(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區34

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
推係練前膊,我多數推完大重量,加啞鈴中重量就唔會再練前膊。

中後膊都係用輕中重量孤立動作做
收到
如果只能操一個動作我都覺得8-12 reps好d
如果唔止做一個先會考慮用bar做左大重量再用啞鈴做返輕中重量
Skip biceps = 好多問題

健力嘅角度呢就有兩個講俾你知

個人經驗:Bench biceps 唔夠力/ Deadlift 一樣 biceps 抽筋
唔會再iso front delt 依家突出嚟好核突
做返中膊 後膊留返背
手都係留返最後操?
操完膊再三頭 deadlift完就二頭咁
冇錯講得好

例如大重量玩 barbell curls 4x6

之後玩 Alternative hammer curl 3x8-12
你依家行啲咩program先?

5/3/1?
咁我唔明你之前問咩輔助動作
聽日開始531
推膊嘅輔助動物 用返dumbbell或者機?
動作
係咪有晒四個動作嗰啲?

Shoulder press/ Bench/ Squat / Deadlift 都有一日?
Nah 你知唔知輔助動作有咩用先?
係吖
幫個主要動作再力重啲?
同埋改善個活動度
任意安排其中兩日玩就得啦
都啱嘅你咁講

不過嚴格啲就應該係針對弱點去改善

例如硬拉lockout 有困難,就做返相應加強上身嘅Rack pull
咁我膊頭弱 都要加返dumbbell fly
2日rest day
咁應該都係推膊加三頭 deadlift加二頭
Fitness buddy
完左1個cycle Candito 6 week
Squat 345 -> 375lbs
Bench 235 -> 235lbs
Dead 385 -> 410lbs
Bench fail左, 好彩都過到1000club
下Cycle決完candito 6week + bench program溝埋一齊玩, 希望谷到bench
3白燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞