同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

你咁撚嘔心都出街啦死毒撚 有無諗過對gay佬望完你之後當堂嘔埋出黎

宜家情況係你老母生你出嚟唔係你老豆生你出嚟呀,哥仔

請問你到底講乜鳩

9up緊

我真係唔明
唔認同同性戀有結婚權利既人係因為
驚越黎越多人搞gay或令細路搞埋
請問你地點睇bi既人?
根據你地依個post 既邏輯,bi既人結婚,下一代都會比父母搞到成為bi嗎
然後更多人會因為有bi既人結婚又會變雙性戀??
其實你地有無用過腦?

Yes.....唔認同嘅真係冇腦 侵犯人權

唔認同真係冇腦,應該去勞改

同性戀婚姻係佢地嘅權利 你地有咩權利唔認同

佢地嘅權利就係令到反對嘅人冇權利
道德底線? 你永遠唔知道人類道德底線有幾低

自己唔會做 就用道德要求人地唔可以做?

甚至用法律禁止人地做?

幼稚封閉思想 一句講曬

道德從未淪陷 淪陷的是上帝給予每個人的自由
我認為我地對同性戀唔能夠太接受到
可能好大程度上係因為我地由細到大身邊嘅環境 規範 我地對社會嘅認知係一男一女嘅異性戀 所以見到有同性戀嘅岀現會覺得唔係我地熟悉嘅情況 難接受係好正常嘅事
最緊要識互相尊重 接受唔到就不如敬而遠之 何別對人指指點點 諸多批評
辛苦自己又難為咗他人
感情係一樣好複雜嘅嘢
同性戀一樣控制唔到自己喜歡邊一個 更何況係男或女 就正如異性戀都唔會知道或解釋到點解自己中意男或女 或者中意邊一個人

唔好話乜嘢"咁由細到大夠話你知偷嘢殺人唔岩啦 咁係咪可以話宜家其實可以偷嘢殺人 你地接受唔到只係唔慣呀?"
大是大非嘅嘢冇得比 因為我地講緊嘅係感情上嘅嘢 我認為冇對錯嘅

同性戀婚姻合法化針對婚姻方面都冇話好大問題 始終佢合唔合法 都唔會令你由異性戀變做同性戀
不過其他角度睇 合法化咗可能會影響一個社會一個地方好多嘢 好多嘢都會改變 所以係有難度

個人認為比起合唔合法化 同性戀者更需要嘅可能係一份應有嘅尊重

利申 異性戀
Sorry太長氣
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

你咁撚嘔心都出街啦死毒撚 有無諗過對gay佬望完你之後當堂嘔埋出黎

人地攬關你撚事咩
但唔好立法囉

其實又唔洗假膠既
大家都係討論
唔牽涉法律 你地同性戀做乜都冇人理

同女權撚一樣,失哂平衡。
大愛左膠

最緊要大部分人共識係有咁GE諗法就得

支持希拉莉就啱,支持侵侵一定係弱智

2隻支持率差相冇上面個個共識差咁大

BTW 單打俾D力
點解同性婚姻合法化會鼓勵同性戀? 乜合法化咗就會令到多咗人變gay咩? 甚至連本身係異性戀既都變gay? 咁點解你地唔講異性婚姻合法化咗咁耐,世界仍然有咁多同性戀者?

純討論,你接受就ok,希望你d仔女將來係同性戀既時候,回想下你今日講既野,問多樣野、亂倫又接唔接受到

唔通同性戀唔可以結婚就會變返異性戀

唔會呀~但會增加後代變同性戀機會

Haha笑大我個口
請問啲同性戀係咪石頭爆出黎?
父母係異性戀夠會生啲同性戀出黎啦
大腦是很棒的東西 希望你都有一個

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙
係做人應該享用到既權利同認同

而家權利係有比你
冇人阻你享用
不過呢個權利亦講明一男一女係前題
所以同性戀者絕對可以搵異性結婚

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文
任何人考完中文考試都可以拎張中文科既証書
但係英國人就想爭取考完英文考試都可以拎到中文科既証書

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文

而家冇人阻止你講英文
正如冇人阻止同性戀者相愛
只係唔想佢地靠立法黎騎劫現行既婚姻制度
強逼其他人認同佢地既性向
上面都有巴打講過
因係一立法就代表人人都要守

大愛左膠

支持希拉莉就啱,支持侵侵一定係弱智

2隻支持率差相冇上面個個共識差咁大

BTW 單打俾D力

玩開雙打
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

唔好講同人地好想同性戀咁唔該

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?
科技可以改變世界當唔會改變人類道德

成日講生仔
咁結婚唔生同不育夫婦全部拉撚晒佢啦

屌, 口口聲聲話同性戀唔係病, 唔係殘障
一講生仔就搵D有生育方面殘障嘅人來擋

咁調返轉, 咁都有天生無哂手腳嘅人添呀!
你唔同佢地睇齊,刴哂自己4肢?

喂 咁我正常人生到仔但係唔想生係咪殘障

喂, 咁好多人無病無痛都跳樓死
咁以你地果D"唔想生 == 無論人何都無得生"嘅logic,
你不如自殺死左去?

大愛左膠

但未來全世界趨勢都係就呢件事而去改變

到時支持同性戀人係佔大多數 好多野就好易通過同獲得支持
到時咪冇問題囉

只係唔知幾多年

其實又唔洗假膠既
大家都係討論

同性戀既人,咪又係無權力唔認同異性戀

yes ar ,咁就要睇下小眾可唔可以有point 令人buy 佢地啦

成日講生仔
咁結婚唔生同不育夫婦全部拉撚晒佢啦

屌, 口口聲聲話同性戀唔係病, 唔係殘障
一講生仔就搵D有生育方面殘障嘅人來擋

咁調返轉, 咁都有天生無哂手腳嘅人添呀!
你唔同佢地睇齊,刴哂自己4肢?

咁結婚唔生仔洗唔洗拉?

唔洗

婚姻制度係鼓勵生仔,唔係强制生仔

同性戀生唔到鼓乜鳩

大愛左膠

人地做關我咩事

擇善固執

而家權利係有比你
冇人阻你享用

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文

你唔比我講英文

而家冇人阻止你講英文
上面都有巴打講過

守咩?
同性婚姻合法
你要守啲咩
可能有啲眼訓 諗唔通
我諗佢哋唔係要強迫人哋認同佢哋嘅性取向
而係想為伴侶 簽個紙都唔得先係佢地想爭取既

到時支持同性戀人係佔大多數 好多野就好易通過同獲得支持
到時咪冇問題囉

只係唔知幾多年

等到頸都長

Not over my dead body

希望妳等到死都等唔到

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙
係做人應該享用到既權利同認同

而家權利係有比你
冇人阻你享用

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文

你唔比我講英文

而家冇人阻止你講英文
上面都有巴打講過

請問立法允許同性婚姻對異性夫婦有咩損害?
人權問題,佢地要一個社會認同既身份去受法律保護。

婚姻法入便個啲呢:財產處理權、自然遺產繼承、撫養權等等

簡單小小假設有個基佬要死左, 無法律保護同指定遺跡下另外個半個基佬會無權處理個死基佬既遺產呀之類之類。

同性婚姻合法好正面, 但係啲死基佬以為唔反對就係社會支持佢地既存在。

To 眾基佬: 天生有病應該及早面求醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞