同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

好似好有道理咁 但係無生仔同有生仔既家庭本身福利已經唔同
其實生仔免稅額都要生左先有 可能你唔清楚啦

其實對同性戀者有幫助咪已經係對社會有幫助

你個利申我會認為係反反同

btw,我懶得搵返你quote嗰位,亦懶得分佢曲線定直必,但如果gay會令人類絕種,咁av、condom、雞都一樣啦,生仔好好玩?養老婆好過癮?

有得你揀咩 異性戀可以選擇生與不生 佢地自由
唔好講到基佬可以拉埋黎講 因為你冇得生

不育人仕無得揀
所以唔可以結婚?
同性戀 似乎係一個無關道德嘅行為
有D巴打係度糾結道德唔做道德做咩

再請 同性戀係一種病呢個諗法
唔係過時左N世架咩 仲有人攞出黎講

點解唔關道德事,全世界都係同性戀就會絕種,我既睇法係一種病黎

你幾時見有人可以「治好」性取向?有藥食?有行為治療?

點解單單只係中意一個同性別既人就係病?同性既愛同異性既愛之間唯一既差別只係對象既性格,本質上都係愛。點解同性戀就會係病?

利申非les

「治唔好」,可以係絕症,缺憾

同性戀冇生育能力,係缺憾

救命呀
同性戀同生育能力完全無關嫁
反同性戀生唔到仔所以唔可以結婚
用呢種論點等同反對不育人仕結婚
要俾論點
唔該都先過咗邏輯篩選先啦
不斷LOOP LOOP LOOP
好辛苦

屌屎忽生到仔??

BTW我冇話"同性戀生唔到仔所以唔可以結婚",只係話冇生育能力係缺憾

點解唔關道德事,全世界都係同性戀就會絕種,我既睇法係一種病黎

點解單單只係中意一個同性別既人就係病?同性既愛同異性既愛之間唯一既差別只係對象既性格,本質上都係愛。點解同性戀就會係病?

利申非les

救命呀
要俾論點
好辛苦

不育人士屬於極少數 而且有醫好的可能性
但同性戀的人數眾多 合法等於默認支持這個錯誤行為

咁變性人 生唔到仔 冇得生育又點計

利申非les

救命呀
要俾論點
好辛苦

不育人士屬於極少數 而且有醫好的可能性
但同性戀的人數眾多 合法等於默認支持這個錯誤行為

dom碌鳩落街冇得結婚
支持同性戀婚姻既人,佢地多數提出既理據都係因為人權。
Michael Sandel指出,人權或者自由論既人有一個盲點,就係佢地忽視左婚姻既重要性。佢提出一個想法:假設廢除婚姻制度,人可以自由咁選擇去愛邊個,咁唔係更加符合支性同性戀婚姻既人入面既自由戀愛主張咩?
但係,想信大部份人都唔會支持廢除婚姻,點解?Sandel 認為社會上嘅政策好多都係關於「如果分配榮耀」或者「社會給予獎賞」,婚姻就係一例。透過各種議式,交換戒指、宣誓等等,係想去給予一種社會認定榮耀比結婚既雙方。
所以,同性婚姻既重點係,同性戀係咪合符「社會想給予既獎賞或榮耀」。有人可能會話:「咁一定唔係啦,婚姻係想加許異性,要生仔云云。」
然而,一直以來婚姻都係一男一女,並唔代表婚姻想獎賞既係一男一女。
社會由一夫多妻制變一夫一妻制,除左因為「男女平權外」,更大原因係一夫一妻先係社會想獎勵既野--正如大家見到狗公、綠帽會屌晒老母,因為佢地破壞左貞堅,至死不渝既愛情。婚姻所獎勵既,唔應該只係異性,而係加獎既一種至死不渝、海枯石爛、堅貞既愛情觀。
我地不仿做個假設。依家有兩對情侶,第一對係mk仔女,落酒吧飲大左唔小心搞大左個肚,依家話要結婚。第二對,有對同性伴侶,兩個好愛大家,又比家人朋友反對,最後搞左好耐先令身邊朋友家人接受,佢地兩個想結婚。如果你只可以比一對結婚,你又會比邊對呢?

至於有人話同唔同意亂倫?的確,亂倫係對同性婚姻合法化入面既自由戀愛論點,一個有力既反駁。但用返上面既方面諗,亂倫之所以難以令人接受係因為兄妹、父女、母子之間既愛並不應該變成情侶之間既愛,兩者雖然都係叫「愛」,但係中間係有分別,並不能相提並論。

同性戀的朋友心知肚明,同性愛與異性愛是有好多不同的,『實』是不同的,但都賦予同等的『名』,你認為這合乎理性嗎?

無錯,我覺得通過同性婚姻係對異性戀者唔公平,反而咁先係歧視,因為竟然可以treat differences equally,就好似GPA 4.0 同2.0都可以first hon畢業咁。

所以異性婚姻都係對同性戀者唔公平,因為都係treat differences equally。
另外,用gpa顯示出你覺得異或同性,有一方係較為優勝?
Ching 好波
Michael Sandel指出,人權或者自由論既人有一個盲點,就係佢地忽視左婚姻既重要性。佢提出一個想法:假設廢除婚姻制度,人可以自由咁選擇去愛邊個,咁唔係更加符合支性同性戀婚姻既人入面既自由戀愛主張咩?
但係,想信大部份人都唔會支持廢除婚姻,點解?Sandel 認為社會上嘅政策好多都係關於「如果分配榮耀」或者「社會給予獎賞」,婚姻就係一例。透過各種議式,交換戒指、宣誓等等,係想去給予一種社會認定榮耀比結婚既雙方。
所以,同性婚姻既重點係,同性戀係咪合符「社會想給予既獎賞或榮耀」。有人可能會話:「咁一定唔係啦,婚姻係想加許異性,要生仔云云。」
然而,一直以來婚姻都係一男一女,並唔代表婚姻想獎賞既係一男一女。
社會由一夫多妻制變一夫一妻制,除左因為「男女平權外」,更大原因係一夫一妻先係社會想獎勵既野--正如大家見到狗公、綠帽會屌晒老母,因為佢地破壞左貞堅,至死不渝既愛情。婚姻所獎勵既,唔應該只係異性,而係加獎既一種至死不渝、海枯石爛、堅貞既愛情觀。
我地不仿做個假設。依家有兩對情侶,第一對係mk仔女,落酒吧飲大左唔小心搞大左個肚,依家話要結婚。第二對,有對同性伴侶,兩個好愛大家,又比家人朋友反對,最後搞左好耐先令身邊朋友家人接受,佢地兩個想結婚。如果你只可以比一對結婚,你又會比邊對呢?

至於有人話同唔同意亂倫?的確,亂倫係對同性婚姻合法化入面既自由戀愛論點,一個有力既反駁。但用返上面既方面諗,亂倫之所以難以令人接受係因為兄妹、父女、母子之間既愛並不應該變成情侶之間既愛,兩者雖然都係叫「愛」,但係中間係有分別,並不能相提並論。

同性戀的朋友心知肚明,同性愛與異性愛是有好多不同的,『實』是不同的,但都賦予同等的『名』,你認為這合乎理性嗎?

不如你試下用廣東話一齊討論
攪到好似同COPY and PASTE 機械CHAT緊, 但完全唔會理對方講過乜

1 打書面語唔得
2 長撚到咁 點quote呀
3 我一早回過啦,太前咁解姐

因為我見佢幾乎唔會正面回應人
不斷一大段一大段文獻式POST出嚟
同性婚姻唔合法咪=同人講同性戀係一件錯誤既事情,但每個人都應該同愛侶結婚既權利
人地性取向都唔關你事,你唔係基就唔好搞到個個人都要同你一樣係異性戀

利申: 直

首先,而家邊個唔俾同性戀者結婚?你係咪搞錯左D野?你去結婚政府會問你性傾向?

//每個人都應該同愛侶結婚既權利//
所以咪話問照呢個原則,多人婚、同小朋友結婚、同親人結婚得唔得囉。
同性婚姻唔合法咪=同人講同性戀係一件錯誤既事情,但每個人都應該同愛侶結婚既權利
人地性取向都唔關你事,你唔係基就唔好搞到個個人都要同你一樣係異性戀

首先,而家邊個唔俾同性戀者結婚?你係咪搞錯左D野?你去結婚政府會問你性傾向?

所以咪話問照呢個原則,多人婚、同小朋友結婚、同親人結婚得唔得囉。

同性係香港冇得結婚,港府都唔接受
之前入境有對男男情侶外國結完婚,返到黎港府唔認
例如免稅額咁?
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀

btw,我懶得搵返你quote嗰位,亦懶得分佢曲線定直必,但如果gay會令人類絕種,咁av、condom、雞都一樣啦,生仔好好玩?養老婆好過癮?

不育人仕無得揀
所以唔可以結婚?

佢地有醫好的可能性
但基佬一世都無可能有子女

利申非les

救命呀
要俾論點
好辛苦

屌屎忽生到仔??

BTW我冇話"同性戀生唔到仔所以唔可以結婚",只係話冇生育能力係缺憾

講多次
生育能力 同 同性異性戀無任何關係
如果你明白生育能力能力係點解

無錯,我覺得通過同性婚姻係對異性戀者唔公平,反而咁先係歧視,因為竟然可以treat differences equally,就好似GPA 4.0 同2.0都可以first hon畢業咁。

所以異性婚姻都係對同性戀者唔公平,因為都係treat differences equally。

有人迫同性戀者結婚?
異性婚姻有得生仔,所以政府規管,同性無,所以政府不必規管。
如果adopt你個睇法,同性同多人婚姻,係咪因為前者較優勝?

利申非les

救命呀
要俾論點
好辛苦

屌屎忽生到仔??

講多次

喺屎忽射精不會導致懷孕
男子冇子宮
女人冇精蟲

利申非les

救命呀
要俾論點
好辛苦

屌屎忽生到仔??

講多次

你點黎到呢個世界
呢個世界而家就黎80億人係點創造出黎
點解生育唔係雙方結合既重點 點解無關係?

所以你要睇清楚我講D咩,結婚係睇你同你伴侶性別,唔係睇你性傾向,係現行香港法制下,基本上所有成年人都有結婚權。

港府唔認係因為港府只承認婚姻係一男一女,不合符香港法律對婚姻嘅定義。
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

你個樣都好撚嘔心 你又仲好意思出街影響人?
lm

有人迫同性戀者結婚?
如果adopt你個睇法,同性同多人婚姻,係咪因為前者較優勝?

冇人迫同性結婚所以同性婚姻不應合法化?
咁都冇人迫異性結婚,咁異性結婚又係咪不應合法化?
我個睇法從來冇講過某方較優勝
例如免稅額咁?

不育人仕無得揀
所以唔可以結婚?

佢地有醫好的可能性

咁變性人 點樣生仔?佢地一樣可以結
例如免稅額咁?

不育人仕無得揀
所以唔可以結婚?

佢地有醫好的可能性

好生唔生到仔做論點
子宮切除咗就唔結得婚?
女性過咗更年期唔結得緍
年近百歲醫生語明咗無生育能力就唔結得緍?
謝老四紥咗,唔可以再婚?
跟本未通過婚姻法都大把同志,如果通過婚姻法會多咗同志,咁你洗定屎忽啦。

既然本來就有同志存在,點解法例無cover到佢地既人權,同志同異性戀一樣無分別,分別在於性取向。

有啲人講咩宗教,咩條例攞出黎講話婚姻必須一男一女。西方國教係天主教呀!佢緊係話一男一女啦!個理據係乜?為生仔?咁唔生仔既異性夫婦係咪要被逼生仔/被剝奪婚姻權利?

要家庭完整?同性雙親加小孩又有邊忽唔完整?

有啲人又話咩人獸交,低質到唔想應。我唔知你屋企人咁鍾意搵你同隻獸相比。

亂倫係情愛之前已經有親情係度,有絲/巴之前都講過。到有日,你對你家人由親情變咗做愛情,其實我接受到架!但你話點解唔可以生仔,你可以生架!但你係明知有好多遺傳缺陷下既風險下都生,咁係好不負責任既事咋嘛!

仲有咩一夫多妻呀~一妻多夫呀~立法無問題架,你睇下係香港可唔可行囉。(唔一妻多夫都偷笑啦)

跟本未通過獸交法都大把人獸交,如果通過獸交法會多咗獸交撚,咁你幫你隻狗洗定屎忽啦。

既然本來就有獸交撚存在,點解法例無cover到佢地既人權,獸交撚同性交一樣無分別,分別在於性對像。

首先,多謝你既回應不過講野前請先諗下啱唔啱邏輯

由此證明通過法例唔代表會增加該類別人數

再重申一次,無諗到你屋企人會將你同獸比,讓你慣於將人獸相比。

其次,你係有得揀既情況下揀隻獸係咪代表隻獸係有得揀既情況下揀你?答案顯而易見。

依個比喻仲會牽涉到動物有冇權。如果淨係講人權,行使人權另一必要條件係唔會影響他人行使佢既權利。

不能否定在科技上確認到隻動物"愛"主人下,要俾人獸婚

你用嚴重弱智應否成家立室依個反論仲貼切,依個歪論可以停,再講只證明你有幾低質。

大腦素描已足夠確認動物既喜哀樂

換個角度,從保障動物權出發,同隻狗結左婚先可以扑佢,基於以上討論, 有咩問題

所以我用嚴重弱智幫你做例子一樣,雙方智力相約,咁即係你都同意應為嚴重弱智平權?
例如免稅額咁?

不育人仕無得揀
所以唔可以結婚?

佢地有醫好的可能性

生唔生到仔做論點
子宮切除咗就唔結得婚?
女性過咗更年期唔結得緍
年近百歲醫生語明咗無生育能力就唔結得緍?
謝老四紥咗,唔可以再婚?

所以你要睇清楚我講D咩,結婚係睇你同你伴侶性別,唔係睇你性傾向,係現行香港法制下,基本上所有成年人都有結婚權。

港府唔認係因為港府只承認婚姻係一男一女,不合符香港法律對婚姻嘅定義。

所有成年人
性別上一樣,係香港同性戀既成年人(男男)(女女)不能結婚
咁仲係所有?
香港同性婚姻不合法,所以佢地先出黎fight呀嘛。

有人迫同性戀者結婚?

冇人迫同性結婚所以同性婚姻不應合法化?
咁都冇人迫異性結婚,咁異性結婚又係咪不應合法化?
我個睇法從來冇講過某方較優勝

如果無一方較優勝,咁一係將婚姻去建制化(disestablishment),一係所有組合嘅人,只要相愛都可以結婚,唔知係咪你意思呢?
例如免稅額咁?

不育人仕無得揀
所以唔可以結婚?

佢地有醫好的可能性

咁變性人 點樣生仔?佢地一樣可以結

香港政府以及世衛的ICD-10都視變性癖 (性別認同障礙和性別焦慮症) 為醫學上病症...
咁你答左我認唔認同同性戀係病 我先再答你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞