好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
如果 1唔係曾枝槍唔係佢本人開,咁曾應該一開始就死左,槍比人用完放番去,就冇5 果點。
相反,如果曾勁到五發全中徐,放番入袋,會唔會係佢完事以為clear,先比人高處射死。
第1點 我認同有可能,而且已有其他user提出過
第2點 冇可能,曾中槍徐一定唔會仲戇居居留係到比第四者慢慢行過去拎曾支槍再射

梁成恩都係中5槍呢點幾有趣
如果係習慣5槍所致,咁有可能梁成恩單野係曾做
咁即係徐係第一個死,即係曾開五槍打佢然後比人滅口
係,已有其他user提及過
第2點 冇可能,曾中槍徐一定唔會仲戇居居留係到比第四者慢慢行過去拎曾支槍再射

冼同徐一直糾纏緊,而冼有槍,徐冇。
第四者有冇可能把握時間用曾枝槍去射 (不過難度幾高,而且同場仲有把失槍)

如果Point 1 屬實,曾有必要咁樣開5槍?
只係佢死前咁岩不停跟蹤d政要 鄉黑 所以覺得佢係比人滅口姐
尖沙咀案

槍篇講完
講人物關係篇

1.徐同其中一人一定係相識 關係好,先約到出黎仲要唔帶槍,或者根本就冇槍
(事實上徐 曾 冼三人都認識,呢點極耐人尋味)

2.一定係傾要事,因為凌晨係隧道傾 說明一定有人係知情

3.尖沙咀警署編更者好可疑,將曾 冼二人編同一更。(我唔知係報更定比人編 )
如果係編更 推論第四應為尖沙咀警署內部人仕

4.曾冼二人應為細粒野,第四人為大粒。
但有街坊見到(應該)曾倒地向上面第四人求救個陣 見到下面係有四隻腳打緊
唔排除街坊都被迫改口供

但都可能係睇唔到 因為隧道有蓋

可能係睇到有條友由隧道跑出黎only
銀行劫案係冇搶過槍
佢哋點解相識?
[香城online]前線一個好嚴重既問題
https://lihkg.com/thread/1386126/page/1
估計徐被第4者出賣既機會較高
http://cablenews.i-cable.com/feature/GunShot/

有線詳細資料

發現呢單野超級重點

警 方 搜 查 徐 步 高 在 警 署 的 儲 物 櫃 , 找 到 一 個 綠 色 冷 頭 套 , 及 一 張 寫 著 地 址 的 字 條 , 地 址 是 廟 街 279 號 。 探 員 到 這 個 地 址 , 找 到 一 對 夫 婦 , 以 及 一 條 保 險 箱 鎖 匙 , 但 該 條 鎖 匙 屬 於 誰 以 及 保 險 箱 內 有 甚 麼 物 件 , 探 員 未 有 在 庭 上 交 代 。

可能就係徐步高搵到既証據
同意,徐咁急都出去,仲要冇裝冇槍,一定係好信任呢個人。
肥平 路長安?

肥平果個中華能源基金會都好多野睇啦
路長安當年又係老董心腹
佢D行徑
CORE VALUE似反共
入去當差似係當軍訓, 有個身份方便行事
佢用咁多off duty時間跟人mark野,咁細心,點睇都唔係普通pc。
只少都同情報科/ 線人扯上關係。
至於係咪再上多一層,係spy,就比較難講
麗城花園果次有途人見到佢全貌。 佢行動前粒飛虎頭套俾途人記得全貌。
如果係冼做咁個途人應該發現左喇喎
又出書又剩
話唔埋個保險箱仲未比人搵到 仲有證據存在

唔知對夫婦仲起唔起到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞