好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
冼唔洗講成身屎
勁大痛腳(例如打劫銀行)俾人揸住
腳傷係俾人fer
面一槍有無可能係自隊
但開槍一刻太驚射歪左?弱左?
唔理係第四/五人定佢自己隊都係苦肉計冇太大分別啦
當時資訊係勁混亂 係有心嘅
連徐係半日假
定係夜晚十一點40幾分由東涌標去官涌
都有唔同說法
雲海話當時死因庭滿左要喺隔離房聽
但無得睇影象
殺梁之後 出現銀行劫案
當時應該係有意識地將兩單案講成同一人做
目的係搶槍
冼自此肉隨玷板上 所以隧道案佢無底線(例如自殘、幫拖)
絕橋
而當年好短時間內鋪天蓋地官方說法係:
一定冇第四人在場!!!
同意:call台無出聲(出唔到)
中槍數目最多
殺人犯面相咁上三白呢
咁如果cctv = 事實
咁佢真係好難咁短時間出到去。
就算係真,徐果日要咁趕出去,係咪熟人引佢出去,佢好信任呢個人,所以冇帶槍冇防範。
點知出到去發現係冼
軍佬開始追po
其實唔好假設徐一定係好人先(可能唔啱聽)

會唔會仲有另一個可能性
就係其實係權力鬥爭

第四人係幫徐

曾冼約徐出黎 曾開五槍殺徐 第四人係遠處開槍殺曾
冼開槍射第四人但打唔中 第四人再殺冼

而唔公開既原因就係無論曾冼後面 定徐第四人後面
都係警方甚至政府中共高層

建議再查下徐既背景
1.一係有街坊見到比口供,一係唔知邊個比
前者既話,街坊見到果個人既衣著等特徵係好關鍵

後者既話,比口供/填口供條友好有可疑

比口供果個住5樓定6樓,仲要話曾講:幫我報警...
疑點一: 點解呢句野佢Call機 (patrol centre)收唔到音?
疑點二: Patrol centre話曾全程冇出過聲
疑點三: 五樓咁遠,聽同睇得咁清楚?

比口供果個都好大問題啦,又不了了之
推翻政權
成立臨時甚至新政府
杜琪峰套神探就係base on依單野改篇
私人求情為理由去約既話 點解要喬裝? 同埋咁夜約出黎傾仲要係d咁隱蔽既地方傾, 徐少少警覺性都冇? (加上除左帶槍, 其他保護自己既工具都唔帶?) 加上佢知道冼係個非一段既人? 同埋我睇雲海段片佢有講過證物係有過千樣但呈堂既得二百幾樣
兇手攞梁成恩記事簿,係證明已殺啱人,等收錢?
如果 銀行劫案估計係冼家強做 ,而徐又知,冇可能冇防範。
可能係第四人同徐好close,約佢出來,徐冇防範
第四人合冼會行咇經果處,出賣徐
點知出來見到冼....徐冇槍係手...
應該target人係梁,本身有手足話梁係臨時頂陳子坤。
但如果target係陳子坤,陳子坤之後照計唔會乜事都冇
鳩估:其實曾call台有出過聲 但講左d唔出得街既野
因為佢係同謀,被人滅口/ 佢唔知情 但見到第四人
根本唔係受驚途人
凌晨時分 嗰條隧道本身就無咩人用!
十幾年前 香港人口蝗蟲客無咁多!

宜家基本大方向:
1. 銀行係冼做
2. 隧道一定有第四五六者(數目難確定暫時不理),而佢(地)係隊冧曾、徐二人
冼兩槍可能係徐開
亦可能係苦肉計
合理
同意呢條線要長期進行
想同大家講聲多謝 高汗討論
但大家要明白 管理期望
要魔鬼自己翻盤係接近不可能 而且十幾年
除非推翻政權新政府上場
如果好似雲海咁講 呢單野牽涉一個好大嘅局
我地咬住唔放 會俾到啲狗心理壓力
特別係身有屎嗰埋
呢段係user大埔隻揪王俊邦

推斷出timeline

曾,冼,第四人約徐出黎伏佢>曾打死徐並收槍入袋>第四人係遠處滅口打死曾>冼知被出賣開火還擊>第四人開槍打冼

呢個合理,你果個唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞