好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
我幾年前發現左呢件事,寫左個劇本。e加諗返起個時既research 都心寒。我都有同身邊朋友講呢件事,但無人信有內幕。
你話我迷信又好

當年發生依件事我仲好細個
但係好記得一單關於佢嘅新聞

就係類似有個師傅竟然夠膽講「反話」(嗰時個個話佢魔警)
話占卜到徐步高死後上天堂定超渡咗
總之係死後待遇極好
搞到師博畀人屌

依家睇返 可能係個師傅準到癡線
上庭話第一槍行刑式頭頂貼住頭皮殺嘅之後先補槍

但一開波查嘅係從低處射佢 之後先補槍,其中一槍係頭皮嗰槍?

就算我當佢一開始分析錯咗第一槍原來係頭皮個槍
點樣係射完一槍再補兩槍,先反轉個人,再心口兩兩槍
一個正義、上進的警察,偶然發現了一位新界鄉紳與黑社會有關
但不管他怎麼努力,上司始終不願意展開調查
他下定決心,跟蹤這個人面獸心的社會賢達
隨著他的查探,他慢慢彌清了警、鄉、黑千絲萬縷的關係
而且他更發現,在背後指使一切的,竟然是在西環的某國家機關
但是,不管是他的家人、他的同袍、他的朋友,都不相他發現的事實
孤獨與絕望幾乎將這個正直的警察吞噬,但是他沒有放棄
他下定了決心,不管用甚麼手段,都要悍衛心中的正義 
相反
我覺得有個陰謀論係林鄭一次將所有共產黨所有既秘密揭起(唔止香港)
同埋佢師傅梁振英雖然係仆街
但佢好似一步一步咁帶香港人行岩既路
曾陰權年代香港人仲係on9
同埋做埋好多on9野間接咁提點香港人
例如打壓蘋果 時刻提醒香港人打壓異見媒體
用極權震壓 令港人開始不再好安逸
明明果時都好多佔領 例如國教 港視
根本唔洗無啦啦出催淚彈喚醒港人
果時唔鎮壓其實就咁過左香港人都唔會好反感
當然唔排子佢係真膠

https://www.youtube.com/watch?v=wGX_Vgq-1G0

【Hongkongers! Assemble! 】
光復香港,時代革命!
勿忘初衷,五大訴求!

7.28 中上環 五大訴求
1. 徹底撤回逃犯修訂條例
2. 釋放所有因反送中被捕人士並承諾永不追究
3. 撤回612暴動定性
4. 追究警察濫權濫暴(包括721元朗官警黑勾結事件),成立獨立調查委員會
5. 立即實行雙普選
https://www.inmediahk.net/node/1036323
去年雨傘革命後期,有坊間傳言中聯辦勾結香港新界幫和某些黑幫組織【參考】,以武力對付示威者,而新界幫頭目正正就是劉皇發,而反佔中黑幫之一為新義安。中指黃、鄔維庸、陳鑑林、馬力、張學明和陳婉嫻等港人大家不用再作介紹,問題在於一個被認為心理極度異常的徐步高,被認為是一心專注於械劫、殺人的『魔警』徐步高,空餘時花上大量時間,去鎖定一班知名港共,甚至地下黨員去私下作出調查,是否太不合常理呢?

答案似乎顯示在近日香港黑幫新義安總管大壽之中,該壽宴被某傳媒稱為『政黑俾面雲集夜宴』【參考】,席上不乏香港親共政客,當中的表表者有新民黨田北辰,以及新界土豪曾樹和侯志強等。按最簡單的邏輯推理,當年身為警察的徐步高很可能是發現劉皇發、中指黃、鄔維庸、陳鑑林、馬力、張學明和陳婉嫻等與香港黑幫有異於尋常的密切關係,所以私下去跟蹤追查,結果可能發現當中果真事有蹺蹊,甚至可能牽涉到中聯辦等中共組織,在搜集了足夠有力證據之後,徐步高可能將事件告知了同事,甚至是上司,但他遇人不熟,結果被出賣,最後更被殺人滅口。

徐步高的疑似洩露國家機密事件,又與陳碧橋有何關係呢?有傳媒指,陳碧橋平常絕少顯示其政治立場【參考】,然而大家都知道,如梁振英之流的沒有涉及香港六七暴動的政界人仕,都有可能是港共地下黨,所以陳碧橋背後是否有中共背境,甚至是地下黨員,絕對不無可能。另一件奇事是,陳碧橋於一九七三年畢業於中大社會工作,後來才到英國取得其法律學位,他到英國讀書的經費從何而來,如果他本來就是富家子弟,何不一早去英國就讀法律,而要多浪費四年寶貴光陰呢?假如陳碧橋真的擁有中共背境的法官,那麼徐步高與吳麗英兩單『羅生門』式的裁決就不難理解了。
你可以去前線食粒子彈再引證你個膠論
中共要滲透香港,最容易嘅目標一定係連毅進仔都考得嘅警察
中共嘅滲透一定係由97前十幾年已經開始
徐sir做緊警察嗰陣,督察級嗰啲一定已經好多比中共收買左,而再上啲嘅可能仲係鬼佬,當啲鬼佬都走晒,李家超呢啲收買左嘅就可以不停跳級

做過香港義勇軍,要行軍訓練嘅,喺學堂嗰陣可以攞倒銀雞獎,即係嗰屆最優秀嗰個,但係1996至2003年4次考警長,3次考機場特警都考唔倒
然後2004年就開始披麻戴孝話民主已死,不守政治中立,唔介意比人影,括出去唔理其他同事點睇佢
再過兩年2006就槍擊

佢可能本身就好偏向民主,但係佢喺狗隊入面比人排到佢仆街,之後就開始異常(想知佢嘅日記內容同幾時寫)

然後wiki話佢2001年有一筆不明來歷嘅50萬錢,可能係佢發現左啲乜嘢而收到嘅俺口費
不過佢始終覺得同良心過以唔去,2004年換id就寫左「無業」,唔中意自己警察嘅身份

如果問「咁佢唔開心點解唔同人講呀?」
佢做過咁多紀律部隊,份人一定好硬淨,好大機會唔同人講,有苦自己知

全部睇wikipedia,同綜合上面巴打意見
成件事真係好詭異,覺得一定同元朗警黑合作、審同調查徐sir嘅人好大關係
拍戲都好,反正華人冇人咁拍哩個幻想版
當時我仲細個,自己又住麗城花園個頭,聽到徐步高個名就好驚
如果係好人嘅話就過癮
公安,真係關大陸事
麗城劫案發生當日個時間前,徐步高係响佢駐守嘅東涌警署當更,而劫案發生後,其中一部駛到現場嘅衝鋒車係徐步高開嘅,你哋用心諗吓,徐生有乜可能當緊更離開差館,走去麗城打刼,然後响15分鐘內離開案發現場,收埋袋贜款返番東涌差館,駛架警車去現場扮哂無事發生,莫非佢係Heros入邊個日本仔可以停止時間同迅間轉移。

https://daimones.blogspot.hk/2008/07/blog-post_23.html?m=1
依個分析都有D道理,可能本身目標係某個高層黑幕
部分網民提出疑點

徐步高對民主看法

案發地圖所攝
佢應該唔止發現到嘢
可能仲想揭露啲嘢
正義感咁強

發現咗嘢 可以掩口
但爆料 唯有滅口

啲槍都唔知係咪佢射
好似話梁成恩把槍同子彈
有疑點
擺咗咁耐 子彈生鏽 槍無生鏽
(唔太記得 雲海好似有講)

而如果巴籍護衛唔係佢殺
(同cctv條友身型唔同)
咁佢把槍點嚟?
借槍畀人打劫?
唔符合佢正義人設

再推返 當日殺梁成恩嗰個
又係咪真係佢?
街坊話有個垃圾袋 但之後唔見咗
搶槍要殺警 仲射咁多子彈
疑點重重

但再睇返今日:
警、政(中聯辦)、鄉(+黑)
三位一體 互相分工
即刻全部明哂
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞