成為特警的體能要求

1053 回覆
1543 Like 23 Dislike
352磅都做唔到?
你講啊?
你試下4分半 到4分pace 跑5 k 我睇
唔是我 我重到仆街
係成日見到啲瘦撚好威咁話做到幾多幾多下
一般料啫,但都要自強強身
完全冇問題
1a先難喎
跑步果part操開既人點會做唔到?
呢幾年仲要多左好多人練跑街跑

佢個條件難就難在要連續做中間得好小時間休息

不過算啦連登仔個個長他人志氣滅自己威風
人地呢段係最精銳既人指標,全警隊有冇1000個得都成問題
再講冇人叫你同人地最精銳時硬拼架
不過成堆冷氣軍師,未有呢場運動之前落街行多步都話抖既更係覺得冇可能啦
要練體能,
首先心肺要強
要心肺強基本上要一個月跑到100k 以上
然後再加重訓。

而家落街跑步都冇見過多人跑左或多後生仔跑左。
你肯定你跑到4分pace 5k?
好撚快嘅速度黎wo 師兄
係咪睇錯push ups
巴打你應該無咩跑步概念

4800米 18分鐘內
係要維持3:45min/km 跑足18分鐘

咩Crossfit,咩Weight training
10km 跑40分鐘都未必做到啦

又要跑得又要做到引體22下 又要跑咁快
重要游埋水
唔係講笑架 唔係放工玩兩下啞鈴就得架

非撐警
純粹理性討論

黑警死全家
5分鐘1km 跑25分鐘
跑到,但只係因為我有操開

都係果句,本身冇做開運動既人係覺得冇可能架喇
真正難既係上面1a要連續做就真
瘦孟孟個堆就企前面
操開個堆反而唔上
諷刺到
唔係撐警
但講易既巴打

不如有時間參加求奇一個10km跑步比賽
去睇下 有幾個人可以跑到40分鐘內

10km 40分鐘
都未必做到4800米 18分鐘內

純粹比個概念大家

黑警死全家
咁又唔洗 但15-20 就一定有
做gym 唔等於有體能

體能先決係心肺耐力肌耐力

所以一定要練心肺
佢bench press要求低過其他咁多
好簡單,住屯門中環返工,每日由屋企跑去尖沙咀碼頭搭船然後放工來回咁就OK
屌,5分1 k 都要持續跑半年先練到啦
仲要每個月月跑100k,再加interval 先可以少過半年先做到。
更估況要4分pace 5 k或快過4分。
其實我諗樓主貼出黎,係想大家睇清楚我地既對手係乜料。

係,好多散仔都好廢,影相成日影到大肚腩,但入學堂果下點都有操過下。

香港既體育風氣的確唔強。樓主係想鼓勵我地點都要操下,至少要跑得郁,動作快,有機會出神獸都勁d 啦。
依個post睇得出連登仔都係日日唔做運動係屋企打飛機,正常人冇做過重訓標準係0-1下pull up
要1set做到18下冇train返兩三年都唔使指意
和你推
有d料wo 依條路,成日跑wo
你跑快兩步支槍就難描多兩步點都有小小幫助既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞