同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

屌, 口口聲聲話同性戀唔係病, 唔係殘障
一講生仔就搵D有生育方面殘障嘅人來擋

咁調返轉, 咁都有天生無哂手腳嘅人添呀!
你唔同佢地睇齊,刴哂自己4肢?

咁結婚唔生仔洗唔洗拉?

唔洗

婚姻制度係鼓勵生仔,唔係强制生仔

同性戀生唔到鼓乜鳩

邊個話架
負皮ed
曾經同人嗌交嗌過呢個問題
對方最後駁我一句:總之合法就唔好
我真係冇聲出
咁多道德撚
利申 性取向係異性 但唔反對同性總

而家權利係有比你
冇人阻你享用
不過呢個權利亦講明一男一女係前題
所以同性戀者絕對可以搵異性結婚

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文
任何人考完中文考試都可以拎張中文科既証書
但係英國人就想爭取考完英文考試都可以拎到中文科既証書

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文

而家冇人阻止你講英文
正如冇人阻止同性戀者相愛
只係唔想佢地靠立法黎騎劫現行既婚姻制度
強逼其他人認同佢地既性向
上面都有巴打講過
因係一立法就代表人人都要守

你無阻止我講英文
不過就表明唔講中文就失去部份人生權利

婚姻制度點解唔改得?

唔合法同性婚姻係咪迫同性戀者否定自己?
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

唔好講同人地好想同性戀咁唔該

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?
科技可以改變世界當唔會改變人類道德

成日講生仔
咁結婚唔生同不育夫婦全部拉撚晒佢啦

屌, 口口聲聲話同性戀唔係病, 唔係殘障
一講生仔就搵D有生育方面殘障嘅人來擋

咁調返轉, 咁都有天生無哂手腳嘅人添呀!
你唔同佢地睇齊,刴哂自己4肢?

喂 咁我正常人生到仔但係唔想生係咪殘障

喂, 咁好多人無病無痛都跳樓死
咁以你地果D"唔想生 == 無論人何都無得生"嘅logic,
你不如自殺死左去?

sor 唔明你講咩

最緊要大部分人共識係有咁GE諗法就得

但未來全世界趨勢都係就呢件事而去改變

到時支持同性戀人係佔大多數 好多野就好易通過同獲得支持
到時咪冇問題囉

只係唔知幾多年

但佢地點都會係小數既一群
無論過幾夠年都好
呢啲野會唔會唔應該係小數服從多數?
正如佢gay你唔會gay
呢件事本身就唔應該用數量黎衡量
唔係點解其他國家又會合法? 唔通個度gay既佔全大部分?

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文

而家冇人阻止你講英文
上面都有巴打講過

守咩?
同性婚姻合法
你要守啲咩
可能有啲眼訓 諗唔通
我諗佢哋唔係要強迫人哋認同佢哋嘅性取向
而係想為伴侶 簽個紙都唔得先係佢地想爭取既

合法左,我要認同男男/女女都係夫妻,我以後教仔都要咁講

唔好講同人地好想同性戀咁唔該

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?
科技可以改變世界當唔會改變人類道德

點解同性婚姻合法化=會令全部人都變晒同性戀?
我同意有權利亦都有義務,同性戀都係公民,都有交稅、係呢個社會工作blah blah blah,咁佢哋都應該有權利去同自己嘅伴侶合法結婚
結婚亦都唔止係為咗肯定雙方,我係上面都講咗好多次,婚姻先可以保障佢哋係法律上嘅權利,例如香港法律規定只有合法配偶先可以喺病人不能自行簽署同意書時,代替佢簽署。
利申:直過筷子,有穩定伴侶
唔係介意你當我係基,係唔想好多人覺得只有同性戀人士自己先想同性婚姻合法化

因為有incentive 所以變成大趨勢 比例會上升,而呢個上升既trend係可以無止景 你地都話有d人出世就係gay 有d人後天 幾十幾年前 可能異性戀比例係99:1 因爲普世價值觀冇講過同性戀 所以冇咁顯眼 呢幾年個比例一定唔係99:1啦 呢樣大家認同啦!
咁唔通近代出世既人天生係gay既機會率大左???
一定唔係啦!
所以後天既價值灌輸先更更更更加重要,由其當合化左既時候,會唔會更加多人變gay既意思唔係會令人突然變gay 而係宏觀黎睇100年或者1000年後 同性戀因為合法化而令到個比例變成99:1 呢樣先係重點

另外,根據剃刀效應 法律規定既野 唔係改左條例會更加少concern咩?
利申:見過恐龍搞基

咁結婚唔生仔洗唔洗拉?

唔洗

婚姻制度係鼓勵生仔,唔係强制生仔

同性戀生唔到鼓乜鳩

邊個話架

Sex and reason by Richard Posner
關你撚事咩
天乜野生,天生屎忽生係頭度叫唔叫正常。其實你要痴線都無人阻到你,但點解要逼人認同你先?
人權問題,佢地要一個社會認同既身份去受法律保護。

婚姻法入便個啲呢:財產處理權、自然遺產繼承、撫養權等等

簡單小小假設有個基佬要死左, 無法律保護同指定遺跡下另外個半個基佬會無權處理個死基佬既遺產呀之類之類。

同性婚姻合法好正面, 但係啲死基佬以為唔反對就係社會支持佢地既存在。

To 眾基佬: 天生有病應該及早面求醫

所以民事結合

最緊要大部分人共識係有咁GE諗法就得

人地做關我咩事

擇善固執

個個係你
你係故步自封
全世界呀 香港係咪世界人部分呀?
仲話咩國際城市 國際係咪世界呀
道德底線? 你永遠唔知道人類道德底線有幾低

自己唔會做 就用道德要求人地唔可以做?

甚至用法律禁止人地做?

幼稚封閉思想 一句講曬

道德從未淪陷 淪陷的是上帝給予每個人的自由

反同人士 快d講兩句

而家冇人阻止你講英文
上面都有巴打講過

守咩?
同性婚姻合法
你要守啲咩
可能有啲眼訓 諗唔通

合法既野幾時有迫人認同既成份?
民建聯呢個政治組織都合法
我係咪要認同佢?

人地做關我咩事

擇善固執

個個係你
你係故步自封
全世界呀 香港係咪世界人部分呀?
仲話咩國際城市 國際係咪世界呀

係世界一部分=一定要跟?

舊暿全世界信馬克思Tim

你想人謳同你,俾理由,唔係世界點點點
天乜野生,天生屎忽生係頭度叫唔叫正常。其實你要痴線都無人阻到你,但點解要逼人認同你先?

駁唔到
負皮ed
我真係冇聲出
咁多道德撚

立場相反嘅何嘗又唔係掉低句"總之你地歧視就係唔啱!"

而家冇人阻止你講英文
上面都有巴打講過

守咩?
同性婚姻合法
你要守啲咩
可能有啲眼訓 諗唔通

唔係喎
你唔認同都得 點解唔得?
合法左你唔認同無penalty 架喎
宜家有話唔認同既人會點咩?
合法係代表承認佢地啫

守咩?
同性婚姻合法
你要守啲咩
可能有啲眼訓 諗唔通

合法既野幾時有迫人認同既成份?
民建聯呢個政治組織都合法
我係咪要認同佢?

立左法我冇得唔認同

法例本質上就係社會共識

你可以唔認同民建聯政見,但你冇法否定佢係合法政治織
負皮ed
我真係冇聲出
咁多道德撚

總之你雨革就唔啱!

駁唔到

你歧視 侵犯人權 等俾人圍屌

想合法=認同?
食煙叫雞喺香港都合法但唔代表你要認同

駁唔到

好簡單 同性伴侶得唔到異性夫妻享有o既法律保障 例如財產繼承權等 前面有人提過
負皮ed
我真係冇聲出
咁多道德撚

總之你雨革就唔啱!

總之你就唔啱!

駁唔到

你歧視 侵犯人權 等俾人圍屌

我返去同天父傾訴幾句先。我有罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞