同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

唔好講同人地好想同性戀咁唔該

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?
科技可以改變世界當唔會改變人類道德

下 點解合法化就會絕種
合法化左你會變gay? 我唔會喎

可能佢本身係gay,依加只係跟風去做異性戀
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?

你始終都係唔撚明個concept
巴打你本身係直 會唔會同性戀婚姻合法化後就變gay啊?唔撚會啊嘛屌

睇返上面好無
咁何況你又點何佢地唔會履行義務
咪玩啦

一個社會需要乜野 大家都好清楚 唔需要再就呢個問題討論

我都想再重申一下 並唔係反對 但你地都無需要係度逼人認同你

冇人要你認同,不過唔好阻止人

立左法,就等於大家都要守
要求人唔阻同性婚合法=要人認同同性婚
例如免稅額咁?
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀

咁如果全部異性戀都唔想要下一代 人類都會絕種喎
咁係咪要立法規定全部夫妻都要扑野

一個社會需要乜野 大家都好清楚 唔需要再就呢個問題討論

我都想再重申一下 並唔係反對 但你地都無需要係度逼人認同你

冇人要你認同,不過唔好阻止人

阻止你乜 事實上你地唔嘈 都無人會去反你 耶撚唔計 因爲耶撚已證實弱智

爭取平等囉,爭取婚姻囉

比番些少尊重啦巴打 玩你老母咩
我一生出黎就同性戀我控制到架 屌唔通同性婚姻合法化之後 啲受精卵會尻叫話全世界同我一出世就做同性戀者咁啊

唔一定生出嚟係

世界衛生組織的美洲辦公室- 泛美健康組織(Pan American Health Organization)於2012年發表的一篇名為〈治療一種不存在的疾病〉的聲明中表示:「…改變性傾向的有效性也是沒有科學證據的。有些人可以控制他們性行為的表達,但性傾向本身整體來說是構成人格不可或缺的一部分而不能被改變。」

Cop段咁嘅野想去prove同性戀係天生?
如果以我major bio同自修psycho書嘅知識話你聽 當中會有environmental variation去影響 你接唔接受到

就好似一個仔生出嚟就去左兩個老豆嘅家庭生活 從小灌輸同性戀is ok嘅價值觀 個細路係可以受environmental variation影響到性取向嫁喎 雖然我唔係咩expert 不過對呢方面都有少少研究
攪咁多野都係想人唔好當你異類

但又要攪咁多野出黎俾人見到你係異類
又唔見果d有奇怪癖好既人出黎叫平權

唔好講咩天唔天生 你認為愛係咁高尚
咁又何必在乎果張紙

利申 見到同性戀唔會特別留意 但唔想身邊朋友係

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙
係做人應該享用到既權利同認同

而家權利係有比你
冇人阻你享用
不過呢個權利亦講明一男一女係前題
所以同性戀者絕對可以搵異性結婚

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文
任何人考完中文考試都可以拎張中文科既証書
但係英國人就想爭取考完英文考試都可以拎到中文科既証書

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文
攪咁多野都係想人唔好當你異類

但又要攪咁多野出黎俾人見到你係異類
又唔見果d有奇怪癖好既人出黎叫平權

唔好講咩天唔天生 你認為愛係咁高尚
咁又何必在乎果張紙

利申 見到同性戀唔會特別留意 但唔想身邊朋友係

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙

而家權利係有比你
冇人阻你享用

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文

佢地唔係要張証書
而係宜家佢地係無一般權利
啫係例如佢地無得以伴侶身分為另一半簽署做手術等等 就係話點解呢啲咁既權利要set死係一男一女?
你同性戀係網上點同人駁 我現實都會反對

下 點解合法化就會絕種

長遠黎講 佢係鼓勵緊人去變gay 因爲多左incentive 嘛,我所講既係好宏觀黎睇,係數字黎睇 合法化會令同性結婚比例上升 而呢個數字 除左禁止同性婚姻之外,我睇唔到有方法會封頂 你只要逆向睇一次異性戀係人類起源既角色再諗下同性婚姻變成大方向就會明

下 點解合法化就會絕種

可能佢本身係gay,依加只係跟風去做異性戀

Gay有問題

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙

而家權利係有比你
冇人阻你享用

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文

你唔比我講英文

冇唔比你講,唔認可嗰資格啫

咁如果全部異性戀都唔想要下一代 人類都會絕種喎
咁係咪要立法規定全部夫妻都要扑野

咁會唔會絕部唔想要下一代呀?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1633677470266086&id=1537307113236456

唔好講到俾同性結婚就會全世界都變同性戀 而家香港得男同女可以結婚咪又係有同性戀 證明法例唔會影響人既性取向
我覺得同性戀係冇咩問題
不過個人認為結婚係界線嚟
如果同性都得咁到時父女母子甚至父子咪都可以結得
界線一亂 就好難收番
所以無論話點平等,我都覺得唔應該比同性結

睇番有同性婚姻嘅國家,以加拿大為例,你覺得加拿大啲婚姻界線好亂咩?嗰度啲人瘋狂亂倫?

我唔係話同性婚姻就亂倫,不過岩同錯冇人定義到
咁點解同性又可以比所謂既亂倫值得合法

我支持同性婚姻
我覺得理所當然都要畀亂倫合法化
事實上我認為兩者本質上是一樣
不過人類社會呢, 亂倫付出嘅代價大過同性戀好多, 社會負擔唔起亂倫帶來嘅風險

on9
其實仲有雙性戀

唔一定生出嚟係

世界衛生組織的美洲辦公室- 泛美健康組織(Pan American Health Organization)於2012年發表的一篇名為〈治療一種不存在的疾病〉的聲明中表示:「…改變性傾向的有效性也是沒有科學證據的。有些人可以控制他們性行為的表達,但性傾向本身整體來說是構成人格不可或缺的一部分而不能被改變。」

Cop段咁嘅野想去prove同性戀係天生?
如果以我major bio同自修psycho書嘅知識話你聽 當中會有environmental variation去影響 你接唔接受到

就好似一個仔生出嚟就去左兩個老豆嘅家庭生活 從小灌輸同性戀is ok嘅價值觀 個細路係可以受environmental variation影響到性取向嫁喎 雖然我唔係咩expert 不過對呢方面都有少少研究

我認同環境因素會影響一個人性取向
但依家好多同性戀係性傾向
咁唔通佢地就係異類?
其實仲有雙性戀

Xyz戀都好,自己搞冇人得閒理你

唔撚好儘例叫結婚就得

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙

而家權利係有比你
冇人阻你享用

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文

你唔比我講英文

冇唔比你講,唔認可嗰資格啫

宜家情況係你老母生你出嚟唔係你老豆生你出嚟呀,哥仔
唔牽涉法律 你地同性戀做乜都冇人理
例如免稅額咁?

點解同性婚姻合法化=會令全部人都變晒同性戀?
我同意有權利亦都有義務,同性戀都係公民,都有交稅、係呢個社會工作blah blah blah,咁佢哋都應該有權利去同自己嘅伴侶合法結婚
結婚亦都唔止係為咗肯定雙方,我係上面都講咗好多次,婚姻先可以保障佢哋係法律上嘅權利,例如香港法律規定只有合法配偶先可以喺病人不能自行簽署同意書時,代替佢簽署。
利申:直過筷子,有穩定伴侶
唔係介意你當我係基,係唔想好多人覺得只有同性戀人士自己先想同性婚姻合法化
其實仲有雙性戀

Xyz戀都好,自己搞冇人得閒理你

唔撚好儘例叫結婚就得

同意
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1633677470266086&id=1537307113236456

唔好講到俾同性結婚就會全世界都變同性戀 而家香港得男同女可以結婚咪又係有同性戀 證明法例唔會影響人既性取向

本來香港教育已經講婚姻係一男一女
但居然仲有同性戀人出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞