同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
聽埋一堆自私撚去反對同性婚姻,無一句是有力的!

首先,同性戀係基因缺陷or變異嘅一種,總之係天生嘅,你因為咁去睇唔起人,就好似笑人天生盲嘅一樣,人格卑下!

其次,就算我嘅小朋友係gay,我立場都一樣,我愛佢,所以我希望佢以自己開心嘅方式生活,找到一個同樣愛佢嘅伴侶,好難明咩?

另外,話影響後代仲on9, 加拿大同性婚姻都行左咁多年,影響左d咩?
有嘅,少左歧視撚,少左同性戀自殺!

好簡單,一日同性婚姻唔合法,你身邊嘅gay朋友,你有機會變異嘅下一代都會一生活在歧視當中,有多人都受唔住而自殺!
呢個情況同當年美國黑人情況好接近,自己領悟下啦!

申利:認真左,因為有gay朋友比人逼死過

政府唔聽同性戀者話改法例,佢地就自殺,所以佢老憑要聽佢地講??

咁我同你講,同性結婚會激死我冚家,又點計?

補充多句 你只係唔鐘意同唔開心 佢地就無左人其中一樣最重要既權利
其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同同性戀先得㗎,唔認同你哋班同性戀者就講到我歧視佢哋咁

之前舊壇個post就係見到呢個講法 果時好多人都認同 好似半年前嘅事

利申認同

唔需要你認同

名句:我不認同你論點 但我誓死保護你言論權利

同性戀婚姻合法化 唔係要你認同同性戀 係要你保障同性戀者權利
同性戀
邊個係妻子
邊個係丈夫

夫夫同妻妻

我覺得同性戀係冇咩問題
不過個人認為結婚係界線嚟
如果同性都得咁到時父女母子甚至父子咪都可以結得
界線一亂 就好難收番
所以無論話點平等,我都覺得唔應該比同性結

睇番有同性婚姻嘅國家,以加拿大為例,你覺得加拿大啲婚姻界線好亂咩?嗰度啲人瘋狂亂倫?
我覺得同性戀係冇咩問題
界線一亂 就好難收番

睇番有同性婚姻嘅國家,以加拿大為例,你覺得加拿大啲婚姻界線好亂咩?嗰度啲人瘋狂亂倫?

加拿大應該已經崩潰
引到更多舊壇人嚟睇post 開始見到以前啲癲佬回應
同性婚姻?我支持啵

但係 gay佬真係好撚嘔心

呢句真
同性戀
邊個係妻子
邊個係丈夫

夫夫同妻妻

咁男同性戀朋友結左婚
應該點叫佢既另一半
同性戀
邊個係妻子
邊個係丈夫

夫夫同妻妻

咁男同性戀朋友結左婚
應該點叫佢既另一半

BB

又話唔好人身攻擊嘅
我覺得同性戀係冇咩問題
界線一亂 就好難收番

加拿大應該已經崩潰

點解咁講
其實到而家香港唔好講立法 連正式討論都未敢
已經證明成件事係存在好大爭議 我唔理外國係點 至少香港係咁既現況
點解撐同性戀會覺得自己佔大多數 甚至係主流既錯覺

或者而家未係既 但年輕一代係就代表將來會得
二百年後再一起~
同性戀
邊個係妻子
邊個係丈夫

夫夫同妻妻

咁男同性戀朋友結左婚
應該點叫佢既另一半

老公同老公

但已有案例 有同性戀人領養返去原來當性奴玩
況且同性戀對兒童會造成心理影響是不爭事實

你睇下呢個post就知同性戀者對自己想法既堅持
你估下佢地會點教個細路?由細教佢地同性戀無錯 係正確

你老豆老母異性戀 都教到你咁啦

講道理啦 淨係識人身攻擊 唔怪得本身中立既人都反對你地 唔抵幫

極大部分嘅罪案都係由異性戀者所犯 所以佢地會教壞細路

又話唔好人身攻擊嘅

利申冇人身攻擊

講道理啦 淨係識人身攻擊 唔怪得本身中立既人都反對你地 唔抵幫

好波

夫夫同妻妻

咁男同性戀朋友結左婚
應該點叫佢既另一半

BB

即係我個朋友結左婚
佢係同性戀
咁應該點稱呼佢另一半

加拿大應該已經崩潰

點解咁講

反同係咁形容
請問支持同性戀婚姻既巴絲支唔支持亂倫合法化?

留意返亂倫好似係兩個親屬所發生既性行為,而發生性行為本身係犯法而從而結婚都係

反之同性戀性行為已被decriminalized 所以好難禁樣比較

純討論:同性性行為喺某啲國家都係犯法,曾幾何時歐洲都唔容許同性性行為
法律有時都未必可以證明對錯 咁亂倫究竟有咩錯
經常話同性戀係天生 但實際上國際醫學界從來對此沒有定論
有研究同有定論差好遠 究竟同性戀係咪真係天生 根本仲係一個謎
咪拎住對自己有利既報告就一日到黑拎出黎當論證
請問支持同性戀婚姻既巴絲支唔支持亂倫合法化?

次次有POST講GAY MARRY見到拉埋亂倫嚟講就覺得好弱智
仲要覺得自己好撚醒

唔係架 其實理據真係差唔多 細心諗下先啦

利申支持同性戀 但都覺得值得討論

我覺得唔同,亂倫會有壞影響,畸胎問題
有異性戀點解唔可以有同性戀 異性戀可以結婚 點解同性戀唔得?

Account for 人口比例未?

AIDS?

如果你認同

"其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同同性戀先得㗎,唔認同你哋班同性戀者就講到我歧視佢哋咁"

呢種講法 你係唔癲 係腦袋唔靈活姐

"其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同黑人先得㗎,唔認同你哋班黑人就講到我歧視佢哋咁"

改一改就出事

核心問題係你唔覺得同性戀係自然

所以同性戀是否自然先係討論核心

黑人 女人係自然 所以歷史上黑人平權 女人平權你都贊成
當大多數人唔認同你咪唔合法
民主社會就係咁
小數服從多數
無得爭論

事實勝於雄辯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞