好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
呢個合理 如果收料唔洗咁臨時臨急即刻請假
估計:
1. 第四人起碼識徐同冼,表面扮到同徐合作查鄉黑,實則就同冼、黑警一黨,然後唔知用乜藉口約徐出嚟。可能係實地考察跟蹤路線?

2. 冼因為犯過麗城、甚至梁成恩案(詳情見我上面cm)俾人捉住痛腳,被迫加入黑警陣營。當然如果屬實,佢都係黑警啦,不過係in another way。咁冼同曾(未必知情)就按照劇本喺凌晨進入隧道行bid。

3. 因此,呢個係冼(黑警)方對徐嘅有預謀嘅伏擊謀殺。冼同第四人收到上頭柯打,裏應外合,喺隧道入面要對付徐步高。

4. 曾國恒純粹係見到嘢俾人滅口。資料講過佢開世界call但由頭到尾都冇出過聲。原因可以係以下四個: 太驚唔敢出聲、當時有人(第四人)唔俾佢出聲、call台黑警mute咗佢、佢有出聲但record俾人毁滅咗。個人認為後三個原因會比較合理。

5. 冼同第四人任務成功,分分鐘冼喺呢個時候先至中槍,以顯示佢奮力戰鬥過 可以係先射腳,第四人準備行樓梯嗰時再補面嗰槍嗰。第四人逃跑,冼留低等救。

boss唔使講都知啦
基本上同我估嘅一樣po完先睇到
我都認為第四人同冼家強係同伴機會大好多
冇出聲係因為曾一早死咗?
冼個call係自編自導自演?
啱 一定涉及更高層更多人
所謂專家根本唔係專家 報告啲嘢錯漏百出 我係個官都叫你唔好信啦 佢叫啲人睇環境證據 咪即係冇環境證據 佢幫徐步高就真 佢幾年後亂判案唔代表佢幾年前都係壞人嚟嘅

啲陪審團就真係好可疑。37日嘅聆訊,一條問題都冇喺庭上發問過,之後就煮死徐
死人唔識講野
全滅後 第四人就必定安全
殺曾枝槍好似仲有第五人指紋… 咁冼有得揀都唔想自殘嘅 但自己有痛腳(麗城、梁成恩)喺人手 冇得唔搏 一係洗定個八月十五 一係自殘做英勇警察
上面都有人提到劉皇發同珠光既關係
http://the-sun.on.cc/channels/news/20060125/20060125021157_0000.html
九四年珠光(集團)名下的Tansonic Co. Ltd.七成股權被轉予劉皇發,而劉再把Tansonic所持的九十三幅新界土地出售,有關土地全位於粉錦公路蓮塘尾菜園附近。
珠光集團->中聯辦->大灣區
劉皇發->新界鄉議局->徐步高重點跟蹤
游乃強->徐步高->元朗警黑合作->元朗 中聯辦私家車

如果徐步高當時真係查到猛料,第四人應該係鄉黑個邊既機會大好多。
如果第四人同冼既目標都係徐步高,咁一開始就射曾國恒,最後影響結果既變數就少好多
梁中五槍 徐中五槍 致命槍命早有都要繼續射 有冇可能係出自同一人嘅手?
第四人肯定神槍手嚟 唔會有事嘅
阿四真係想滅人嘅話一定唔會失手 補多幾槍就可以了
第四人點睇都係冼同黨
庭上好似冇咁講 淨係話自己眼前突然一白
仲要第四人好可能都係警察
都可以係咁 總之成單嘢應該得佢無辜
冇可能啦 第四人戰鬥力咁高 要滅冼口一定滅到 射多兩槍就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞