同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
同性戀議題其實黎黎去去都係 睇唔慣 呢三個字
所以反對嗰方先拎啲咩好噁心 違反道德 又拎埋亂倫黎講當理由

利伸我見到同性戀都會覺得怪
但係我諗係因為我細個仲未興講同性戀平權

既然同性戀係天生 咁平權會實現只係時間問題
等到下一代或者下下一代成個社會同佢哋講同性戀係正常 就冇人再會質疑呢樣嘢

"
同性戀冇仔生,哩一點係一個缺憾,一萬年都唔係正常"

一定要生仔?

之後人口老化加劇 你養呀
荷蘭人滅絕未?社會崩潰未?
其實話婚姻合法法係改變社會唔太準確
係社會改變左婚姻先合法化 所以既然社會已經認同左
無論合唔合法都一樣

咁繼續唔合法囉,如果係咁
我又想知
同性戀可唔可以領養小朋友依個問題
如果兩個都係男人
咁應該叫咩 兩都叫爸爸?
咁細佬從小就教佢冇媽媽?

我堅決反對, 唔關咩叫爸爸媽媽事.
係既然大自然安排你係同性戀, 你又唔打算違抗
之但係另一方面你又發姣發DUN想有仔女?
有無離譜左D?

"

一定要生仔?

咁你生多廿個囉
咁荷蘭應該已經崩潰

德國先

?德國僅通過伴侶法 性教育改革已然發生! 上千家長遊行抗議同志教育納入正規教材

2016/11/25  編譯 / 莊堯亭 德國報導
針對同性戀者對「擁有家庭」的渴望,不論立專法或修法,不可避免都將帶來性教育的改革。這不是過度推論的恐嚇,而是實際正發生的事。就在上個月,德國有超過2千位家長走上街頭,是什麼逼著這些家長拋頭露面怒吼、疾聲抗議?

原來是德國某所小學在教育課本中教導「同性戀性行為」,包含製作性道具、肛交等等。支持LGBT權益的團體聲稱,這只是要告訴孩子,不管是哪一種性傾向都是可以被接受的,且讓孩子得到所需要的知識和幫助。

此外,該邦的教育部課綱更要求在健康教育課以外的課程,例如英文課和數學課,也都要在課程中帶進多元性傾向的舉例。意打破對同性伴侶邊緣化的態度,納為正常合理的社會情況。

但,德國上所採用的伴侶法和婚姻,在字面意義上早就清楚區隔同性戀結合和異性戀結合的不同,因為兩者就是不一樣。婚姻的用詞較狹義,只有「一男一女」的意義,伴侶法就僅是「生活中的伴侶關係」。

而過去15年的伴侶法制度,恐在2017年政黨交替時被打破,敲碎德國立國數百年的社會家庭制度

荷蘭係最早有同性婚姻

So?

德國有同性婚姻奶哂野,已經係一個反對理由

成班基佬狼子野心,想借件事反cup

所以一定唔可以將同性戀等同婚姻,破壞正常倫理秩序

等到下一代或者下下一代成個社會同佢哋講同性戀係正常 就冇人再會質疑呢樣嘢

"

不育個啲男人女人都唔準結婚 佢地有缺陷

"

一定要生仔?

依加大把人都唔生仔 你點逼佢
要生 大可以搵代母 你個論點已經比科技打破左 有Condom 有代母

德國先

?德國僅通過伴侶法 性教育改革已然發生! 上千家長遊行抗議同志教育納入正規教材

2016/11/25  編譯 / 莊堯亭 德國報導
針對同性戀者對「擁有家庭」的渴望,不論立專法或修法,不可避免都將帶來性教育的改革。這不是過度推論的恐嚇,而是實際正發生的事。就在上個月,德國有超過2千位家長走上街頭,是什麼逼著這些家長拋頭露面怒吼、疾聲抗議?

原來是德國某所小學在教育課本中教導「同性戀性行為」,包含製作性道具、肛交等等。支持LGBT權益的團體聲稱,這只是要告訴孩子,不管是哪一種性傾向都是可以被接受的,且讓孩子得到所需要的知識和幫助。

此外,該邦的教育部課綱更要求在健康教育課以外的課程,例如英文課和數學課,也都要在課程中帶進多元性傾向的舉例。意打破對同性伴侶邊緣化的態度,納為正常合理的社會情況。

但,德國上所採用的伴侶法和婚姻,在字面意義上早就清楚區隔同性戀結合和異性戀結合的不同,因為兩者就是不一樣。婚姻的用詞較狹義,只有「一男一女」的意義,伴侶法就僅是「生活中的伴侶關係」。

而過去15年的伴侶法制度,恐在2017年政黨交替時被打破,敲碎德國立國數百年的社會家庭制度

荷蘭係最早有同性婚姻

So?

德國有同性婚姻奶哂野,已經係一個反對理由

成班基佬狼子野心,想借件事反cup

所以一定唔可以將同性戀等同婚姻,破壞正常倫理秩序

So乜撚嘢,只係德國人自己有問題
其實同性戀結婚有咩問題
可能我比較開放,人地結婚關你鬼事咩

結婚係一個社會制度,一項會得到社會所有人認同嘅榮譽。換句話,通過同性婚姻即係強迫社會其他人認同同性戀之間伴侶間嘅關係等同異性戀之間的伴侶關係,呢種強迫性正正就係影響到其他人嘅地方-人地無得揀,一定要認同你地伴侶間嘅關係。(呢部份詳細可以睇michael sandel《正義:一場思辯之旅》,最後一個chapter有提到同性婚姻,大家想知多d我可以再講。)

我會調返轉問,而家邊個唔俾同性戀者結婚?無。只要你夠18歲,full consent with each other,基本上都eligible to 結婚。

所以問題係,有咩substantive reasons要改變婚姻定義,擴展至同性之間? 政府/社會有咩好處?延伸題:如果只係基於「關我鬼事」原則,點解唔可以擴展至多人、亂倫、人獸等?記住喎,「人地結婚關你鬼事咩」。我睇唔到呢個argument犯左咩謬誤,請指出。

要人身攻擊嘅唔該行埋一邊。

其實個問題就係 究竟係咪所有睇唔慣既野都可以改?
其實亂倫都係一樣睇唔慣既野 如果係絕左育既亂倫 都無有力既理由可以反對
不過我覺得近親都係有得揀 未去到人權既level
其實都係佢地嘅事黎啫,雖然違反大自然,但係本身人類就係違反大自然嘅生物,咪由得佢地,每個人都有佢地嘅權利,控制唔到嘅

大自然大把同性戀

大自然本身係應該生生不息,
咁同性已經唔可以
我係咁理解

"

一定要生仔?

冇生育能力既生物,生物學角度就係一個缺憾,就係唔正常
荷蘭人滅絕未?社會崩潰未?

冇反同撚答?
其實同性戀結婚有咩問題
可能我比較開放,人地結婚關你鬼事咩

結婚係一個社會制度,一項會得到社會所有人認同嘅榮譽。換句話,通過同性婚姻即係強迫社會其他人認同同性戀之間伴侶間嘅關係等同異性戀之間的伴侶關係,呢種強迫性正正就係影響到其他人嘅地方-人地無得揀,一定要認同你地伴侶間嘅關係。(呢部份詳細可以睇michael sandel《正義:一場思辯之旅》,最後一個chapter有提到同性婚姻,大家想知多d我可以再講。)

我會調返轉問,而家邊個唔俾同性戀者結婚?無。只要你夠18歲,full consent with each other,基本上都eligible to 結婚。

所以問題係,有咩substantive reasons要改變婚姻定義,擴展至同性之間? 政府/社會有咩好處?延伸題:如果只係基於「關我鬼事」原則,點解唔可以擴展至多人、亂倫、人獸等?記住喎,「人地結婚關你鬼事咩」。我睇唔到呢個argument犯左咩謬誤,請指出。

要人身攻擊嘅唔該行埋一邊。

"

不育個啲男人女人都唔準結婚 佢地有缺陷

咁要趁依家質疑多陣維持世界嘅平衡,趁仲有得講,遲啲話唔支持會點呢?
突然好想講 其實婚姻合法化唔係咁大件事姐
法律上既婚姻只係有法律既用途 普遍社會已經愈黎愈接受 無論婚姻合唔合法都係

其實合法係時間問題 世界都唔會有咩改變 大把地方合法左好耐

冇可能,咁點解唔放棄爭取納入結婚制度?呢啲痛苦嘅討論冇得避

我既意思係唔洗覺得合左法會世界末日姐
連仔好多同性戀
樓主小心

"

一定要生仔?

難道每個異性戀家庭都會生小朋友?
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

咁講法
肥佬肥婆都應該唔可以生存

如果你話肥仔肥婆互錫既話還可以
但係二隻有鳩生物係公眾場所互錫真係好核突

結婚合法化=要係街互攬互錫?
其實都係佢地嘅事黎啫,雖然違反大自然,但係本身人類就係違反大自然嘅生物,咪由得佢地,每個人都有佢地嘅權利,控制唔到嘅

大自然大把同性戀

大自然本身係應該生生不息,
咁同性已經唔可以
我係咁理解

有同性戀同生生不息有乜關係
唔quote 太前
如果繁殖先係自然
咁唔生長既夫妻係咪自然?
不舉或不孕(不能繁殖下一代)係咪自然
注意以上例子已經包括左「選擇」同埋「能否」

另外,話咩同性戀會人類滅亡個啲,唔講滑唔滑坡,就算唔合法化,班友係gay既,都會屌返條架啦,你估同性戀係潮流咩?
我又想知
同性戀可唔可以領養小朋友依個問題
如果兩個都係男人
咁應該叫咩 兩都叫爸爸?
咁細佬從小就教佢冇媽媽?

我堅決反對, 唔關咩叫爸爸媽媽事.
係既然大自然安排你係同性戀, 你又唔打算違抗
之但係另一方面你又發姣發DUN想有仔女?
有無離譜左D?

唔好意思 我真係忍唔住要講聲屌你
咩叫發姣發dun 你對同性戀反感都唔該比番啲應有嘅尊重
有啲人係天生不育 又違抗唔到 唔通佢地去領養小朋友又叫發姣發dun?你有冇離譜左啲?
gay比結婚 咁亂倫既話大家又比唔比

講緊同性戀又講咩亂倫
出去開個新post啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞