好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
Lm
死因庭有無得上訴?
雲海最新回應 28/7/2019
(雲海回應除報告案件,少少長)
不知為什麼,我當年講述徐步高案件的節目內容忽然間在網上被炒熱,由今朝起身到而家不斷有人話俾我聽,並叫我回應一下,可能D人忽然發現當時有份調查其報告案件既人係偵緝高級督察游乃強及刑事部主管李家超!才覺得可能當年案件真係有問題!梗係有問題啦!仲記得大約10多年前,我在香港新浪網,講述了三集約十五段有關徐步高案件的來龍去脈,並且仔細地講述整單案件所有不合情理、反駁、做假的地方等等!我仲好記得當時接近100%嘅網民係我節目留言板一面倒責備我,認為我太過陰謀論、認為我唔應該唔相信政府、認為我唔應該唔相信執法人員......!唉!嗰陣時我覺得好離奇,乜全香港啲人都盲㗎!成單案擺明做假個喎!點解咁得意嘅呢!而最離奇嘅並唔係呢樣野,而係當我做完呢三集節目,某一晚我係尖沙咀行緊返屋企途中,咁啱撞到我一個當時仲仍然係老友嘅人,佢行埋你同我講,警隊裏面某一位相信係重案組嘅人托佢同我講:「你叫雲海唔好再查落去啦!因為當中係牽涉到警隊某D秘密!相信佢再查落去嘅話會冇命!」咁呢個到底係善意提醒定係恐嚇呢?然之後我話俾你聽,我諗全香港繼續去調查呢單案嘅人就只剩低我同翁靜晶,我哋呢個係仲多人眼中係痴線佬痴線婆嘅人物,我哋之後討論過關於呢單案嘅疑點以及調查方向,可惜嘅係線索後來都中斷晒,查唔到落去,並唔係嗰位托朋友溫馨提示我嘅人成功!我當然相信成單案件都係一個局,徐步高係一個代序羔羊,甚至牽涉中央政府!所以講真我呢個小薯仔點查落去啊!不過最諗唔到嘅事過咗10年,新一代先至會覺得我唔係痴線!而係個政府痴線!我都有少少恩慰!😂
徐sir係真正既英雄
就係因為發現左警隊本身就係中共走狗用黎殺人民既兇器
所以先會突然決定除暴安良
消滅黑警同港奸
但就比比卡超同奶強發現
滅佢口

我地一定要幫徐sir平反
有無人攪徐sir記念既活動
徐步高=Rorschach
lm
我google陳碧橋
搵到個疑似痴線佬嘅blog
大膽假設徐步高唔係魔警 咁梁成恩單案就唔關佢事 即係梁支失槍唔係徐喺尖沙咀開槍果把 而係06年先搵到生曬銹果把 咁即係梁被殺搶槍再將支槍掉去地盤度

再推論 梁被殺原因 如果唔係為左佢支槍 單純想殺警再扮成被搶槍 咁梁應該係知道啲野/有份查而被滅口 因為案發前一日係有交通警收到類似電話去視察 但咩事都冇發生 有合理理由懷疑件事係針對梁 而唔係隨便一個佩槍警察

當時梁被殺嘅時候徐步高應該未成為滅口對象 所以之後殺梁搶槍 銀行劫案 都只係為左搵野屈落徐而事後安排 (一直覺得銀行單野同其他兩單完全無關)

梁成恩係咩背景 認唔認識徐步高 都值得深入調查 會唔會梁同徐係認識 一齊查緊中共 到後來梁被殺徐先要為佢報仇引發尖沙咀單野
所有野都係一環扣一環
連死左之後都安排法官去屈徐sir係魔警
即成香港電影最佳劇本
淨係睇呢個陣容
對家徐sir唔係清白都無人信啦
即成香港警匪片最佳劇本
唯一真警察
拍套戲可以
假設梁成恩真係同徐步高一齊調查成件事
咁可能係調更令到梁成恩感覺到有危險
所以唔交槍
至於點解會令梁成恩覺得有危險係因為佢同徐步高調查既過程中知道佢上司都係黑警
梁成恩當時覺得佢上司無啦啦調更肯定無好野所攞槍防身
韓國刑警如果私下查位高權重嘅人
又發現重大秘密
通常好快都會被自殺
但多數手法做得肉酸又明顯
明眼人好易睇得出
香港幫徐sir砌個魔警形象
手法同用心真係令人心寒好多倍
https://youtu.be/DinaelaqZUg
仲要升職一路唔成功,因為上司唔likey佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞