同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

其實你合唔合法化都影響唔到啲人嘅性傾向架啦大佬,咁你不如話一夫一妻加速人類滅亡

婚姻本身係提供保障鼓勵生育

其實有無人諗過同性戀結婚領養細路?可能都係好事呢

好多國家有做
聽埋一堆自私撚去反對同性婚姻,無一句是有力的!

首先,同性戀係基因缺陷or變異嘅一種,總之係天生嘅,你因為咁去睇唔起人,就好似笑人天生盲嘅一樣,人格卑下!

其次,就算我嘅小朋友係gay,我立場都一樣,我愛佢,所以我希望佢以自己開心嘅方式生活,找到一個同樣愛佢嘅伴侶,好難明咩?

另外,話影響後代仲on9, 加拿大同性婚姻都行左咁多年,影響左d咩?
有嘅,少左歧視撚,少左同性戀自殺!

好簡單,一日同性婚姻唔合法,你身邊嘅gay朋友,你有機會變異嘅下一代都會一生活在歧視當中,有多人都受唔住而自殺!
呢個情況同當年美國黑人情況好接近,自己領悟下啦!

申利:認真左,因為有gay朋友比人逼死過

政府唔聽同性戀者話改法例,佢地就自殺,所以佢老憑要聽佢地講??

咁我同你講,同性結婚會激死我冚家,又點計?

因為你老母老豆思想唔夠開放 怪唔到人
其實到而家香港唔好講立法 連正式討論都未敢
已經證明成件事係存在好大爭議 我唔理外國係點 至少香港係咁既現況
點解撐同性戀會覺得自己佔大多數 甚至係主流既錯覺
我又想知
同性戀可唔可以領養小朋友依個問題
如果兩個都係男人
咁應該叫咩 兩都叫爸爸?
咁細佬從小就教佢冇媽媽?

角色呢樣野 可以唔定
更何況 一個家唔一定有哂爸爸媽媽呢個角色
其實同性戀結婚有咩問題
可能我比較開放,人地結婚關你鬼事咩

結婚係一個社會制度,一項會得到社會所有人認同嘅榮譽。換句話,通過同性婚姻即係強迫社會其他人認同同性戀之間伴侶間嘅關係等同異性戀之間的伴侶關係,呢種強迫性正正就係影響到其他人嘅地方-人地無得揀,一定要認同你地伴侶間嘅關係。(呢部份詳細可以睇michael sandel《正義:一場思辯之旅》,最後一個chapter有提到同性婚姻,大家想知多d我可以再講。)

我會調返轉問,而家邊個唔俾同性戀者結婚?無。只要你夠18歲,full consent with each other,基本上都eligible to 結婚。

所以問題係,有咩substantive reasons要改變婚姻定義,擴展至同性之間? 政府/社會有咩好處?延伸題:如果只係基於「關我鬼事」原則,點解唔可以擴展至多人、亂倫、人獸等?記住喎,「人地結婚關你鬼事咩」。我睇唔到呢個argument犯左咩謬誤,請指出。

要人身攻擊嘅唔該行埋一邊。

婚姻係人權 因為婚姻制度涉及太多法律上既權利
而同性婚姻應該要準許佢地有呢d權利

同性戀者得到好處而其他人無減少 社會都係得到好處

多人呢個都有國家合法呢個我無咩意見
對於關我鬼事原則 亂倫 人獸係不應反對既
不過未至於去到人權level
因為暫時未見所謂既天生亂倫及人獸 佢地亦唔係非親人或動物不可 無侵基本人權 所以無合法必要(但根據關我鬼事 民事結合不應反對)
所以亂鬼都非錯而不需合法
同性戀結婚合法化係源於異性戀結婚後受到大量法律及政策上既保障,大愛左派覺得要個個平等既時候同性戀者都應該受到婚姻既"保障" 所以先會提同性戀結婚合法化

首先,同性戀係基因缺陷or變異嘅一種,總之係天生嘅,你因為咁去睇唔起人,就好似笑人天生盲嘅一樣,人格卑下!

其次,就算我嘅小朋友係gay,我立場都一樣,我愛佢,所以我希望佢以自己開心嘅方式生活,找到一個同樣愛佢嘅伴侶,好難明咩?

另外,話影響後代仲on9, 加拿大同性婚姻都行左咁多年,影響左d咩?

好簡單,一日同性婚姻唔合法,你身邊嘅gay朋友,你有機會變異嘅下一代都會一生活在歧視當中,有多人都受唔住而自殺!

政府唔聽同性戀者話改法例,佢地就自殺,所以佢老憑要聽佢地講??

守舊思想 仲要大大聲

你話有無啦
一條精蟲要同一粒卵子一齊先合到dna成為人
唔通兩條精蟲可以結合?
用下個腦
人係大自然嘅出品
我唔反同性戀,
只不過講出觀點姐

咁你反唔反對結婚唔生仔 或者只生一個?

每兩2個人結婚只生1個 全世界都係咁既話

人類都好快滅亡

都話叫佢地反同既同時, 要支持一夫多妻
因為佢地「順從自然」呢個論點係要一齊講先有說服力

一夫多妻不必然比一夫一妻更有效繁殖,要考慮資源分佈,社會穩定

同性戀都不必然令社會生育率變少喎, 少左歧視社會更加穩定喎
其實都係佢地嘅事黎啫,雖然違反大自然,但係本身人類就係違反大自然嘅生物,咪由得佢地,每個人都有佢地嘅權利,控制唔到嘅

大自然大把同性戀

大自然本身係應該生生不息,
咁同性已經唔可以
我係咁理解

好多地方人口老化緊 已經唔係生生不息
唔quote 太前
如果繁殖先係自然
咁唔生長既夫妻係咪自然?
不舉或不孕(不能繁殖下一代)係咪自然
注意以上例子已經包括左「選擇」同埋「能否」

另外,話咩同性戀會人類滅亡個啲,唔講滑唔滑坡,就算唔合法化,班友係gay既,都會屌返條架啦,你估同性戀係潮流咩?

已經證明成件事係存在好大爭議 我唔理外國係點 至少香港係咁既現況

係中國認為黨大於一切既人
仲多過周邊幾個國家人口總和

代表咩?

有同性戀同生生不息有乜關係

你話有無啦
一條精蟲要同一粒卵子一齊先合到dna成為人
唔通兩條精蟲可以結合?
用下個腦
人係大自然嘅出品
我唔反同性戀,
只不過講出觀點姐

咁你反唔反對結婚唔生仔 或者只生一個?

每兩2個人結婚只生1個 全世界都係咁既話

人類都好快滅亡

其實你合唔合法化都影響唔到啲人嘅性傾向架啦大佬,咁你不如話一夫一妻加速人類滅亡

支持同性婚姻既人 唔係想立法黎影響人性傾向

反過來我都唔覺得反同性婚姻既係想以此改變人性傾向

問題係同性戀唔結得婚

遺產 稅務 至 代簽手術或安樂死都不能以家屬身份做

難得你提sandal
1.香港法例係唔比同性結婚,就算你有full consent
2.回應你第一論點,咁點解依家社會要強迫同性戀不能共享榮耀?婚姻作為榮耀只規限於一男一女?婚姻作為社會給予既榮耀唔係應該更着重山盟海誓、至死不渝嘅堅貞愛情?唔係呢樣先值得讚美咩

另外,用返sandel 嘅concept, 亂倫之所以不合法,係因為佢打亂左人之間既倫理,父同女兒既「愛」並唔係社會所歌頌嘅山盟海誓愛情觀,因為佢地係有血緣關係,父愛同情侶間既愛不能相提並論

如果用sandel嘅觀念,就要討論婚姻既telos,即係婚姻係社會想給予咩人榮譽

咁爭取民主都唔一定係香港主流

婚姻本身係提供保障鼓勵生育

其實有無人諗過同性戀結婚領養細路?可能都係好事呢

好多國家有做

呢個我見識少,唔知原來有

將同性改做黑人/華人平等你就知你自己講緊乜
唔quote 太前
如果繁殖先係自然
咁唔生長既夫妻係咪自然?
不舉或不孕(不能繁殖下一代)係咪自然
注意以上例子已經包括左「選擇」同埋「能否」

另外,話咩同性戀會人類滅亡個啲,唔講滑唔滑坡,就算唔合法化,班友係gay既,都會屌返條架啦,你估同性戀係潮流咩?

"
同性戀冇仔生,哩一點係一個缺憾,一萬年都唔係正常"

不育個啲男人女人都唔準結婚 佢地有缺陷

咁要趁依家質疑多陣維持世界嘅平衡,趁仲有得講,遲啲話唔支持會點呢?

咁遲d話唔支持都冇計 如果突然大多數人認為應該恢復奴隸制度都一樣
德國個個例子,係啲人嘅問題定同性戀本身有問題
仲有話荷蘭係個別例子嘅,咁唔係就係代表有方法可以做到無咩問題咩,唔係荷蘭點會無事發生

開左缺口,得一想二
唔只德國,台灣,美國都大把同志組織教小朋友屌屎忽

荷蘭人教育水準本身高,社會福利勁好

我諗到就係民事結合,婚姻冇可能
我又想知
同性戀可唔可以領養小朋友依個問題
如果兩個都係男人
咁應該叫咩 兩都叫爸爸?
咁細佬從小就教佢冇媽媽?

我堅決反對, 唔關咩叫爸爸媽媽事.
係既然大自然安排你係同性戀, 你又唔打算違抗
之但係另一方面你又發姣發DUN想有仔女?
有無離譜左D?

咁如果有好心同性夫婦
佢領養一啲被人遺棄既小朋友
點解要反對
有幾離譜
你唔屌尻啲家庭生左又唔要
屌啲為小朋友提供屋企既
請問支持同性戀婚姻既巴絲支唔支持亂倫合法化?

留意返亂倫好似係兩個親屬所發生既性行為,而發生性行為本身係犯法而從而結婚都係

反之同性戀性行為已被decriminalized 所以好難禁樣比較
德國個個例子,係啲人嘅問題定同性戀本身有問題
仲有話荷蘭係個別例子嘅,咁唔係就係代表有方法可以做到無咩問題咩,唔係荷蘭點會無事發生

開左缺口,得一想二
唔只德國,台灣,美國都大把同志組織教小朋友屌屎忽

荷蘭人教育水準本身高,社會福利勁好

我諗到就係民事結合,婚姻冇可能

乜原來得同性戀先肛交

守舊思想 仲要大大聲

Yes.....得同性戀者先有人權可言
不過普世價值變緊係事實
就以高登或者LIHKG為例
我好肯定當年網民們都係反同 歧視佢地既
十年間同性戀可以被接受已經變到好似普世價值咁
轉變都幾快

將同性改做黑人/華人平等你就知你自己講緊乜

我知我講咩,所以一路話可以民事結合,所有公民權利合理既都俾,反對叫婚姻

婚姻=男女,唔係男女,就唔叫婚姻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞