【翻譯】短篇日本怪奇物語(番外)2ch百物語

1001 回覆
248 Like 8 Dislike
有人斬咗人地個頭掛出窗外面 或者好似前排跳樓果單新聞咁撞甩咗個頭/斷肢掛咗係度 滴落嚟果啲係血

btw 好多謝靜默巴花時間去譯文同埋創作故仔
我都好鍾意睇
希望你繼續落去
多謝
嚟緊會開新計劃 依家已經打緊新po既文儲返咁上下存貨就會出po
到時兩邊攬炒慢更
條女當初係咪以為有人幫佢奶
好問題 今次都話比條女fake咗入去交替
但上一手條女到底係見到啲咩先會入咗去
會唔會係入到去會變靚女 呃下一個人
即刻望吓個冷氣
終於追到live
多謝樓主,支持你
都好開心有山田巴出現!
新po出咗啦 希望大家兩邊都多多支持

【古代文學改編說書】竹取物語
https://lih.kg/3366043
係竹取物語
巴打會唔會譯《源氏物語》同《雨月物語》(一直好想睇又的唔起心機
源氏物語我係當年考DSE溫書溫到悶果陣睇 睇到悶就返去溫書 最後用咗半年多啲先睇曬
今次譯完下一篇可以試下源氏物語 但源氏物語個長度一定會係超級大工程
第八十四夜:『購物清單』

某一戶人家的女兒每個星期都會幫家裡忙去超市買東西。
這天就在女兒準備出門時,母親急忙地把需要的東西寫在一張購物清單上然後交給女兒。
因為每個星期要買的東西都差不多是固定的,所以一直以來女兒不需要清單也知道要去買什麼東西。
雖然內心感到有點不解,但女兒還是接過了清單後出門了。

到達超市後,女兒打開了剛才母親寫給她的購物清單,而清單上只有短短一行字。
「陽台有人,報警」

原文: https://fumibako.com/kowai/story/21/20121.html
個母親唔跟埋出門?
點解阿媽唔同個女一齊走呢
以前係Twitter都睇過一個差唔多既真人真事
一個阿媽係屋揍B眼尾瞄到陽台有人 就扮曬同個B講哎呀你肚仔餓我地落街買奶奶好唔好 然後抱埋個B扮無野出門口 一出門口即刻衝去派出所搵警察
香港無陽台會好啲(以前舊式公屋就算有陽台都包到成個籠咁) 但日本啲陽台一嚟矮二嚟唔興圍欄三嚟同鄰居既陽台之間只有一塊隔板 成日都會有陽台入侵爆格既新聞
第八十四.五夜:『流感』

某天下班,我收到了一個很久不見的朋友的電話。
「喂,好久不見啊XX。」
「是呢,咳....好久不見了呢咳...」
「怎麼啦你,是感冒了嗎?咳到聲都變了啊。」
「是呢咳....中了流感呢。」
「說起來你住在XX區是吧,那一區最近有入屋殺人的變態出沒,你要小心一點啊。」
「不怕啦,殺人犯要是來了我一巴掌就拍死他了咳咳...」
「病了就別勉強啦,我去買點藥給你你等我啊。」
「咳咳咳....好,我一會來找你拿吧...說起來都病到腦霧了,你家是在那啊有點忘了。」
「你也病的太嚴重了吧哈哈,就在XX街第X戶啊。」
「那我一會來,你記得要在家等我喔....」

原文: https://kowai4.horror-666.net/article/3041.html
等緊個變態殺人犯殺自己
live
不安
個事主冇直接面對面同老豆傾?部電話有古怪
本來有人想捉佢
但佢好朋友現身救左佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞