好撚心寒既發現 求大家真係入黎睇下 關於徐步高案

3015 回覆
5811 Like 43 Dislike
我會信CCTV 因為呢個Point會指出劇本既漏洞 照計唔應該出到街比人知佢23:45仲係東涌 所以就要話佢請假一早走左
手足,但係point 2 有問題
雲海有講東涌警署CCTV影到徐 23:45先走人
到底係警方講大話,定係佢攞左假,都唔早走?
又話個CCTV有14分鐘誤差? 太多資料不能一次整合 都係要大家慢慢combine晒一齊先睇到
咁講啦,佢番中更 (15:00 -23:00)
14分鐘誤差 係存在
但佢請假果個講法係20:00 左右就閃人
照計CCTV唔會23:45影到佢
到底係CCTV點錯相,佢一早走左
定佢甚實冇請到假?
我會信CCTV 因為呢個Point會指出劇本既漏洞 照計唔應該出到街比人知佢23:45仲係東涌 所以就要話佢請假一早走左

同埋有手足提過住同一幢個個張警員都好可疑 事發後又消失左咁
仲可以順勢講到佢係有預謀地伏擊警員
你意思係好難解釋到?
有可能佢仲咁後生
等你巴打
或者有無一條水嘅人之後有系統地俾人搞
如老廉
其實有無律師可以做徐既辯方律師?
首先唔講夠唔夠膽
基本上肯定左途人就係第四人呢樣野,
否則聽到槍聲仍入隧道係解釋唔到

咁我地就可以推斷到幾樣野
1.一係有街坊見到比口供,一係唔知邊個比
前者既話,街坊見到果個人既衣著等特徵係好關鍵

後者既話,比口供/填口供條友好有可疑

2. 到底曾同冼係知情?定係冼事後被迫收聲?
前者既話,即係第四人滅口.
咁曾比人打斷大動脈,之後世界call上去講左D乜? 聽到既人有幾多?
可唔可以查番果陣尖沙咀警署當值警員?

如果係知情,姐係曾同冼係係巡邏時間約徐出黎唔知做咩
而第四人係一齊約定正係約徐/正係約曾冼? 或者係偷偷地知道左而過黎

根據槍上冇徐DNA,我假設徐係冇攞槍,冇開槍.
姐係徐係同曾冼/第四人係友好關係(講數一定帶槍啦),但就比人賣/伏

睇番口供
冼開左2槍,冇命中(好令人懷疑佢既目標係徐定係第四人)
曾開5槍,全中徐(基於合理,我認為曾唔可能係中槍後先開槍5發全中,仲要收番槍入袋咁膠)
徐開3槍(基於冇佢DNA,就當係第四人開既3槍)

推斷出timeline

曾,冼,第四人約徐出黎伏佢>曾打死徐並收槍入袋>第四人係遠處滅口打死曾>冼知被出賣開火還擊>第四人開槍打冼

推斷出曾冼係細粒野,第四人大粒過佢地
bump
當時好似有人做佢義務律師
最大問題係死因庭作出徐係三單野兇手
而不是只是死者的死因:合法被殺、非法被殺、死因不明等等
明顯越權
有冇機會可以推翻當年個庭?

當年法援真係好仆街
「明顯地,北京計劃在未來幾年,逐漸收服三大約。」因此,北京希望安插一個「自己人」,到暫時未能全面控制的元朗約,消息人士相信,「何君堯就是這個人選」。

何君堯和周永勤衝突背後:中聯辦與香港鄉事派的角力|香港|新界風雲|誰選立法會?|端傳媒 Initium Media https://theinitium.com/article/20160829-hongkong-legcoelection-ntw/

大家睇睇呢篇2016既文章
入面已經講何君妖同西環人有關係
而何君妖同劉皇花一早又唔妥大家

徐步高果時真係發現左d野
毫無根據

第一 徐已死亡 fbi根本無法同佢做心理評估 係有限資源入面唔可能精確地分析徐嘅心理同人格

第二 身高分析報告誤差甚大,差9cm專家仲話有誤差係正常 而且唔係從徐步高實體量度高度/查證警隊資料

第三 單憑一條極度低清嘅cctv片度指出件衫係徐步高果件 on9?
依家可唔可以再搵錢
聽講好快徐屋企人好快就比政府安排全家移民
2.係重點
同埋除都有可能跟蹤緊線索 同時又比人跟蹤緊徐
同意冼/曾/第四人 約徐出黎果個

可能同徐係fd,唔係講數(否則徐唔會冇槍,或者徐由頭到尾根本就冇槍)
可能係傾正經野/交易(否則徐唔洗戴假髮,亦唔洗凌晨約隧道)

總之就同徐既關係close到可以約出黎單獨見面
基本上肯定係同謀/知內情
所以冼依家生活好奇怪 睇佢fb
呢篇嘢bookmark住先
唔知依家仲有無有power既律師 用現時有既證據幫徐洗白
同意 葉虎都係
打錯字 依家可唔可以再搵律師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞