加泰集會係一場贏左無得分,輸左死全家既賭局

3827 回覆
3241 Like 1304 Dislike
你支持加泰,就即係同西班牙對立,大家三思
加泰係呢個世界上同香港situation最似嘅一個地方
大家都係喺一個國家中央集權底下 有著半自治制度嘅一個地區
而家雙方都正正因為要追求更大程度嘅自治,以至係自決前途嘅權力而同中央嘅利益有所衝突,繼而受到國家機器、警暴、司法不公打壓
一個世界 竟然有兩班人 追求緊同一樣嘅嘢:就係自己地方自己話事嘅權力 呢一場係一場意識形態嘅戰爭 加泰同香港 根本就係企喺同一陣線 雖然講唔上係唇亡齒寒 但兩者之一有任何失敗都會大大打擊對方士氣 反之兩者之一若然成功奪權 唔單係鼓舞人心 更可以作為實例 迫使政府正視人民訴求
支持唔支持加獨 唔係重點 但支持人民有權利決定自己前途就老撚都要撐!

另外想講 你地成日話要顧及國際輿論 要睇英國佬美國佬點睇 唔可以得失佢哋 因為打贏要靠佢哋
咁其實我想請問你究竟想佢哋可以做啲乜嘢呢?
係每一個歐美國家都要實施好似美國嘅民主人權法案咁樣你制裁共狗?
定係好似而家咁樣有人出嚟出聲譴責或者支持?

好老實講國際支援係非常之重要 係非常之有用
但係要贏到呢張仗 靠嘅始終都要係香港人自己一個當家作主嘅心態 不聽令於中央、支共 亦唔會歐美勢力話咩就咩
所有行動以香港人利益為唯一考量 啱嘅 就要做

冇一個國家會鍾意分離主義 亦冇一個國家會支持另外一個國家搞緊分離活動
但既然支持嘅係我哋一直所追求嘅嘢 而又唔會有害於嗰啲所謂支持緊我地歐美國家 咁點解我地要庸人自擾 要無限猜度其他人點樣諗 好似藍色窗簾咁幻想咁多問題出黎呢?唔係啱嘅就應該要去做咩?
如果我地追求嘅所謂自由 係要下下都睇住別人嘅面色來決定自己應該或者唔應該做嘅嘢 咁仲叫唔叫自由呢?咁樣嘅「自由」又值唔值得我哋犧牲左咁多野你爭取呢?
顧掂自己先喇,自己都搞唔掂仲話咩支持人,講出黎真係搞笑。和理非既能量同勇武既風險比你咁樣消耗真係好撚野。

而家唔係中共呢個大佬唔啱心水就揀過第二個大佬嚟跟
要有決心企出黎當家作主
革命係要靠自己打出黎
Tui
Tui
推一推先, 啲人連國際關係都未搞清楚就搞event
自私撚推
其實有心支持加泰 喺Twitter Reddit 支持就夠
攞光環係要喺自由,民主,平等呢d議題,咁先穩陣
不過連登咁多中小學雞,聽到獨立就9衝,算吧啦
香港人真係好撚虛偽
仲係到唱咩「祈求民主與自由萬世都不朽」

人地爭取民主自由,竟然可以因為美國唔支持所以就覺得唔應該撐?
同D人奶中國所以跪有咩分別?

到最後原來都係因為自身利益而去放低自己尊嚴
外國人尊重既係一D有原則而用自己方法去實行既人,而唔係無原則為利益而生存既人囉

點解你地唔會諗下今次係我地可以幫加泰而係為左怕美國唔支持而屈服???

果d講話咩西班牙法例唔俾你獨立果D,我唔知你係低級五毛定係點,但係唔該問心一句,
有咩地區獨立係原本宗主國有法例寫明可以架?唔好玩啦仲係到講法例?蘇聯有無法例俾波羅的海三國獨立?塞爾維亞有無法例俾自己分 裂成咁多個國家?就算美國自己由英國手上獨立出黎都要打仗啦!仲同我講西班牙支唔支持,一定唔支持架!加泰個經濟咁重要!因為咁先唔俾os 地獨立咋嘛!
咁我係支持加泰獨立,香港獨立

我去個集會有咩問題先,

可能美國係唔支持香港獨立,

但關我咩事,

香港同美國只係有共同敵人而互相合作,

唔代表我地所有行動都要聽哂美國話,

做美國隻狗。
agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞