同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

咁繼續唔合法囉,如果係咁

咁既然社會認同合法 當然係合法啦
呢度指出合法對社會既影響其實係唔存在 只係社會本身影響左先合法

No,係一定存在,你學校會教,媒體會講,下一代就係呢個思想下成長,冇可能對人嘅思想無影響。咁依家就係社會有人唔認同嘛,咁點解要合法?

咁社會認同本身就會導致學校會教媒體會講 其實而家已經係
唔係要所有人認同先合法既 係既我希望第一樣禁哂所有煙先

難得你提sandal
1.香港法例係唔比同性結婚,就算你有full consent
2.回應你第一論點,咁點解依家社會要強迫同性戀不能共享榮耀?婚姻作為榮耀只規限於一男一女?婚姻作為社會給予既榮耀唔係應該更着重山盟海誓、至死不渝嘅堅貞愛情?唔係呢樣先值得讚美咩

或者做過思想實驗
有兩對情侶
第一對 mk仔情侶玩玩下
第二對 同性戀但可以為左對方受盡社會歧視

你會想比邊對結婚?

咁你反唔反對結婚唔生仔 或者只生一個?

每兩2個人結婚只生1個 全世界都係咁既話

人類都好快滅亡

其實你合唔合法化都影響唔到啲人嘅性傾向架啦大佬,咁你不如話一夫一妻加速人類滅亡

支持同性婚姻既人 唔係想立法黎影響人性傾向

反過來我都唔覺得反同性婚姻既係想以此改變人性傾向

問題係同性戀唔結得婚

遺產 稅務 至 代簽手術或安樂死都不能以家屬身份做

無錯

我堅決反對, 唔關咩叫爸爸媽媽事.
係既然大自然安排你係同性戀, 你又唔打算違抗
之但係另一方面你又發姣發DUN想有仔女?
有無離譜左D?

咁如果有好心同性夫婦
佢領養一啲被人遺棄既小朋友
點解要反對
有幾離譜
你唔屌尻啲家庭生左又唔要
屌啲為小朋友提供屋企既

但已有案例 有同性戀人領養返去原來當性奴玩
況且同性戀對兒童會造成心理影響是不爭事實

你睇下呢個post就知同性戀者對自己想法既堅持
你估下佢地會點教個細路?由細教佢地同性戀無錯 係正確

你老豆老母異性戀 都教到你咁啦
其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同同性戀先得㗎,唔認同你哋班同性戀者就講到我歧視佢哋咁

開左缺口,得一想二
唔只德國,台灣,美國都大把同志組織教小朋友屌屎忽

荷蘭人教育水準本身高,社會福利勁好

我諗到就係民事結合,婚姻冇可能

乜原來得同性戀先肛交

比例問題,異性戀有幾多?

有咩必要細個教?

咁關同性戀乜事
大把後生異性戀玩屎忽啦
主要都係睇得av多呢啲橋段喎

傳統嚟講這咁個細教屌乜都唔好
聽埋一堆自私撚去反對同性婚姻,無一句是有力的!

首先,同性戀係基因缺陷or變異嘅一種,總之係天生嘅,你因為咁去睇唔起人,就好似笑人天生盲嘅一樣,人格卑下!

其次,就算我嘅小朋友係gay,我立場都一樣,我愛佢,所以我希望佢以自己開心嘅方式生活,找到一個同樣愛佢嘅伴侶,好難明咩?

另外,話影響後代仲on9, 加拿大同性婚姻都行左咁多年,影響左d咩?
有嘅,少左歧視撚,少左同性戀自殺!

好簡單,一日同性婚姻唔合法,你身邊嘅gay朋友,你有機會變異嘅下一代都會一生活在歧視當中,有多人都受唔住而自殺!
呢個情況同當年美國黑人情況好接近,自己領悟下啦!

申利:認真左,因為有gay朋友比人逼死過

政府唔聽同性戀者話改法例,佢地就自殺,所以佢老憑要聽佢地講??

咁我同你講,同性結婚會激死我冚家,又點計?

將同性改做黑人/華人平等你就知你自己講緊乜

我知我講咩,所以一路話可以民事結合,所有公民權利合理既都俾,反對叫婚姻

婚姻=男女,唔係男女,就唔叫婚姻

婚姻=男女 你講就係?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A9%9A%E5%A7%BB

現代婚姻普遍認同是一男一女、一夫一妻的形式,同時已有不少地區認同同性婚姻。但在部分地區過去的文化歷史及許多古老部落中亦存在其他的婚姻形式,現今某些地區或宗教的法律亦承認一夫多妻、一妻多夫婚姻。

講緊同性戀又講咩亂倫
出去開個新post啦

容許同性結婚理由係咩?

係咪可以applied to亂倫?

我認為
同性戀天生,冇得揀,咁當佢地伴侶係同性,而呢個社會有需要婚姻去保障佢哋嘅權利嘅時候,同性婚姻就有需要合法化
而某程度上亂倫係有得揀,你可以選擇唔去鍾意你嘅近親,所以我唔覺得兩者係可以相提並論

點叫有/冇得㨂,你又知亂倫唔係天生?

同性戀點解又唔可以選擇唔去鍾意同性呢?

點解亂倫就冇權利,社會又'冇需要'保障佢地?

結婚係一個社會制度,一項會得到社會所有人認同嘅榮譽。換句話,通過同性婚姻即係強迫社會其他人認同同性戀之間伴侶間嘅關係等同異性戀之間的伴侶關係,呢種強迫性正正就係影響到其他人嘅地方-人地無得揀,一定要認同你地伴侶間嘅關係。(呢部份詳細可以睇michael sandel《正義:一場思辯之旅》,最後一個chapter有提到同性婚姻,大家想知多d我可以再講。)

我會調返轉問,而家邊個唔俾同性戀者結婚?無。只要你夠18歲,full consent with each other,基本上都eligible to 結婚。

所以問題係,有咩substantive reasons要改變婚姻定義,擴展至同性之間? 政府/社會有咩好處?延伸題:如果只係基於「關我鬼事」原則,點解唔可以擴展至多人、亂倫、人獸等?記住喎,「人地結婚關你鬼事咩」。我睇唔到呢個argument犯左咩謬誤,請指出。

要人身攻擊嘅唔該行埋一邊。

如果合法就等於迫人認同 咁煙呀酒呀賭呀
偷情呀 未成年性行為 婚前性生為 讀書拍拖呢d野都要禁
其實法律本身係中性 都係保障大家既權利

依家又唔係禁同性戀

咁俾多少少權利姐 其實你地可以照樣唔鐘意 又冇唔俾

開左缺口,得一想二
唔只德國,台灣,美國都大把同志組織教小朋友屌屎忽

荷蘭人教育水準本身高,社會福利勁好

我諗到就係民事結合,婚姻冇可能

乜原來得同性戀先肛交

比例問題,異性戀有幾多?

有咩必要細個教?

即係德國人教育水平低啫
其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同同性戀先得㗎,唔認同你哋班同性戀者就講到我歧視佢哋咁

之前舊壇個post就係見到呢個講法 果時好多人都認同 好似半年前嘅事

利申認同
講真同性戀天生係證實左?
但係天生又會唔會係種病變 可以醫(無話要強加醫佢地 只係疑問)
有無咩數據統計近年同性戀有冇顯著增加?
身邊都識唔少中學TB
大左變返異性戀

有無離譜左D?

咁如果有好心同性夫婦
點解要反對
有幾離譜
屌啲為小朋友提供屋企既

性奴呢個pt真心覺得on9,以偏概全。
凡事有其利必有其弊,
兒童心理因素要睇佢地點教,
正如單親與非單親家庭一樣有出啲正常嘅小朋友同唔正常嘅小朋友
當大多數人唔認同你咪唔合法
民主社會就係咁
小數服從多數
無得爭論

因為你老母老豆思想唔夠開放 怪唔到人

守舊思想 仲要大大聲

你講緊成件事就好似,我個女要同黑奴結婚,激死你全家,所以同黑人唔應該有結婚權力!
另外,喂傻仔,你係睇唔明定理解力低成咁,唔係用自殺叫政府改例,係一日法例唔改,只會更多你呢d歧視撚,搞排斥,搞 欺凌,咁逼死人好出奇?

黑撚

結婚係一個社會制度,一項會得到社會所有人認同嘅榮譽。換句話,通過同性婚姻即係強迫社會其他人認同同性戀之間伴侶間嘅關係等同異性戀之間的伴侶關係,呢種強迫性正正就係影響到其他人嘅地方-人地無得揀,一定要認同你地伴侶間嘅關係。(呢部份詳細可以睇michael sandel《正義:一場思辯之旅》,最後一個chapter有提到同性婚姻,大家想知多d我可以再講。)

我會調返轉問,而家邊個唔俾同性戀者結婚?無。只要你夠18歲,full consent with each other,基本上都eligible to 結婚。

所以問題係,有咩substantive reasons要改變婚姻定義,擴展至同性之間? 政府/社會有咩好處?延伸題:如果只係基於「關我鬼事」原則,點解唔可以擴展至多人、亂倫、人獸等?記住喎,「人地結婚關你鬼事咩」。我睇唔到呢個argument犯左咩謬誤,請指出。

要人身攻擊嘅唔該行埋一邊。

下 用返你logic 佢地都係人 都有人權
點解社會因為傳統觀念而強迫佢地限制結婚

邊度話你知係人權?就算你可以claim佢係人權,但政府必然要保障嘅係基本人權,我會建議你去《世界人權宣言》,第16條提到一男一女嘅婚姻係基本人權,無講同性婚姻。

或者我tricky d講,而家有人阻止同性戀者結婚咩?而家社會要求嘅係改變婚姻定義,所以支持一方要俾理論,burden of proof係正方度。

香港咪就係唔承認同性婚姻囉....
之前已經有單新聞,入境事務處有男男情侶係外國結完婚,香港政府唔承認,另一半冇福利呀........
仲未計你未應我其他反駁呀巴打

將同性改做黑人/華人平等你就知你自己講緊乜

我知我講咩,所以一路話可以民事結合,所有公民權利合理既都俾,反對叫婚姻

婚姻=男女 你講就係?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A9%9A%E5%A7%BB

現代婚姻普遍認同是一男一女、一夫一妻的形式,同時已有不少地區認同同性婚姻。但在部分地區過去的文化歷史及許多古老部落中亦存在其他的婚姻形式,現今某些地區或宗教的法律亦承認一夫多妻、一妻多夫婚姻。

除左近幾年,全世界幾千年都係男女

唔係我講,歷史係咁

有無離譜左D?

咁如果有好心同性夫婦
點解要反對
有幾離譜
屌啲為小朋友提供屋企既

你老豆老母異性戀 都教到你咁啦

講道理啦 淨係識人身攻擊 唔怪得本身中立既人都反對你地 唔抵幫
呢個問題要當你係一個同性戀者嘅時候先可以完全答到你自己,唔好講咩倫理,倫理都係人定出黎,法律都有分落後同先進。

容許同性結婚理由係咩?

係咪可以applied to亂倫?

我認為
同性戀天生,冇得揀,咁當佢地伴侶係同性,而呢個社會有需要婚姻去保障佢哋嘅權利嘅時候,同性婚姻就有需要合法化
而某程度上亂倫係有得揀,你可以選擇唔去鍾意你嘅近親,所以我唔覺得兩者係可以相提並論

點叫有/冇得㨂,你又知亂倫唔係天生?

同性戀點解又唔可以選擇唔去鍾意同性呢?

點解亂倫就冇權利,社會又'冇需要'保障佢地?

原來你可以選擇屌男人?
同性婚姻?我支持啵

但係 gay佬真係好撚嘔心
同性戀
邊個係妻子
邊個係丈夫

咁既然社會認同合法 當然係合法啦
呢度指出合法對社會既影響其實係唔存在 只係社會本身影響左先合法

No,係一定存在,你學校會教,媒體會講,下一代就係呢個思想下成長,冇可能對人嘅思想無影響。咁依家就係社會有人唔認同嘛,咁點解要合法?

咁社會認同本身就會導致學校會教媒體會講 其實而家已經係
唔係要所有人認同先合法既 係既我希望第一樣禁哂所有煙先

我諗合法咗影響唔係依家咁輕微,你教科書會介紹唔同家庭組合啦,男女男男女女,會係小學書教唔同性交方法等,唔係依家咁講下個爭議就算。
聽埋一堆自私撚去反對同性婚姻,無一句是有力的!

首先,同性戀係基因缺陷or變異嘅一種,總之係天生嘅,你因為咁去睇唔起人,就好似笑人天生盲嘅一樣,人格卑下!

其次,就算我嘅小朋友係gay,我立場都一樣,我愛佢,所以我希望佢以自己開心嘅方式生活,找到一個同樣愛佢嘅伴侶,好難明咩?

另外,話影響後代仲on9, 加拿大同性婚姻都行左咁多年,影響左d咩?
有嘅,少左歧視撚,少左同性戀自殺!

好簡單,一日同性婚姻唔合法,你身邊嘅gay朋友,你有機會變異嘅下一代都會一生活在歧視當中,有多人都受唔住而自殺!
呢個情況同當年美國黑人情況好接近,自己領悟下啦!

申利:認真左,因為有gay朋友比人逼死過

政府唔聽同性戀者話改法例,佢地就自殺,所以佢老憑要聽佢地講??

咁我同你講,同性結婚會激死我冚家,又點計?

咁你可能要認識下佢地 咁就會比較明白點解咁多人自己唔鐘意同性戀都會為佢地爭取 包括我
因為你會知道呢個世界真係好多人一生出黎就冇得揀

婚姻=男女 你講就係?

除左近幾年,全世界幾千年都係男女

唔係我講,歷史係咁

古羅馬古希臘畀你食咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞