同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

比番些少尊重啦巴打 玩你老母咩
我一生出黎就同性戀我控制到架 屌唔通同性婚姻合法化之後 啲受精卵會尻叫話全世界同我一出世就做同性戀者咁啊

唔一定生出嚟係

世界衛生組織的美洲辦公室- 泛美健康組織(Pan American Health Organization)於2012年發表的一篇名為〈治療一種不存在的疾病〉的聲明中表示:「…改變性傾向的有效性也是沒有科學證據的。有些人可以控制他們性行為的表達,但性傾向本身整體來說是構成人格不可或缺的一部分而不能被改變。」
例如免稅額咁?
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀

唔好講同人地好想同性戀咁唔該

睇清楚人地個意思啦懵撚

點解反人類?

結婚係一個社會制度,一項會得到社會所有人認同嘅榮譽。換句話,通過同性婚姻即係強迫社會其他人認同同性戀之間伴侶間嘅關係等同異性戀之間的伴侶關係,呢種強迫性正正就係影響到其他人嘅地方-人地無得揀,一定要認同你地伴侶間嘅關係。(呢部份詳細可以睇michael sandel《正義:一場思辯之旅》,最後一個chapter有提到同性婚姻,大家想知多d我可以再講。)

我會調返轉問,而家邊個唔俾同性戀者結婚?無。只要你夠18歲,full consent with each other,基本上都eligible to 結婚。

所以問題係,有咩substantive reasons要改變婚姻定義,擴展至同性之間? 政府/社會有咩好處?延伸題:如果只係基於「關我鬼事」原則,點解唔可以擴展至多人、亂倫、人獸等?記住喎,「人地結婚關你鬼事咩」。我睇唔到呢個argument犯左咩謬誤,請指出。

要人身攻擊嘅唔該行埋一邊。

如果合法就等於迫人認同 咁煙呀酒呀賭呀
偷情呀 未成年性行為 婚前性生為 讀書拍拖呢d野都要禁
其實法律本身係中性 都係保障大家既權利

你混淆左作為制度婚姻同「偷情呀 未成年性行為 婚前性生為 讀書拍拖」嘅性質。

前者係講緊社會認同,因為佢嘅性質係嘉許性,即係你唔結無人會罰你,你有自由做或者唔做。後者如果制度化,就變左你婚前性行為等就要犯法,你一定唔可以做。

法律係中性?我諗你講緊嘅係法律面前人人平等。但如果你講緊法律係咪會imply 某一種價值觀,好肯定話你知一定有。

都係果句,建議你可以參考下michael sandel本書最後個chapter,睇完討論會rich d。

個本書俾人講到爛哂 同埋唔好當個本書係聖經 唔係睇左代表rich 雖然係幾好睇
佢只係其中一種睇法 個人唔係幾buy佢
法律本身冇價值觀 但set既人一定有 但司法人員唔可以apply自己價值觀落去 要當佢中立 就算佢岩定唔岩

首先其實都有講 合法化本身都要社會風氣改變先得
其實合得法都係因為社會本身都改變左而唔係合法化令社會改變 如果立條法就可以改變社會 咁其實香港人都一早歸順中國

你講既嘉許性係另一個問題黎

所謂婚姻權利 其實同宗教自由都係嘉許性 咁宗教自由又強迫人認同宗教?定係習慣左又冇咩所謂
其實煙酒賭都係類似 你可做可唔做 都係權利同自由
我都唔想認同
最緊要係唔好逼人地接受你囉 你鐘意點做咪點做 但唔好大大聲咁要求人認同
如果允許同性戀結婚係因為人權,我要同一隻狗或者一棵樹結婚都係我嘅選擇,你唔贊成就係剝奪我人權

你可以證明隻狗自願畀你屌?

上網睇下人獸片

隻狗主動行去屌嗰主人,點計

駁唔到拉埋去人獸交
攪咁多野都係想人唔好當你異類

但又要攪咁多野出黎俾人見到你係異類
又唔見果d有奇怪癖好既人出黎叫平權

唔好講咩天唔天生 你認為愛係咁高尚
咁又何必在乎果張紙

利申 見到同性戀唔會特別留意 但唔想身邊朋友係

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙
係做人應該享用到既權利同認同

咩權利 ?
權利同義務係掛勾既

睇返上面好無
咁何況你又點何佢地唔會履行義務
咪玩啦
我覺得同性戀係冇咩問題
不過個人認為結婚係界線嚟
如果同性都得咁到時父女母子甚至父子咪都可以結得
界線一亂 就好難收番
所以無論話點平等,我都覺得唔應該比同性結

睇番有同性婚姻嘅國家,以加拿大為例,你覺得加拿大啲婚姻界線好亂咩?嗰度啲人瘋狂亂倫?

我唔係話同性婚姻就亂倫,不過岩同錯冇人定義到
咁點解同性又可以比所謂既亂倫值得合法

我支持同性婚姻
我覺得理所當然都要畀亂倫合法化
事實上我認為兩者本質上是一樣
不過人類社會呢, 亂倫付出嘅代價大過同性戀好多, 社會負擔唔起亂倫帶來嘅風險

所以我覺得同性戀冇問題
不過一定唔可以合法化 否則天下大亂

我想講嘅係, 亂倫嘅人係唔敢出來爭取合法化
因為即使退一萬步, 社會容許佢咁做, 光明正大亂倫佢自己家庭都大撚鑊
所以我唔擔心會社會大亂

上網睇下人獸片

駁唔到拉埋去人獸交

答你問題咋

隻狗主動屌主人,算唔算自願?
如果允許同性戀結婚係因為人權,我要同一隻狗或者一棵樹結婚都係我嘅選擇,你唔贊成就係剝奪我人權

上網睇下人獸片

屌 on9
你指得片就係遇左比隻狗屌
咁多個你真係好撚低質

咁又何必在乎果張紙

唔係在唔在乎嗰張紙嘅問題 而係要有婚姻先可以保障都好多法律上嘅權利,例如其中一方重病時有配偶負責簽字確認做手術等等,而而家喺香港同性伴侶係冇呢個權利嘅
同性夫婦領養返黎的小朋友會心理受影響,其實你係假定左同性婚姻永遠不會被大眾接納喎!事實係下一代會面對幾大程度嘅心理問題係取決於當時整個文化/群眾/傳媒對同性戀嘅包容度,如果假設當時社會已經愈黎愈少歧視撚開放返少少,同性婚姻嘅概念普及返少少,下一代受嘅影響就算唔可以話會即刻無晒都會慢慢愈黎愈少。

講到尾都係口同鼻拗姐大家底線唔同,而我覺得如果大家都無一個100%肯定正確嘅說法,不如回歸返最淺白嘅愛同平等,咪再講咩容許同性婚姻就係=鼓勵/推動乜乜乜,而係單純關心作為一個人應該被尊重的與生俱來的特質,應該同所有所謂"normal"的人一樣擁有equity去參與呢個世界。

Sorry好似太1999同埋講經!

上網睇下人獸片

屌 on9
你指得片就係遇左比隻狗屌
咁多個你真係好撚低質

咁有咁情況,唔理係咪拍片,算唔算自願?
最緊要係唔好逼人地接受你囉 你鐘意點做咪點做 但唔好大大聲咁要求人認同

你唔認同喎 你咪即係歧視
呢個世紀仲有人歧視

上網睇下人獸片

駁唔到拉埋去人獸交

答你問題咋

用你個濕尻講法
佢唔撚除條褲比隻狗
隻狗點會衝去屌

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙

咩權利 ?
權利同義務係掛勾既

睇返上面好無
咪玩啦

一個社會需要乜野 大家都好清楚 唔需要再就呢個問題討論

我都想再重申一下 並唔係反對 但你地都無需要係度逼人認同你

咩權利 ?
權利同義務係掛勾既

睇返上面好無
咪玩啦

冇人要你認同,不過唔好阻止人
每個人都由阿爸阿媽生出嚟,有冇人可以做到唔係?
好簡單 人類單性繁殖到我就支持同性婚姻

現時社會係由一男一女結合
生小朋友 組織家庭
社會就係由無數個家庭組成 一代接一代
呢個係現時既有嘅社會結構
每個人都係由呢種制度下出生
我覺得你可以唔服從
但唔好破壞現時社會嘅玩法(只有男女婚姻)
因為現時社會結構係最穩定 亦符合自然定律
個人看法

咩權利 ?
權利同義務係掛勾既

睇返上面好無
咪玩啦

Sorry 我唔係gay 有女
同性夫婦領養返黎的小朋友會心理受影響,其實你係假定左同性婚姻永遠不會被大眾接納喎!事實係下一代會面對幾大程度嘅心理問題係取決於當時整個文化/群眾/傳媒對同性戀嘅包容度,如果假設當時社會已經愈黎愈少歧視撚開放返少少,同性婚姻嘅概念普及返少少,下一代受嘅影響就算唔可以話會即刻無晒都會慢慢愈黎愈少。

講到尾都係口同鼻拗姐大家底線唔同,而我覺得如果大家都無一個100%肯定正確嘅說法,不如回歸返最淺白嘅愛同平等,咪再講咩容許同性婚姻就係=鼓勵/推動乜乜乜,而係單純關心作為一個人應該被尊重的與生俱來的特質,應該同所有所謂"normal"的人一樣擁有equity去參與呢個世界。

例如免稅額咁?

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?
科技可以改變世界當唔會改變人類道德
例如免稅額咁?

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?

下 點解合法化就會絕種
合法化左你會變gay? 我唔會喎

咁又何必在乎果張紙

咁點解佢地係異類呀
係咪都係人呀
係咪都係有手有腳呀
你呢啲咪歧視囉
佢地唔係在乎張紙

而家權利係有比你
冇人阻你享用
不過呢個權利亦講明一男一女係前題
所以同性戀者絕對可以搵異性結婚

而家個情況就好似
有人天生係中國人講中文
有人天生係英國人講英文
任何人考完中文考試都可以拎張中文科既証書
但係英國人就想爭取考完英文考試都可以拎到中文科既証書

1. 兒童心理受社會影響,亦一定亂父母影響

2. 你地梗係想咁講,唔講道理道德,只玩左膠

容許同性婚很可能=容許亂倫,你唔講唔等於唔係,嗰inconsistency 唔會消失

有理個問題,就係一大反同性婚既理由

睇返上面好無
咪玩啦

冇人要你認同,不過唔好阻止人

阻止你乜 事實上你地唔嘈 都無人會去反你 耶撚唔計 因爲耶撚已證實弱智
例如免稅額咁?

成日講生仔
咁結婚唔生同不育夫婦全部拉撚晒佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞