【翻譯】短篇日本怪奇物語(番外)2ch百物語

1001 回覆
248 Like 8 Dislike
對唔住zelda太好玩lunch前出文
留個名
呢單真係怪奇
手撕日本鬼子
之前睇開山田巴
見到巴打你呢個po真係好開心!
多謝你咁有心譯文/原創
希望繼續有文睇
女仔既怨念令蛋有左能力
蛋可以代表 杯胎
報復男人既背叛

蛋吸左男人入去

個人理解
我係公司笑咗出聲
他是在還活著的情況下被肢解的。

碎到咁都驗到?
其實check唔到,不過睇故就唔好駁故了
Google咗活體反應
活體反應 vital reaction 〔1〕僅在活細胞內發生的顯色反應或沉澱反應,稱為活體反應。歷來是根據這種反應來對細胞進行生死鑒別。
當細胞死亡時,其中的酶不一定同時失去活性。
另外,在法醫學上,為了證實屍體的損傷是否在生前出現而所進行的各種反應,也稱為活體反應。

"理論上"可以check細胞入面既酶仲有無活性去估計塊肉被分離果時係生定死 但唔100%準確

只可以講成個故最科學就係依樣野其他反而都偏超自然 所以都係學樓上話齋聽故唔駁故會比較好
完左?
強國劇就可以手撕
支持
睇完只係搲晒頭多過心寒
有冇精通法醫學嘅巴打解釋吓有冇可能做到故事入面嘅殺人方法

第八十九.五夜:『鋁窗檢查』

為了省錢包租公給我們所有租戶都安排了在同一天進行鋁窗年檢。
可是預約的那一天是平日,我又不太想為了監工去請假。
於是我就跟包租公說「你到時候帶著師傅自己進來就可以了,我不介意。」

就在當天快要下班的時候,我收到了包租公給我的訊息。
「我跟師傅明天再來啊給你檢查啊。真是的又要多跑一次了,你明天不要又把防盜鏈掛上後上廁所不應門啊。」

原文有作出小部分修改
原文: https://kowai4.horror-666.net/article/416259829.html
咁唔驚wo 呢個可以直接報狗拉人
支持下先
一直follow緊呢個post 㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞