西班牙朝聖之路 (五十日長篇)
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馬戈
2019-02-26 00:37:35
你啱, galicia省嘅石碑特別過人
講起石碑, 波蘭仔send過張相畀我
邊度黎
遠方的鼓聲
2019-02-26 00:38:29
muxia
馬戈
2019-02-26 00:39:31
唔怪得, 上次無去到, 行行下淨係記得Finisterra, 完全唔記得咗Muxia
大師弟
2019-02-26 15:24:43
見到個橫切面嚇親
唔敢行
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2019-02-26 17:21:53
17/8
噚晚David問我地想幾點起身,咁佢就會預返時間煮咖啡,用咖啡嘅氣味叫醒所有人,而時間就由我地所有人協議出黎。
最後大家揀左兩個時間投票,六點半得到10票
,七點半得到1票
,德國仔堅持佢嗰一票都應該得到重視
,所以大家就讓步,由六點半起身,改為六點三十五分起身,體現到朝聖者之間既民主。
有早餐嘅好處就係冇人好早就起身趕路,之前兩日大部分人都係六點半前出發,但係今日同樣時間,大家都仲喺張床度訓緊。
David已經將洗好嘅衫摺好曬放喺檯面,大家都出乎意料地悠閒,慢慢梳洗、食早餐、執袋。
可能係因為已經book左庇護所,而且今日既路程又唔遠,所以就冇話好心急咁想快啲去到終點。
噚日已經決定左行去 Campiello,由Bodenaya 行過去只不過係25km,大約5、6個鐘。加上今日段路冇乜上落斜(相比之下
),chur左兩日之後終於可以唞下。
我諗大家都好唔捨得間庇護所,一個二個去到七點半都未出門口。
要知道傷心總是難免的
~~庇護所只可以訓一晚,即使你賴死唔走,你今日識到嘅全部人聽日都會離開,離別係必然。
走嘅時候David俾左擁抱我,然後我又要一個人上路,不過我仲有一個星期嘅路,前面仍然有嘢值得期待~~~
啱啱過去嘅兩日喚醒返我兩個月前法國之路既經歷,行camino可以幫我充滿電、正能量爆燈,但係離開camino之後就好似一直漏電,愈來愈頹。
返黎行camino係開心,再有充電嘅感覺真係好滿足。
今日天氣都幾差,一出門口就毛毛細雨,行左冇耐就經過一條村仔,然後再行10km先去到大鎮Tineo。
行過村仔感覺就好似Silent Hill咁,大霧瀰漫,能見度應該唔到三十米,過馬路嗰時好驚有車突然衝出黎。
因為太潮濕而且落緊雨,沿路景色我隨便用手機鳩影就算,風景亦都一般,行平路雖然輕鬆,但係景色就無辦法同上山嗰陣相比。
呢種天氣其實似曾相識,對於落雨行山我一啲都唔陌生,反而有種莫名其妙嘅親切感。(好似有啲變態
) 天陰陰都有佢嘅好處,天氣陰涼行山都舒服啲。
行到第三日,基本上大家都已經有固定隊友,Dani、Paolo同意大利仔Andrea永遠都係一馬當先,一開始偶然會撞到佢地,然後就要去到庇護所先遇返。
Francisco、德國妹同波蘭女警雖然一樣行得好快,但係就成日入 bar唞好耐。
有時佢地爬左我頭,不過之後,我又會喺佢地休息緊嗰時過返佢地,不斷重複追追趕趕既過程。所以雖然大家唔算好熟,但係就成日行行下撞到。
嗰幾對西班牙男女就永遠都係一pair pair行,大家都好識做,唔會走埋去做電燈膽。
當然亦都有唔少人係獨行俠~包括我~同以前相比,今次我更加適應毒行,可能係因為過去兩個月毒行耐左,習慣成自然。
落住雨冇風景睇。
諗返呢兩日我遇到既朝聖者,全部都係以 Santiago作為終點,所有人一心一意要完成呢條朝聖之路
,沿路、庇護所裡面嘅人亦無私幫助每一個朝聖者
,我可能被大家感染到,呢一刻我真係好想好想去 Santiago衝線。
如果我只係行到 Lugo,然後望住大家行去 Santiago,咁又有咩意思~
所以我腦海出現左另一個計劃:
Plan A:原本計劃,23/8到 Lugo,巴士飛都已經買左,返馬德里訓1、2晚先飛走。
Plan B:如果要行去 Santiago,我可以25/8晏晝由Santiago 坐巴士返馬德里,然後第二朝飛。
我數一數手指,今日行到去Campiello,聽日係18/8,由Campiello去 Santiago 大約有230km,7日時間行230km,平均每日32km,其實都冇話唔得嘅。
雖然趕路真係好辛苦,但係唔趕嘅話就冇得去 Santiago,我好掙扎,唔知應唔應該趕路好。
Tineo呢個小鎮一樣幾靚,不過落住雨,睇落有啲灰灰暗暗。
超級市場好大,不過就喺條村嘅盡頭,要穿過成條村落到最底,買完嘢之後又要上返斜路搵返條 camino,好似淨係得我傻仔左去呢間超市。
唯一補償就係俾我參觀一下條村,不過天氣咁差其實冇乜好睇
,而且條斜路斜到痴線,早知道 Campiello 有得買嘢食,我就唔駛喺Tineo買定先。
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2019-02-26 17:42:38
行返上條 camino 之後突然有啲肚痛,所以我坐左喺個水池隔離唞下。
坐左差唔多廿分鐘,只係見到十個人行過,全部人都熟口熟臉。
由Tineo去Campiello呢13km乜都冇,開始慢慢體會到primitivo荒蕪之處,行10km一間Bar都冇好平常
,而且好多時候,啲庇護所會分隔十幾二十公里,所以訓邊度其實係冇乜選擇。
坐左陣個肚冇咁痛,繼續行就要上一少段山路,上山嗰時穿左入樹林裡面,我終於搵到兩碌樹枝當行山棍。
行山竹上手,成個人突然充滿力量,唔再行到死下死下,估唔到行到第三日我終於揾返我兩個老朋友。
因為我行得快左,而其他人上完山之後有啲頹,所以我追返唔少進度。Francisco 見到我呢幾日第一次咁龍精虎猛,以為我傻左,問
why the fuck you running?
我話我終於執到兩支行山竹,突然間覺得腳步好輕快,落山嘅時候真係好似想跑咁樣。
行到最後5km轉返車路,我終於追到德國仔,咁我地就前後腳咁行,行左成個鐘都淨係得我地兩條友。
成段路都幾荒涼,可以好遠望到聽日要行嘅Hospitales,成座山脈全部都喺雲層入面,一睇就知道上左山嘅話就會勁大霧。
如果聽日天氣都係咁樣嘅話,可能就要放棄山路行返車路。
連續三日都係1點達陣,Campiello 其實唔太算係一條村,只係得幾間屋同兩間庇護所
,我唔知道Dani book左邊間庇護所,隨便入左一間問下,先知道原來Dani同Francisco 都係book左同一間albergue。
入到房已經見到Dani、Andrea同Paolo啱啱沖完涼,但係肥大嘅芬蘭大叔竟然係第一個達陣。
噚日佢住唔到Bodenaya就繼續行,所以今日比我地早出發,佢一推開門見到自己係第一個朝聖者都好驚訝,因為呢件事從來都冇發生過。
然後大叔佢話今日落住雨行爛泥路好噁心,咁我咪話可以幫隻腳做 mud bath囉
,點知大叔話都唔知嗰啲係泥定屎,好似做緊shit bath多啲。
1點行到 Campiello其實真係好無聊,呢度乜都冇,除左飲酒食飯訓覺都唔知可以做乜,但係樣樣都要錢(訓覺除外
),所以我夾完三文治食之後,就一直攤喺張床度上網。
今日係休息日,我仲猶豫緊聽日要唔要開始趕路,如果要趕路嘅話之後就冇得 hea住行,今日係唯一一日舒服行既日子。
Dani同德國仔係bar度飲嘢,我點左杯啤酒坐埋去,但係唔係好搭到嗲。
Dani係做IT既,德國仔想轉行但係又唔知IT行頭點樣,所以就問下意見。佢地講啲嘢我都聽唔明,所以就得個坐。
隔離仲有幾檯西班牙人同意大利人,佢地都係講西班牙話所以更加搭唔到嗲,始終primitivo 係少好多人講英文,要social既話未必係一個好選擇。
之後Dani 走左去西班牙人嗰檯,我同德國仔就傾下去旅行啲嘢。
我講返我行法國之路之後去左摩洛哥玩,好唔鍾意嗰度,週街都係騙子呃人,唔明點解會有啲咁既地方。
佢就話佢第一次離開德國就係去摩洛哥玩,已經係十年前既事,一開始都好唔習慣,去完摩洛哥之後仲以為去世界其他地方都會咁多騙子。
但係再之後去左南美一年、印度半年,慢慢去嘅地方、識嘅人多左,又發現其實呢個世界都仲有好多好人
,唔可以被一少群害群之馬令你失去對人既信任。
然後德國仔醒起喺摩洛哥去沙漠睇星星,話嗰度係佢見過最靚嘅星空,然後先發現大家都係一樣去左Merzouga 沙漠。
諗起都覺得奇妙,佢十年前望到既夜空,我十年後去返同一個地方望住一樣嘅夜空,時間過左咁耐但係世界其實一直都冇變,只不過係人唔同左。
(唯一唔同嘅係,我去沙漠嗰時係滿月,乜星都睇唔到。
)
嗰晚全間庇護所廿幾個人都去左食 Pilgrims menu,我為左慳錢就繼續火腿夾麵包食。
成間房得返自己一個有少少孤單,就係呢個時候,我下定決心:
我想試下趕路,我想再去多次Santiago,上次葡萄牙之路無辦法去到終點,可能今次再黎行camino,就係預示我要行去Santiago。
聽日如果好天既話,我可以行捷徑經 Hospitales,一日行兩日既路~
兩個月前帶住好多遺憾離開,依家有機會俾我去補償,我覺得我點都應該盡力搏一搏。
我 cancel 左我張 Lugo to Madrid既車飛,然後買左張 Santiago to Madrid (25/8, 14:00) 嘅車飛,而且今次買既係non-refundable,希望自己唔會再半途而廢。
大家食完飯返黎,Dani不斷同我道歉話冇拉我去食飯,事實上,係我自己想慳錢唔去食,但係佢就覺得自己冇照顧好其他人。
要趕路嘅話就好大機會要同呢批人分開,我其實真係好唔捨得,如果繼續呢個節奏唔趕路,我應該可以同 Dani、德國仔、俄妹幾個人行到Lugo。
但係第一日就講到明要行返一條自己話事嘅camino,所以慢慢行呢個諗法我又抹左去。
嗰晚我Line姐姐,話佢知我行緊原始之路,然後send左幾張相俾佢睇,佢第一句覆我“
現在是炫耀嗎
”。
之後講到前面一樣有個香港人行緊,姐姐就叫我加油追上去,我就話追就一定要追,不過係因為我要趕住去 Santiago !
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2019-02-26 17:52:15
巴打由 Irun出發既話,已經行左兩、三星期北方之路,黎到原始之路一定完全冇問題
馬戈
2019-02-26 22:12:11
原來係David間albergue, 我仲搞錯咗話Dani.
做乜你成日都話要慳錢,但又去咁多個地方旅行
講起大霧,我行法國之路, Portomarin之後,勁大霧
又收唔到電話訊號
。心諗唔係入咗結界掛,silent hill? 仲要前後都無人
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2019-02-26 22:39:58
慳錢係為左去耐啲旅行
,如果日日豪食一早就返左屋企。。。其實西班牙都好貴下
十月都咁潮濕
,睇黎galicia真係一年四季都春天。
馬戈
2019-02-27 01:23:49
一年四季都落雨嘅地方,我見人地冬天去行葡萄牙之路,去到Galicia都係落雨
烏拉拉2
2019-02-27 09:09:57
到左santiago 之後內容多左咁多
又多內心戲
烏拉拉2
2019-02-27 09:24:43
我去到教堂都有放下心頭大石感覺
終於唔駛再行
真係好辛苦
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2019-02-27 10:48:39
講開落雨,我第一次去 Galicia係6月,嗰陣時真係日日落雨。
但係第二次8月去到,雖然時間唔長,但係就日日俾太陽曝曬。
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2019-02-27 10:53:49
終點對我黎講都好重要,雖然話過程比結果重要,但係冇終點又邊度有過程。
可能係因為咁,所以行完法國之路之後,對我有少少衝擊,對camino嘅睇法又有啲改變。
烏拉拉2
2019-02-27 12:38:06
我好多時都有book
book 左安心啲
烏拉拉2
2019-02-27 12:39:15
有近路行行路
馬戈
2019-02-27 12:41:55
True, 有次 D箭嘴叫你兜入村, 但有行過嘅人話直行唔洗兜入去, 可以慳3km, 地下又有塗黑咗嘅直行箭嘴, 緊係唔兜
烏拉拉2
2019-02-27 13:24:30
峰迴路轉
竟然又去行返camino
可唔可以講下時間表,幾時去到邊
但唔好劇透 hahah
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2019-02-27 14:14:46
就快完,完之前up返過時間表
如果一開始劇透左就冇故講
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2019-02-27 14:16:03
但係兜路有風景睇(好似,如果唔係),3km可能係Leon嗰兩條路
天空閃過燦爛花火
2019-02-27 18:42:25
六點三十五分嗰度笑咗
feel到david嗰間真係好warm
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2019-02-27 18:42:58
18/8
今日要趕路。
因為改變計劃要去衝線,由Campiello去Lugo呢130km要用4日行完,由Lugo去 Santiago嗰最後100km就要分3日行到,其實真係趕到痴線。
為左下定決心要去到 Santiago,我決定今日就開始趕行程,一日入面行兩日嘅路。
正常情況大部分人都係由 Campiello 經Hospitales 行去Berducedo,一共行27km,
因為全日上落斜都唔少,途中又零補給,所以行到呢度係最正常嘅選擇。
如果想行多少少,就好似Francisco 佢地咁,行多 4.5km去 La Mesa,一共31.5km。
不過我一早都講明左要趕路,La Mesa之後要行16km先去到下一條村,中途又係冇補給冇庇護所,想中途停低都唔得。
所以今日焗住一共要行47km,如果成功嘅話,我就好大機會可以行到Santiago。
如果大家仲記得我葡萄牙之路最後一日,挑機48km失敗(#675樓),今日又有機會俾我再次挑戰,突破自己之餘仲可以補救上次嘅過失。
不過今日呢47km比上次嘅48km艱辛好很多,
一開始去到Borres就行山路由600m爬升到1200m,然後一直沿住山脊線上上落落,最後14km係一個超級deep V,由1000m急降到200m,再行返上去600m高嘅Grandas de Salime。
噚晚我冇攞個睡袋出黎,一早已經執好嘢,今朝起身洗個臉,拎起個背囊就行得。
為左行得輕鬆啲,我晚餐食曬我咩住嘅所有水果,亦都冇裝滿支水,盡量將個背囊控制喺10kg。
同我一樣咁早起身嘅人唔多,淨係得Francisco佢地幾個,因為佢地比一般人行遠少少,多4.5km,所以早啲出發都好合理。
出門口嗰時已經6點,我唔敢太早出發免得摸黑行路行行太耐,
依家大約要摸黑一個鐘左右,天光嗰時應該啱啱好開始上山,咁就唔驚行山路嘅時候睇唔到路而pk。
呢一個鐘絕對係與黑暗中對話,全條路一盞燈都冇,附近亦都冇任何村落、城市,個天好清完全冇雲。
呢段路係我唯一一次喺camino上見到滿天星星,週圍好黑但係星星好光亮,日出前嘅天氣好凍,我行得好快,喺星空下趕路有一種披星戴月既感覺。
我理解到點解有啲朝聖者鍾意黑媽媽出門口,呢度嘅星空比乜野摩洛哥沙漠靚太多,我唔駛抬起頭直望就已經睇到星星。
(大前提係,段路唔可以喺樹林入面、嗰日要係天清氣朗、唔可以係滿月。。。睇星真係可遇不可求。
)
不過週圍實在太黑,而我又係第一個人出發,所以一開波我就行車路,打算行到 3km之後既Borres先cut返上山。
車路都幾好行,唯一唔好就係有啲兜路,雖然可以行得快啲但係就行遠左。
去到Borres有條小路上山,但係我睇唔到啲箭咀同貝殼,唔肯定條路係咪駁返上去Hospitales條山路,所以就決定繼續行住車路先。
行到半路就已經睇到日出,7點半嘅時候行到去La Mortera,嗰陣個天已經光曬。
我行左出村就覺得唔對路~
雖然依家係搵得返啲黃色箭咀,不過行緊既就唔係Hospitales上山段路,而係去緊Pola de Allande 既車路。
我記得指示話La Mortera係最後一站俾朝聖者決定,到底要行 Hospitales 定係Pola de Allande,所以我喺呢度miss左上 Hospitales 條山路既話就GG鳥,因為之後就再冇機會兜返上去。
我坐左係La Mortera路邊食早餐,順便睇下地圖,估唔到一開波就出師不利,兜路之餘仲要蕩失路,
都唔知道行多左幾多路。
不過,天光之後確定今日嘅天氣真係好好,非常適合行Hospitales,所以我仍然未放棄挑機~依家先行左個半鐘,點可以咁快就放棄。
穿過幾間屋仔之後兜返上山,終於搵返Hospitales條路,同時亦見返其他朝聖者。
哎喲,明明我係第一個出門口,而且都算行得幾快下,兜兩兜路後面啲人就竟然追到上黎。
我同Francisco、德妹打左個招呼,話自己蕩失路,然後就自己行先,開始今日瘋狂趕路。
La Mortera 之後就一直不斷上山,但係上到半山腰風景就己經好靚,係靚到痴線,
我一直不斷驚嘆見到嘅風景,我一路行就開始明白點解個個人都咁推崇呢條路。
雖然一直上山而且有啲路都幾斜,但係朝早嘅天氣、溫度非常適合上斜,一邊行一邊望風景完全唔覺得攰
,反而愈行愈有衝勁,想快啲行去高啲嘅地方,睇下週圍嘅風景會唔會更靚。
行緊既時候我真係好開心,估唔到camino都會有呢種景色,意外而來既驚喜永遠都係最令人感動。
Hospitales沿途冇補給,但係就令到呢20幾km完全處於深山野嶺之中,沿路我睇唔到任何車路、村莊,一啲人為活動都冇發現到。
而且我應該係第一個人上山,所以前面一直都見唔到其他朝聖者
,向前望只係見到一山還有一山,向後回望景色就更誇張。。。
遠遠望到一大片雲海真係不得了,
加上不斷行不斷上山,望到既風景愈來愈遠、景色愈來愈廣闊,到依家只不過係行左三個鐘,我已經好肯定,今日嘅風景係我咁多日camino入面最靚嘅一日。
上到山頂 (我估係山頂掛,因為到頂之後一直沿住山脊上上落落
),我停低坐左一陣,因為望到嘅風景已經令我忘記左自己要趕路。
如果可以一直坐喺度就好喇,我可以一直望住啲山坐成個上晝,完全唔會覺得悶。
今日呢段路,本來係應該慢慢行好好享受,但係我就要一日行曬兩日嘅路。。。
坐緊既時候見到有個人行得好快,由山腳跑緊上山,只不過係十幾分鐘,就已經由山腳底間荒廢Hospital上到黎我休息緊既地方。
跑山佬原來係意大利仔Andrea,佢手長腳長,背囊極細,全身跑步衫,一睇就知道呢段路對佢一啲難度都冇。
一見面我就不停話今日風景好靚,Andrea行慣意大利啲山,一定覺得我大驚小怪,
傾左一陣,我覺得山頂呢個位置比較適合一個人慢慢享受,所以就由得Andrea喺度坐下,自己一個行先。
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2019-02-27 19:15:56
呢段路之所以叫做
Hospital Route
,係因為以前沿路有4間服務朝聖者既Hosiptals,最後一間直至十九世紀嗰時依然運作緊。
時至今日,所有hospitals都已經變左做廢墟,有啲甚至連廢墟都講唔上,只係得幾塊爛石頭喺度。
所以呢段翻山越嶺嘅捷徑就叫
Hospitales
,一邊行一邊經過啲廢墟,感覺上更加荒涼,成個地方好似冇乜生氣咁。
因為一直山過山,行緊嗰陣大風到人都吹得郁,我着住件風褸依然覺得件衫入風
,我要用支行山竹撐住個地下先企得隱,如果唔係就係行唔到直線。
而且依家海拔都有1100~1200m,高啲嘅地方自然凍啲,所以就半行半跑想跑熱個身。
十點半左右就已經去到Puerto del Palo,呢度係車路同山路嘅會合點,由呢度開始我就見返多啲朝聖者,成條路熱鬧返少少。
因為噚日天氣好差,估計有唔少朝聖者都行左去Pola del Allande 過夜,所以今日雖然天氣好好,但係已經冇得返轉頭行Hospitales,變左焗住要行車路上山。
(其實都唔算完全車路,只不過係沿住車路行綠色隧道。
)
車路上山斜好多,所以由車路行到上黎既朝聖者都臉青口唇白,個個人都行得好慢。
行行仲見到個女仔差錯腳,坐左喺地下,行到好沮喪。
再行一段大斜路落斜之後,行左15km終於見到第一條村Montefurado,不過條村好細得幾間屋仔。
呢度以前係pilgrim's hospital,但係依家連一間Bar都冇,就好似3.8km之後既Lago咁,話就話係一條村,其實又係乜都冇,想買支可樂都唔得。
跑山佬Andrea喺度追左上黎,佢問返我想行到邊,我就話
Grandas de Salime
,呢個地方名勁橋口
,而且又遠到痴線,Andrea諗左陣先知道我講邊度。
咁我就話我要趕路,所以今日要行47km,點知Andrea又係同我一樣,都係要24/8行到 Santiago。
不過佢只係行到Berducedo,今日條路坡幅太大所以佢覺得唔適合趕路,聽日先至行45km去 Fonsagrada。
(其實聽日行45km一樣勁多上落,有一個大deep V由1000m落到 200m,再上返1000m。
)
既然係咁我同Andrea都好大機會同一日衝線,當然,大前提係要我衝到先得。
之後我地就前後腳咁行左7km去Berducedo,去到嗰時Andrea已經坐喺長凳上面休息,嗰陣時1點鐘未到我已經行左27km+,
我覺得狀態唔錯可以繼續挑機。
由Berducedo 去Grandas de Salime 主要係落斜 (800m: down, 400m: up) ,行得快可能4粒鐘就行完
,5點鐘達陣都可以接受。
Andrea攞左本 guidebook出黎睇,Grandas間庇護所得28張床,如果5點先達陣其實都幾危險
,因為好多人都會由呢度或者Pola de Allande 行去 Grandas,嗰度算係大村所以唔少朝聖者都覺得值得訓一晚。
庇護所冇得 book定,我咁晏先去到,真係要自求多福。
唔知點解我嗰一刻既決心出乎意料地強,難聽啲講就係
一意孤行
,死都要行去Grandas,所以就同 Andrea掰掰,然後講好聽日 Fonsagrada見。
之後段路行4km去La Mesa,沿路都算平坦,行緊嗰時見返一對法國情侶
,第一日住 Villapanada嗰晚佢地夜晚八點半先到庇護所,負責人大叔俾佢地訓梳化,但係佢地就決定繼續行。
都己經兩日冇見過,估唔到今日一趕路就遇返佢地。
去到La Mesa,嗰度有兩間庇護所,好多朝聖者已經check 左 in坐曬喺屋外面曬太陽,但係呢度唔係我既終點,我仲有16km要行。
喺呢度我犯左一個極大既錯誤:
我冇喺呢度裝水,就咁帶住200ml水行最後呢段路。
16km其實都幾遠吓,只不過我已經行左31km+,所以成日覺得好快就會到,呢個係一個美麗嘅幻覺。
La Mesa之後就要直踩Grandas,我冇諗過我根本就唔夠水飲,而沿途亦都冇地方可以買水。
過左La Mesa我就冇遇過其他朝聖者,一直都係自己一個人行
,唔係條路有其他人而我選擇毒行,而係因為成條路真係一條友都冇。
要去Grandas既人一早就已經達左陣,唔去嘅亦都唔會行到黎呢段路,所以淨返落黎既呢段路就要自己去面對。
上斜之後我突然之間覺得好辛苦,離開Berducedo 之後只不過行左7km,我已經冇左嗰種精力充沛嘅感覺,換黎嘅係“撞牆”嘅痛苦~
由山頂就可以望到山對面既Grandas,但係中間隔左一個好深嘅山谷。
我真係好絕望,當我望到個終點,但係同時亦見到行去終點既路係幾咁痴線,我真係好想放棄。。。
對面就係Grandas。。。
但係我要兜落去個水塘再上返去
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2019-02-27 19:39:10
但係之前都講到,行得呢段路就冇得棄game,要一直行到去Grandas。
離開La Mesa之後就冇中途休息點,我可以清楚望到一路落山嘅路,好斜好迂迴
,落到底會行過一座堤霸穿過水塘,然後又要上返山去到半山腰嘅 Grandas de Salime。
由堤霸上去Grandas條村一開頭係沿住馬路行,我離遠就已經望到有啲好細嘅人影郁下郁下,四、五個朝聖者各自各咁上緊山,最後衝刺緊。
最絕望嘅係我雖然望到其他人,但係我地之間嘅距離至少差左8km,我點追都追唔到上去。
落山有兩條路,因為2017年山火塞住左條舊路,所以就開辟左一條要兜勁遠既新路。
其實2018年年頭舊路就已經清理好,不過啲指示牌就依然留喺度混淆視聽~~~
6:00am 0km
7:30am 6km
10:30am 21km
12:45pm 28km
2:00pm 33km
.......
仲有14km先到 Grandas,但係我愈行愈慢,落山條路好斜,我坐左幾次落地下,我好攰好口渴,但係週圍一個人都冇。
成段路風景其實好靚,但係好遺憾我一張相都冇影到
,我甚至將部相機收左入背囊入面,就算風景幾靚我都已經冇心情去欣賞。
我好想棄game,好想放棄,但係行返轉頭去 La Mesa要行5km爬升至少500m,同我繼續向前行比較一樣咁辛苦。
我一直單曲循環夏川里美首歌“
フルサト
”,利申我係唔識日文,香港出發之前我喺電腦隨便執左100首歌落手機,結果呢幾個月聽來聽去都係呢幾首歌。
落山既時候啱啱loop到呢首歌,然後我突然好想聽住佢黎行,結果一聽就聽左兩三個鐘。
歌名叫“故鄉”,歌詞我就唔識喇,淨係覺得聽住佢好似會開心啲,因為我真係好辛苦好想放棄。
由今朝一直上山驚嘆連連,黎到呢一刻,我從來都未試過行得咁唔開心,今日既心情起伏同上落斜一樣,都係一個deep V。
https://youtu.be/4x8RDAfWVh8
落到半山腰要打橫行,兜個圈先可以落到去水霸。
由1000m+ 落到去 400m左右,溫度同高度成反比,加上依家已經係下晝3、4點,氣溫急升。
落到山谷裡面風細左好多,又熱又渴,我好需要飲水如果唔係就會中暑,但係我只係淨返一啖水30ml都唔知有冇。
好後悔喺La Mesa冇入庇護所裝水,
不過後悔又有乜用,好多野都係冇得返轉頭。
條村叫Grandas de Salime,最出名既就係距離條村6km既Salime Dam。
當年第二次世界大戰一完左,1948年西班牙政府就開始建造呢條霸,1954起好,主要係用黎水力發電,而佢亦都永遠地改變左由La Mesa去Grandas嘅路。(至少段路近左
)
當時佢係西班牙最大,歐洲第二大嘅水霸,高125米,長250米,算係primitivo嘅地標之一。
4:30pm 41km
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終於落到底,行到去Salime Dam,週圍安靜得有啲恐怖
,一個人一架車都見唔到,我兩隻腳已經攰到開始腳震。
但係我唔可以停低,仲有6km以我依家嘅速度應該要6點先入到村,
我已經冇再諗庇護所會唔會full嘅問題,我只係想快啲行到終點,唔想再捱落去。
水霸對面有一堆荒廢左既屋、工廠,望落好似鬼屋非常核突,
之後先知道,原來嗰啲係興建水霸嗰陣俾工人住既地方,施工期間有100~300個工人死左
,所以呢個壯觀既建築係用血肉堆疊出黎,怪唔知得行經呢度既時候有一種詭異既氣氛。
4:45pm 42km
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水霸之後再行1km竟然有間酒店,真係喜出望外,我即刻狗衝入裡面嗌左罐可樂。
可樂要1.8歐但係就算係4歐我都會飲
,行左10km嚴重缺水之後,呢個地方同沙漠綠洲一模一樣,我裝滿左支水然後一口氣就飲左一大半。
飲緊可樂既時候,我見到張海報,原來呢間酒店一樣有床位,而且12歐一晚唔算特別貴,嗰一刻我突然好猶豫:
到底我應唔應該繼續行落去?
如果我繼續行去 Grandas,去到嗰度庇護所好大機會已經full左,而今晚訓呢度基本上就冇人會同我爭
,水塘邊風景都唔錯,我已經行左咁遠破左自己嘅紀錄,我仲需要證明啲乜嘢。
但係嗰陣時,飲完杯可樂之後,我嘅意志又堅定返,決定要行埋最後5km。
行山最重要都係意志力,當你個背囊已經冇得再輕,雙手已經攞住一對行山竹,淨返既就只可以靠自己既決心。
我一開始就講好左要行去 Grandas,依家只係差 5km就行到,都已經行左11個鐘,冇理由最後一個鐘都堅持唔到。
我又諗返起葡萄牙海線嘅fail,今日唔會再俾同樣嘅事發生第二次!
埋單之後我重新出發,最後一段路係上山,但係我行得比啱啱嘅落山更有衝勁。
行行下仲見到呢三個鐘以來第一個朝聖者,佢好悠閒咁坐左喺山邊,吹住風望住風景,嗰時已經係5點半,我諗佢有 book到酒店掛。
大師弟
2019-02-27 19:47:49
啲風景真係好靚
兩條路真係好難揀
一條有人可以同我 9 UP +易行
另一條 風景靚 +有海景 但係難行D
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