夜:『試膽』

這天我跟朋友一起試膽去了。

要做的其實只是兩人一組圍著一片漆黑的墓地走一圈。
但因為實在太可怕了也顧不上面子,有點膽小的我不禁緊握著和我一組的女生的手。

到達終點時我們才放開手一看,大家的右手都因為過度用力緊握而紅腫還有一點微痛。
「你這個廢柴剛才是多用力捏住我的手啊喂」我們邊看著對方的右手邊互相取笑,恐怖的氣氛也在打罵聲中一掃而空。

第一次留言支持

終於有個估到

第三十九夜:『天花板』

事情發生於我準備在老家的客廳午睡的時候。
突然天花板上傳來了啪塔啪塔好像有人在跑來跑去的聲音。
我嚇了一跳整個人彈起來。
是誰啊,發出如此嘈吵的聲音。
剛睡醒不太靈光的腦袋想了一會才恍然大悟。
今天整個屋裡就只有我一個人啊。

我抬頭望上去,
天花板上出現了一堆好像有誰在跑過一樣的小腳印。

回過神來就已經是晚上了,我剛剛大概是睡著了吧。
再抬頭一看天花板上已經沒有腳印。

這到底只是一場夢嗎,還是什麼別的東西呢。

原文: https://fumibako.com/kowai/open2ch/dai2kai/story/story_40.html
有文睇就得
最後寫完發覺以另起新po既長度計新果篇都係太短 決定都係po上嚟依個po就算

簡單講下新故既format 係一種最近一年突然興起叫規則怪談既野 故事內容只會有好多唔同但可能各自矛盾既文本 而讀者就要係文本之中推理出真相 其中最出名既一篇係叫動物園
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60076&snA=6761173

嚟緊首先會po咗謎面部份既文本先 到差唔多有人估到我就會四重加密公開埋謎底部份既文本 可以用是非題問我關於謎底或者唔明白既地方

係依段期間我都會繼續更新翻譯 希望可以keep到一日一更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞