同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
我覺得同性戀係冇咩問題
不過個人認為結婚係界線嚟
如果同性都得咁到時父女母子甚至父子咪都可以結得
界線一亂 就好難收番
所以無論話點平等,我都覺得唔應該比同性結

睇番有同性婚姻嘅國家,以加拿大為例,你覺得加拿大啲婚姻界線好亂咩?嗰度啲人瘋狂亂倫?

我唔係話同性婚姻就亂倫,不過岩同錯冇人定義到
咁點解同性又可以比所謂既亂倫值得合法

我支持同性婚姻
我覺得理所當然都要畀亂倫合法化
事實上我認為兩者本質上是一樣
不過人類社會呢, 亂倫付出嘅代價大過同性戀好多, 社會負擔唔起亂倫帶來嘅風險
雖然我對gay佬一d好感不過同性婚姻合法先至公平

容許同性結婚理由係咩?

係咪可以applied to亂倫?

我認為
同性戀天生,冇得揀,咁當佢地伴侶係同性,而呢個社會有需要婚姻去保障佢哋嘅權利嘅時候,同性婚姻就有需要合法化
而某程度上亂倫係有得揀,你可以選擇唔去鍾意你嘅近親,所以我唔覺得兩者係可以相提並論

如果同性戀叫無得揀,點解亂倫有得揀,我鍾意咗我個孫我都唔想,我鍾意咗啊嫲我都唔想㗎喎

上面都有巴打提過
近親間有一種關係叫血緣關係 血緣關係間嘅愛同普通所謂男女嘅愛係唔同嘅
詳細睇番上面啦

有例子係失散咗好耐o既兄妹重遇並相愛,有咗先發現對方係親生兄妹,咁佢地o既愛仲係唔係血緣關係o既愛?

無話應唔應該做
你想做無人阻止你
當你得到社會大多數支持你咪成功
但現在香港大多數都係反對
你可以爭取支持 無人阻你

同意 不應只在連登留言取暖
實際上走到街頭宣傳卻變成過街老鼠人人喊打
看清現實

咁唔好爭取香港獨立喇
一國一制啦

真正嘅fuck logic
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

駁唔到

真心認同

容許同性結婚理由係咩?

係咪可以applied to亂倫?

我認為
同性戀天生,冇得揀,咁當佢地伴侶係同性,而呢個社會有需要婚姻去保障佢哋嘅權利嘅時候,同性婚姻就有需要合法化
而某程度上亂倫係有得揀,你可以選擇唔去鍾意你嘅近親,所以我唔覺得兩者係可以相提並論

我對亂倫有得揀有保留 有理論話男人天生會有戀母情結 係多數人後天因為社會規範先至壓抑自己情感
另外 乜鐘意邊個有得理性咁揀咩 如果得我都想自己鐘意一個我唔愛但係愛我o既人

上面都有巴打提過
近親間有一種關係叫血緣關係 血緣關係間嘅愛同普通所謂男女嘅愛係唔同嘅
詳細睇番上面啦

同意 不應只在連登留言取暖
實際上走到街頭宣傳卻變成過街老鼠人人喊打
看清現實

咁唔好爭取香港獨立喇
一國一制啦

真正嘅fuck logic

哦哦,有乜問題?

如果同性戀叫無得揀,點解亂倫有得揀,我鍾意咗我個孫我都唔想,我鍾意咗啊嫲我都唔想㗎喎

上面都有巴打提過
詳細睇番上面啦

有例子係失散咗好耐o既兄妹重遇並相愛,有咗先發現對方係親生兄妹,咁佢地o既愛仲係唔係血緣關係o既愛?

Gay:呢啲係韓劇先會發生嘅劇情
例如免稅額咁?
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀

婚姻神聖地方唔係佢地可以繁殖下一代
點解男同男係不合倫理 真心問

你條jer天生用黎格劍?你既倫理定義係點?

咁你冇用過條jer係咪又不合倫理呀
啲人結婚唔生仔係咪又唔啱呀
例如免稅額咁?

比番些少尊重啦巴打 玩你老母咩
我一生出黎就同性戀我控制到架 屌唔通同性婚姻合法化之後 啲受精卵會尻叫話全世界同我一出世就做同性戀者咁啊
如果允許同性戀結婚係因為人權,我要同一隻狗或者一棵樹結婚都係我嘅選擇,你唔贊成就係剝奪我人權
其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同同性戀先得㗎,唔認同你哋班同性戀者就講到我歧視佢哋咁

之前舊壇個post就係見到呢個講法 果時好多人都認同 好似半年前嘅事

利申認同

唔需要你認同

名句:我不認同你論點 但我誓死保護你言論權利

同性戀婚姻合法化 唔係要你認同同性戀 係要你保障同性戀者權利

你呢個比喻都有瑕疵
比較合適既係
我唔認同你同性戀既觀點
但我會保障你「爭取」同性婚姻既權利
而唔係保障你「進行」同性婚姻既權利

因為同性婚姻合法化之後
變相同性戀者係可以借用法律比佢地既權力黎制裁某d 反對同性戀既人
即係強迫人地認同你同性戀既觀點
攪咁多野都係想人唔好當你異類

但又要攪咁多野出黎俾人見到你係異類
又唔見果d有奇怪癖好既人出黎叫平權

唔好講咩天唔天生 你認為愛係咁高尚
咁又何必在乎果張紙

利申 見到同性戀唔會特別留意 但唔想身邊朋友係
例如免稅額咁?

我一生出黎就同性戀我控制到架 屌唔通同性婚姻合法化之後 啲受精卵會尻叫話全世界同我一出世就做同性戀者咁啊

唔一定生出嚟係
例如免稅額咁?

明顯係假膠
如果允許同性戀結婚係因為人權,我要同一隻狗或者一棵樹結婚都係我嘅選擇,你唔贊成就係剝奪我人權

冇問題
呢個係你嘅人權

(不過你問過隻狗未)
我覺得同性戀係冇咩問題
不過個人認為結婚係界線嚟
如果同性都得咁到時父女母子甚至父子咪都可以結得
界線一亂 就好難收番
所以無論話點平等,我都覺得唔應該比同性結

睇番有同性婚姻嘅國家,以加拿大為例,你覺得加拿大啲婚姻界線好亂咩?嗰度啲人瘋狂亂倫?

我唔係話同性婚姻就亂倫,不過岩同錯冇人定義到
咁點解同性又可以比所謂既亂倫值得合法

我支持同性婚姻
我覺得理所當然都要畀亂倫合法化
事實上我認為兩者本質上是一樣
不過人類社會呢, 亂倫付出嘅代價大過同性戀好多, 社會負擔唔起亂倫帶來嘅風險

所以我覺得同性戀冇問題
不過一定唔可以合法化 否則天下大亂

你可以證明隻狗自願畀你屌?

咁又何必在乎果張紙

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙
係做人應該享用到既權利同認同
例如免稅額咁?

唔好講同人地好想同性戀咁唔該

咁又何必在乎果張紙

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙
係做人應該享用到既權利同認同

咩權利 ?
權利同義務係掛勾既

你可以證明隻狗自願畀你屌?

上網睇下人獸片

隻狗主動行去屌嗰主人,點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞