同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
大家理性討論,唔好人身攻擊,用道理辯論,感覺好快有人會人身攻擊
上網睇過條片話結婚係法律保障嘅基本人權例如遺產,醫院簽紙之類,詳細唔係好記得,大意都係你以為好基本嘅其實除咗愛仲多一份法律嘅肯定同保障
調返轉問點解同性戀唔可以結婚
又無影響人

利申非les

係屋企唔影響人當然冇問題,合法化有機會影響你既後代,話比之後既人聽同性戀係正確,假設你子女都係同性戀,你會唔會接受

首先 冇咩正確唔正確 因為正確呢樣野係主流思想定出黎 而家普世價值都慢慢覺得同性戀係正確

子女係同性戀無得唔接受 唔通佢天生唔夠靚又唔接受咩

點會冇關係

唔道德就唔應該合法化

掉番轉,法例會做成唔道德的情況就應該修改

如果係咁要用邊個既道德做標準?

一般而言,自由主義

利申支持同性結合,反對同性結婚

下,我唔係自由主義者喎,做咩要用你嘅道德標準加諸於我身上

又好似係 有冇咩唔合道德又可以合法既例子,亂倫呢?其實我覺得都係類似野黎

講講吓同性戀又變講亂倫,做乜啫你

問下姐 道德究竟係點,唔啱道德點解仲要話係啱

你道德標準同我標準唔同

滑坡謬誤

咩意思?真心唔明

Google幫到你

點解你唔直接答?

咁講法
肥佬肥婆都應該唔可以生存

如果你話肥仔肥婆互錫既話還可以
但係二隻有鳩生物係公眾場所互錫真係好核突

我就覺得肥婆喺街行已經好嘔心
咁係咪都要人道毁滅佢哋?

唔係,冇人要人道毁滅啲咩
真係冇人覺得呢個其實係一種病
或者不良趨勢?
我覺得始終要為整個社會良好運作而立法
對未來而言咁先係有意義
當然你可以講唔關我事
但其寶立法可以結婚變相係鼓勵同性戀呢個行為
咁如果你話同性戀對社會無不良影響
(我覺得會對性別認知,生理教育(繁殖後代天性退化?,道德會有負面影響)

實際確實只有時間先至可以驗證
請問支持同性戀婚姻既巴絲支唔支持亂倫合法化?

你條jer天生用黎格劍?你既倫理定義係點?

你天生唔係唔代表人地唔可以係喎
如果人地天生gay 點解人地唔結得你得?

天生鍾意殺人係咪就係殺人係啱

而家係咪殺人先 又滑坡
同尋日食左飯今日唔洗食既logic一樣
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

咁講法

如果你話肥仔肥婆互錫既話還可以
但係二隻有鳩生物係公眾場所互錫真係好核突

我就覺得肥婆喺街行已經好嘔心
咁係咪都要人道毁滅佢哋?

係呀 所以你叫班同性戀唔好去中東地方/信伊斯蘭教既地方 佢地分分鍾可能直頭比人用酷刑殺死
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

咁講法

上網睇過條片話結婚係法律保障嘅基本人權例如遺產,醫院簽紙之類,詳細唔係好記得,大意都係你以為好基本嘅其實除咗愛仲多一份法律嘅肯定同保障
又無影響人

利申非les

係屋企唔影響人當然冇問題,合法化有機會影響你既後代,話比之後既人聽同性戀係正確,假設你子女都係同性戀,你會唔會接受

我接受呀,咁點?

你已假定同性戀唔正確

你條jer天生用黎格劍?你既倫理定義係點?

老實講 如果脫離社會生態 我真係覺得殺人唔係錯事 照字面講 個殺人狂真係冇錯 佢都唔想
真係冇人覺得呢個其實係一種病
或者不良趨勢?
我覺得始終要為整個社會良好運作而立法
對未來而言咁先係有意義
當然你可以講唔關我事
但其寶立法可以結婚變相係鼓勵同性戀呢個行為
咁如果你話同性戀對社會無不良影響
(我覺得會對性別認知,生理教育(繁殖後代天性退化?,道德會有負面影響)

實際確實只有時間先至可以驗證

同性戀同性別認知障礙係兩回事喎

我個人支持

下,我唔係自由主義者喎,做咩要用你嘅道德標準加諸於我身上

但呢個係自由主義嘅社會
唔岩係可以移民
又無影響人

利申非les

首先 冇咩正確唔正確 因為正確呢樣野係主流思想定出黎 而家普世價值都慢慢覺得同性戀係正確

子女係同性戀無得唔接受 唔通佢天生唔夠靚又唔接受咩

1. 道德上相對主義係站不住腳的;我接受有有人同性戀,同我是否稱同性結合為結婚冇關

2. 道德,法律係講原則,consistency,你話'相愛就可以結婚',所以同性戀就可以結婚,同樣理由亂倫都應合法化

3. 所謂大勢xxx只係self fulfilling 廢話,掉轉講我一直唔俾你合法,你咪一直唔成勢囉
Btw外國點做關我撚事

次次有POST講GAY MARRY見到拉埋亂倫嚟講就覺得好弱智
仲要覺得自己好撚醒
你睇晒佢就明

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=716743211806219&id=100004116404089

我睇左少少,一陣睇曬再回覆你

我個人支持

點解俾男男 女女結婚 但係唔俾姐弟 兄妹結婚

我個人支持

不過其實都有唔同 同性戀係無選擇 亂倫都仲有選擇
而且同性戀其實問題不大 只要社會接受到其實冇問題

你支持異性婚姻就會支持同性婚姻?

而家係咪殺人先 又滑坡
同尋日食左飯今日唔洗食既logic一樣

我覺得天唔天生唔使討論
因為如果你視同性戀係道德
佢先天後天都係冇問題
反之亦然

我個人支持

點解俾男男 女女結婚 但係唔俾姐弟 兄妹結婚

你咪爭取

次次有POST講GAY MARRY見到拉埋亂倫嚟講就覺得好弱智
仲要覺得自己好撚醒

唔係架 其實理據真係差唔多 細心諗下先啦

利申支持同性戀 但都覺得值得討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞