好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
徐同曾都有過一面之緣, 基本上佢地4個都識
雲海所言,當時佢同翁靜晶都有去查,兩者都斷線。
不如問下翁靜晶。
所以成件事更加可疑
佢吹啦, 見唔到點開5槍打徐步高右手

應該係由冼家強出手殺徐步高, 曾之後先到
冼殺唔到仲受傷, 曾到現場即刻幫拖
徐中槍倒地用意志射多冼一槍中小腿
仲爆埋冼係之前兩單案嘅殺人兇手
最後冼唯有殺埋曾滅口
可唔可以講成單case係圍內滅門案,間接揭發埋徐步高有跟蹤政協?
要搵相關人士問先會知

暫時我覺得會係新聞賣果架電單車車主張先生
都係差佬

我記得有個po有位巴打朋友個老頭係徐步高同事
好似話出事之後有差佬搵過佢問話
大膽假設 勿屌

徐一路查緊鄉黑既野

鄉黑知道左

咁本身都有黑低既洗同鄉黑見面, 叫徐歸邊,徐唔肯

觸發左鄉黑既動人既殺機

鄉黑同洗設局引徐到尖咀隧道,目的要殺徐滅口

咁徐同洗熟熟地,比佢呃到黎

第四人鄉黑係隧道上面用失槍從上而下射曾頭;曾失去之覺前拉世界call

之後徐見曾中槍心知不秒,佢本身冇槍咁唯有同最近距離既洗打過及搶槍

呢個時候第四人(即鄉黑),落到隧道,拎起曾既配槍,向徐從後開左5槍,再擺返落曾槍袋。

之後為左配合假象,第四名鄉黑要係洗身上用失槍開2槍扮下受害者;

之後鄉黑話會一路養到洗肥肥白白,甚至前幾年出書拎光環

之後鄉黑勢力一直係中聯辦輔助下步步高昇,晉升成為警隊高層

造成今日警黑勾結既局面

我嘅柯南式劇情想像隧道案:

先sorry for 1999,而且部分細節未必正確

1.冼係搶槍案劫銀行嘅主角,第四人係徐查緊果邊嘅人,而且與冼係同伙,

2.一開始引咗徐去隧道再轉角相遇,

3.冼同曾合力擊倒徐,

4.曾受傷倒地call臺,

5.冼見到時機補槍搞掂曾再call臺,曾或者由第四人由上而下搞掂,

6.冼佈局完再用失槍苦肉計射自己隻腳,

7.冼倒地等其他差人到,

8.劇本完成,

9.冼就將搶槍案同劫殺案推落去徐,

10.第四人與其背後勢力又少個眼中釘,

11.之後第四人與其背後勢力完成整個故事,

12.失槍係由第四人帶去,所以失槍上無徐嘅證據但有冼嘅證據,

13.第四人完成任務通報被目擊跨欄逃走,

14.徐一開始根本係目標,而曾就係最無辜嘅人。
可唔可以公佈一下你寫嘅劇本??
有冇可能段對話係真實發生過
不過講野嘅人剛好相反...?
所以冼引起咗徐步高嘅懷疑
最難睇穿嘅大話係混雜真實嘅大話
咁咪可以行到黑警個劇本, 因為呢個劇一定要曾滅口

徐去隧道個時根本冇槍係身
唔係話口罩留低左喺現場咩
依加成個故事都係洗自編自導
比我搵搵,過幾日post。都兩年前了。
我嘅想法同紅字巴打想法基本一致
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞