成為特警的體能要求

1053 回覆
1543 Like 23 Dislike
有冇教學點拉
認真, 笑唔出
真係唔快咩?
巴打你都幾跑得
起碼人地唔會有個d驚太大隻唔好睇呢d on9觀念
練體能
對付精銳從來都係ambush/孤立佢哋(獵人從來冇想過會變成被狩獵對象,偷襲者冇想過會被反偷襲),情報戰重於一切。

intelligent agency舉足輕重。
果班飛虎之所以可以咁癲,係因為佢哋做晒上面嗰part嘅基本體能之後,參加既高級遴選訓練課程係根據英軍22 SAS 嘅訓練藍本黎進行。呢個訓練先係將佢哋嘅體能同意志力推到極限
我好耐之前
去過報消防員,體能高分 pass
第二條片
消防 合格標準3下 !?
咁容易?
即係原來正常人標準就係操開入到消防
真係冇得輸
唔會正常人標準就入到

而係肯操就入到
我都唔知
我印象中都唔係咁少
3下係咪講緊pass only
即係5分拎1分嗰啲
均速跑200米有無跑過嫁,唔少人跑800米D人就哮喘咁啦
冇練開氣一定會
除非14-17歲嗰啲唔練都有體能嘅年紀
超過20歲唔操一定會感覺到身體好差
我都係讀完大學先練返
但係上面講緊嘅condition 係
正常人(唔肥)
入u夠話3322啦
但你3322入唔入到hku呀
真係要操啦
6月開始抗爭
我都8月幾先開始再操返肌肉
之後 10月開始去學拳同練棍
距講18次係1min 18次定係淨計總數
大家要操下呀
大家練下無壞,但唔需要對張list望而生畏
始終體能係一人敵
大家brainstorming先係萬人敵
SAS, SDU啦,兩樣嘢嚟. 一個係軍事, 一個係警務
極端訓練環境要求都完全唔同. 殺傷技能訓練都唔同.
以SAS訓練藍本嚟進行訓練SDU,呢D係意淫嘢嚟.
SDU都晚晚同老婆敦倫,有子女,有社交飲食導賞等活動架.唔好話SAS,就算同普通執勤嘅大兵都唔係一個級數. 去咗伊拉克,仲快過伊朗革命衛隊被82師全數剿滅.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞