我係達粉,我希望呢一刻,大家都可以理智d

1001 回覆
2036 Like 321 Dislike
臭蟲論
所以達哥都唔算奶共
D連登仔講就易啦
到時叫佢捐錢就不了
光環可以當飯食?
做人現實d吧
我承認我係一個醫神粉,從幸福摩天輸到而家新專輯RUN,基本上都係風雨不改支持。

但今次真係要停睇一陣
只要醫神一直無表態,我對佢都會有所保留

身為一個公衆人物(仲要係香港歌手界公認龍頭),如果你對香港市民最關心既事情視而不見,不敢回應的話,我覺得你都唔配賺我地香港人既錢。

有可能你會話我惡過共狗,同紅軍無分別,逼人表態。

但我只不過係過唔到自己心理關口,我希望(或者必須知道)我支持既人係同香港人企同一陣綫。並不是深夜發個test video個滑鼠指住個焦土,或者自己訪問講:知道我為人既人就知道我性格。

你一向既夢想都係希望可以帶歡樂俾人,但今次,我真係完全笑唔出

當然你有權保持沈默,等事情過去後繼續娛樂大眾。作為你粉絲,我無反對的理由。
但老實講句,大戰當前,你講既每一句話,都娛樂唔到我。

6月9號!大家到時見!
https://www.youtube.com/watch?v=U537z21cJ2I
最後一句 佢講希望大家做一個有情既人 而唔係得錢 錢錢錢 你地就淨係識講錢 但唔夠膽承認佢變左
對唔住,我衝動左少少,我舉完例再睇返佢啲views數,都覺自己舉錯例,唔係以兩登為主流,只係少留意,之後見social media佢啲廣告又好似少左,先攞佢做例子
但我覺得我講既方法/方向都係正確
達哥一向都唔係行政治路線既kol, 只係想收工同大家一齊打機開開心心..
佢呢八年黎一直比到我地歡樂, 何必要將自己個套夾硬要套落人地身上?

而且佢而家既角色係靠人氣收取廣告收入, 而唔係靠觀眾訂閱, 佢點擊率咁低跟本唔會有收入可言令到自己生存, 唔同個班大j 笑波子迎合公眾主流方向去支持, 點擊率其高足以財富不斷增加., 當然要迎合市場主流

睇左達哥咁多年已經同自己朋友,兄弟一樣, 而家你地只係情緒主導, 利用達哥既人氣同形像去滿足自己慾望, 私心大於一切,
同埋而家迫人表態同大陸玻璃心迫公眾人物表態支持一個中國有咩分別?
我都記得呢段..
道不同不相為謀,志不同不相為友
再講都冇意思,中意睇就睇唔中意就唔睇
表揚達哥忠實fans:
永離六道
俠客
騙子
神聖的這一剎
葉問代表我的心
咁你咪唔好睇

真正理智啲人係:
一個或者一班公眾名人表唔表態
都代表唔到、影響唔到我嘅立場
我亦唔需要一個我喜歡同支持而且具有影響力嘅人表態,黎令我感到被認同,或感到自己嘅選擇係正確
亦唔需要去鞭一個唔表態嘅人,黎堅定同正當化自己嘅信念

佢表態:同我理念唔同,只要理據同立場唔係違反基本道德,我只會尊重佢嘅表達權利,深層次啲就係諗下企係佢果個立場嘅人,點解會有呢種理據
佢唔表態:呢個亦係佢嘅人權,即使佢係一個名人或者影響力大嘅人,唔代表事必要被推上祭壇。

咩能力越大責任大,呢句垃圾,因為能力再細嘅人都有佢自己嘅責任,唔應該將個人嘅權利同責任,嫁接係一個名人嘅身上,反而小人物表態仲有優勢,因為你表態要付出嘅成本比名人仲低得多,而當名人因各種表態而身敗名裂,你認為有幾多個當初同佢同一陣線嘅小人物會幫番佢?唔幫手踩佢多一腳已經偷笑啦

無論係64集會定係即將到來嘅69遊行,參唔參與、表唔表態都係每個人嘅人權,真正追求民主自由嘅人,請尊重
我想講一句,當中國政府一日未滿足同攞晒佢想要嘅野,之後仲會接踵而來,而遊行對修例有無實際影響力?今時今日大家心照啦
香港死係必然,不過睇下中國政府把刀幾時斬落黎,給予真正嘅致命一擊(家下已經係凌遲緊)
今時今日仲有餘力同閒情去屌人地唔表態,黎消釐心目中嘅不安感?有無搞錯丫?
對一個政權嘅抗爭,無咁易有終結,我敬重有啲人用畢生去抗爭,不過同時,請體諒有唔少人係抗爭之中會感到疲累氣餒
當大家同一陣線,友愛支持;當有人選擇休息退出,請給予尊重;請明白你要抗爭嘅對象係手持利刃懸於你頭上果位,而唔係惜日嘅戰友

雖然遊行無用,但言論集會自由,係我地所剩不多嘅人權之一,大戰在即,請各位認清要做嘅事係咩,而唔係將無力感發泄係名人身上,黎宣泄不滿
臭乜蟲論
事實就係成班人雙重標準
你呢種咪正一"黃袍加身"要擺其他人上檯但自己做又無問題

前一排黃秋生都講呢幾年都無戲拍
要靠獸仔接濟
hocc果啲就更加唔駛講
香港藝人慘過食屎

阿佘夠接拍延禧攻略拍大陸劇
你唔屌鳩佢奶共
點睇佢號召力大過達哥好多
子華夠上廣州開talk show
佢以前夠攞政治野黎講
依家佢有無表態? 你唔去開post屌鳩佢?

你呢班人最叻批鬥呢樣批鬥果樣
講到支持就不了不了
重撚衰過啲三毛
摘名都出埋
連登仔: 你係盲撐達粉
心都淡鳩埋 轉個頭又比人話我地唔係真兄弟 睇到佢變到咁心痛先鬧 上面已經有人post link 2015年有默哀一分鐘 之後達哥都帶頭盔 但今年做都唔做 唔係變左咩?不過佢地選擇性失明 選擇性回覆 黎黎去去都係幾個point
佢一向唔係行政治路線, 而且今時今日既中共一樣係變左, 變得更加封鎖言論自由更獨裁更專制, 可以全方位呃殺你
而且達哥平時一樣會批評港共政府, 但面對更極權更恐佈既中國共產黨, 你地放過人啦好嘛? 你地乜都無, 死就一世唔死就半世, 佢唔係呀,
話哂達哥八年黎辛辛苦苦幾病都帶比我地歡樂, 你就放過人啦好嗎?

係香港已經辛苦,. 生活壓力, 政治因素, 唔好連唯一一個娛樂都自己扼殺嘛啦好嘛? 你要達哥表態等於叫佢去死, 殺雞取卵..
作為一個公眾人物,係唔應該有政治表態
因為當你一有政治表態,都會得罪一班人
而家達哥/其他公眾人物,都係靠名氣黎搵利益
所以做得公眾人物,就會失去你對政治嘅言論自由
呢個就係佢地嘅悲哀,佢地搵錢比我地容易同埋多,但係失去嘅你地又知幾多呢
表咩態?佢之前係咪有講政治先?而家呢?你地始終唔肯承認佢變左
由sleeping dog開始睇,以前有咩事都會盲撐佢
但今次真係徹底失望
一件關乎香港未來嘅事,佢可以連提都唔提吓,直接無視
唔知嘅睇佢台真係會以為香港冇嘢發生緊

你口口聲聲話要導人向善,但你自己又做緊d咩?
教人整回鄉證
我無諗過你要達哥去教你點
Feel sad for you
已經變晒質

道不同, 不相為謀
班憤青唔係中學雞就係跟車送貨,邊有野會失去丫
公眾人物唔應該有政治表態?
建議你睇一次奧斯卡先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞