同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

我一樣可以唔認同佢地
有咩問題?

咁我唔認同,所以出聲反對,叫人反對,又有咩問題?

點解我反對又要俾你立左法再繼續on99反對?

我唔認同唔等於佢無資格成立
我只可以繼續on99地屌
你都只可以繼續on99咁反對

同埋有D人成日講道德上既問題
法律幾時會保障道德?

法律係建基於道德,法律禁止殺人放火,算唔算保障道德?

有時時代變/政治做唔到/做唔足

但立法應該要考慮道德

法律都要考慮人權
利申:直

我唔認同唔等於佢無資格成立
我只可以繼續on99地屌
你都只可以繼續on99咁反對

同埋有D人成日講道德上既問題
法律幾時會保障道德?

法律係建基於道德,法律禁止殺人放火,算唔算保障道德?

有時時代變/政治做唔到/做唔足

但立法應該要考慮道德

法律都要考慮人權
利申:直

同性結合

Yes...我認我睇得窄 亂倫因爲畸胎就弊多於利
而同性戀得係因為利多於弊?

亂倫一樣可以唔生bb 領養小朋友

所以同血源婚姻應該合法化

Yes...可以同阿妹結婚

我用同樣既理由去做推論咁解
我都唔支持亂倫 因為會影響到下一代既價值觀

世界衛生組織的美洲辦公室- 泛美健康組織(Pan American Health Organization)於2012年發表的一篇名為〈治療一種不存在的疾病〉的聲明中表示:「…改變性傾向的有效性也是沒有科學證據的。有些人可以控制他們性行為的表達,但性傾向本身整體來說是構成人格不可或缺的一部分而不能被改變。」

Cop段咁嘅野想去prove同性戀係天生?
如果以我major bio同自修psycho書嘅知識話你聽 當中會有environmental variation去影響 你接唔接受到

就好似一個仔生出嚟就去左兩個老豆嘅家庭生活 從小灌輸同性戀is ok嘅價值觀 個細路係可以受environmental variation影響到性取向嫁喎 雖然我唔係咩expert 不過對呢方面都有少少研究

同性戀係ok咁所以有咩問題?
如果個小朋友係同性戀,但屋企永遠都只係話同性戀唔得點點點,咁個小朋友係咪要屈住屈住?

我意思係唔好話同性戀係天生 所以大條道理而有個光環係個頭到

世界衛生組織的美洲辦公室- 泛美健康組織(Pan American Health Organization)於2012年發表的一篇名為〈治療一種不存在的疾病〉的聲明中表示:「…改變性傾向的有效性也是沒有科學證據的。有些人可以控制他們性行為的表達,但性傾向本身整體來說是構成人格不可或缺的一部分而不能被改變。」

Cop段咁嘅野想去prove同性戀係天生?
如果以我major bio同自修psycho書嘅知識話你聽 當中會有environmental variation去影響 你接唔接受到

就好似一個仔生出嚟就去左兩個老豆嘅家庭生活 從小灌輸同性戀is ok嘅價值觀 個細路係可以受environmental variation影響到性取向嫁喎 雖然我唔係咩expert 不過對呢方面都有少少研究

同性戀係ok咁所以有咩問題?
如果個小朋友係同性戀,但屋企永遠都只係話同性戀唔得點點點,咁個小朋友係咪要屈住屈住?

我意思係唔好話同性戀係天生 所以大條道理而有個光環係個頭到

同意 同性戀大部分係天生我明 但係亦都有後天既情況
唔想下一代有機會成為後天同性戀所以反對
想同性戀有同樣權利應該用其他方法

Gay嘅價值觀都唔係錯 點解近親就唔得

明白,只係諗緊如果同性婚姻要合法化,同血源婚姻都係指日可待

明白,只係諗緊如果同性婚姻要合法化,同血源婚姻都係指日可待

阿妹同我都等左呢日好耐

Gay嘅價值觀都唔係錯 點解近親就唔得

對同錯只係概念 係我思想既錯 可能係你心目中係啱
所以先要有法律同道德去規限人 分清楚咩係對同錯
但亦都唔係絕對 好似法律上都有D野係道德上係錯 但法律有保障
同樣地道德上係正確 但法律無保障
如果同性婚姻合法化 就會有種思想傳播 同性戀係正確
令到下一代更有機會成為同性戀

咁如果法律畀另一個名份同性伴侶 令佢地可以享有同“夫妻”一樣嘅權利 你支唔支持?

支持 ,唔叫婚姻/夫妻之類就得

咁我喺“婚姻”呢兩個字前面加上“同性”,以示區別,“同性婚姻”得唔得?

唔得

退一步講 如果香港政府肯立法畀同性伴侶一個尊重o既名份,而又保障到佢地應有o既權利 我個人都接受
其實嘈黎都哂氣。你唔係基永遠冇辦法明白佢地感情,反之亦然,兩邊冇可能妥協到

而家唔係唔比佢地相戀 只係防止婚姻合法化之後影響下一代既機會
好感動呢度仲有好多捍衛正道既巴打
首先講下我係基督徒,我都絕對反對同性戀婚姻合法化,理由如下

1)引致人類滅亡
同性戀者既婚姻無法生育下一代,所以人口會一直減少,最後導致人類滅絕。
所以我同時提倡但凡無法或唔願生育的異性戀者同樣也唔準結婚,以避免人類滅絕

2)人獸戀和亂倫的導火線
如果我們一旦同意同性戀婚姻合法化,意味人類就會爭取人獸戀和亂倫的合法,此會使人類道德完全敗壞。
所以我同時提倡禁止異性戀婚姻合法化,大家見唔到呢啲就係是導致同性戀婚姻合法化的源頭嗎?
為左人類的道德,必須禁止 (所以1可以唔洗理)

3)破壞社會文明
現代文明係由古至今慢慢建立,同性戀婚姻一直不被允許,此改變可能會拆毀人類的文明。
所以我提倡回復奴隸制度、父權社會、資本家絕對統治等,
想當年以上被推翻時,都有班人擔心會破壞社會文明,如今睇黎確實如此

4)違反自然規律
異性戀是天地法則,乃自然最高定律。
所以我同時提倡一切違反自然規律既都須禁止,
所以大家返去森林居住,放下一切會破滅自然既事物,愛惜我地呢個地球

5)領養小孩遭受歧視的問題
同性戀婚姻合法化後,他/她們有啲會選擇去領養小孩,
而咁做會令他/她們的小孩受班中同學歧視,對小孩既發展身心受創。
所以我同時提倡但凡單親、綜援、貧困、父母基因,
從而可能導致小孩外形欠佳(肥矮柒)等問題既人也不得生育同領養小孩,
因為他/她們的小孩都可能會遭受歧視

最後,忘記最重要既一點,同性戀婚姻合法化會令人突然轉性向,
所以我都開始懷疑自己既取向,所以怎能不反對呢
其實嘈黎都哂氣。你唔係基永遠冇辦法明白佢地感情,反之亦然,兩邊冇可能妥協到

而家唔係唔比佢地相戀 只係防止婚姻合法化之後影響下一代既機會

Gay:合化又一定會影響後代 增加gay佬

1)引致人類滅亡
同性戀者既婚姻無法生育下一代,所以人口會一直減少,最後導致人類滅絕。
所以我同時提倡但凡無法或唔願生育的異性戀者同樣也唔準結婚,以避免人類滅絕

如果我們一旦同意同性戀婚姻合法化,意味人類就會爭取人獸戀和亂倫的合法,此會使人類道德完全敗壞。
所以我同時提倡禁止異性戀婚姻合法化,大家見唔到呢啲就係是導致同性戀婚姻合法化的源頭嗎?

3)破壞社會文明
現代文明係由古至今慢慢建立,同性戀婚姻一直不被允許,此改變可能會拆毀人類的文明。
想當年以上被推翻時,都有班人擔心會破壞社會文明,如今睇黎確實如此

4)違反自然規律
所以大家返去森林居住,放下一切會破滅自然既事物,愛惜我地呢個地球

而咁做會令他/她們的小孩受班中同學歧視,對小孩既發展身心受創。
從而可能導致小孩外形欠佳(肥矮柒)等問題既人也不得生育同領養小孩,

收皮啦耶撚 呢個時候出嚟攞彩
如果允許同性戀結婚係因為人權,我要同一隻狗或者一棵樹結婚都係我嘅選擇,你唔贊成就係剝奪我人權

隻狗同棵樹可以explicitly 畀到consent 嘅咪得囉
前提係隻狗同棵樹都explicitly明白結婚係咩同相應後果

的確要畀到consent先算係婚姻 我都忽略左呢個點
咁如果係亂倫?

亂倫個問題唔係淨係生畸胎嘅機會大咗,而係雙方清唔清楚到底佢地嘅愛係romantic love,定係因為family bond所出現嘅愛
就算你話雙方都好明確咁理解到個感情係點,同埋婚姻代表緊咩;再加上雙方都畀到explicit consent,同埋保證以後唔會產生後代嘅,之後仲有啲法例要界定過,例如遺產繼承法咁
現階段我會話相比起亂倫,同性婚姻/民事結合 合法化,法律上會少啲麻煩野。

而家權利係有比你
冇人阻你享用
不過呢個權利亦講明一男一女係前題
所以同性戀者絕對可以搵異性結婚

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文
任何人考完中文考試都可以拎張中文科既証書
但係英國人就想爭取考完英文考試都可以拎到中文科既証書

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文

而家冇人阻止你講英文
正如冇人阻止同性戀者相愛
只係唔想佢地靠立法黎騎劫現行既婚姻制度
強逼其他人認同佢地既性向
上面都有巴打講過
因係一立法就代表人人都要守

咁香港首先一定要廢左宗教自由先啦
我夠唔認同耶撚啦
但我有無比差人拉先

同埋你如果話法律一定要守
咁係咪依家有宗教自由 無神論者要坐監?
認唔認同人地 同人地得唔得到呢個應份既權利 係兩回事

1)引致人類滅亡

3)破壞社會文明

4)違反自然規律

唔係耶撚

曲,玩緊膠

1)引致人類滅亡

3)破壞社會文明

4)違反自然規律

當初釘撚死你個耶穌係啱架

隻狗同棵樹可以explicitly 畀到consent 嘅咪得囉
前提係隻狗同棵樹都explicitly明白結婚係咩同相應後果

的確要畀到consent先算係婚姻 我都忽略左呢個點
咁如果係亂倫?

自願交配算唔算?

Btw低能可唔可以結婚?

如果雙方可以明確充分理解結婚/民事結合係咩同有咩後果,而雙方都可以喺神志清醒,有自主意識情況下畀到explicit consent嘅
我未睇到有咩問題
題外話:點樣將婚姻權呢個人權擴展到包括狗或其他非人動物身上?

1)引致人類滅亡

3)破壞社會文明

4)違反自然規律

呀基督徒,你知唔知自己講乜野,邊間教會

Gay:合化又一定會影響後代 增加gay佬

唔一定會影響後代 但係機會會大左
因為合法化 主流媒體: 傳媒 學校 政府 都會話同性戀係合法 正確
咁小朋友仲細 受主流媒體思想影響自然會增加個機會變GAY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞