好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
到呢單野宜家我都會年年睇一次..當年好轟動
同埋徐步高佢點解要帶假髮同眼鏡?
最衰上YouTube唔多有呢單野既原裝版本...
本身就係
我猜測緊會唔會第四人同徐係認識
甚至原本係同夥
有人發現佢地就快查到真相
威脅第四人做二五仔,藉口有消息要交接
約徐攞曬以前收集既證據出黎
然後某人派曾同冼去滅口
所以個日徐好急跑去赴約,仲變埋裝
我估未必係一伙 但梁成恩本身自己查緊啲嘢都唔奇
果陣青衣發生過咩案件
我諗一個散仔只可以查到自己環頭嘅案件
呢個好關鍵, 有無人知有無RECORD
沉冤得雪徐sir行得太前,前過香港人10幾年
不嬲都係
大膽假設 小心求證㗎啦
冇讀過書?
想聽雲海再講
件案講到好巧合咁梁上左去查,完本唔係佢;如果我係編劇,就會編成有人在特定時間,利用虛報去安排某指定人選去提走/運送某啲物件去虛報地點,咁啱比梁發現物件落咗薄……
留意返,據報係報案電話號碼又好巧合咁有人抄錯咗
打劫銀行著紅衫仲要只係搶50萬真係唔make sense
肯定另有目的
但我唔信係為左舖線幾年後殺徐步高
兩單應該係順手屈比佢close file
徐步高於2005年曾經跟蹤多名政治人物,包括鄉議局主席劉皇發、香港立法會議員黃宜弘和香港特別行政區基本法委員會委員鄔維庸,載有跟蹤內容、定時觀察及車牌紀錄,又記錄民建聯立法會議員陳鑑林、馬力、張學明及工聯會議員陳婉嫻座駕的車牌,記錄了香港行政長官董建華居住在嘉慧園。日記亦記載了解放軍駐港部隊在槍會山軍營及白加道司令員官邸的守軍換班時間,動機未明

他的怪異行為於2004年升級,例如他在申請智能身份證時,無端在職業一欄上填上「無業」,而不願意寫上警察的身份。他亦開始對政治感到高度熱情,深信要剷除虛偽的統治者

於2002年至2005年駐守青衣分區軍裝巡邏小隊期間,徐曾經在一更內發出30張檢控違例告票,在警署每月月結上,徐的檢控遴例告票發出數量更是整個青衣分區之總和(這不是怪異行為,這是盡忠職守的表現);徐步高前往中國大陸消遣時,在羅湖關卡高呼「平反六四、打倒共產黨」的口號

wiki搵到幾段
真係好古怪

咁都叫怪異行為
根本呢段wiki本身已經寫得好偏頗啦
所以歷史果然係由「勝利者」寫
佢既行為只係代表佢係一個反建制既抗爭者
發告票更加係正義行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞