同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

人地做關我咩事

擇善固執

個個係你
你係故步自封
全世界呀 香港係咪世界人部分呀?
仲話咩國際城市 國際係咪世界呀

係世界一部分=一定要跟?

舊暿全世界信馬克思Tim

你想人謳同你,俾理由,唔係世界點點點

都話我唔係基
成個世界趨勢轉變 香港係咪都有機會變呀
算啦
講乜都無用

合法左,我要認同男男/女女都係夫妻,我以後教仔都要咁講

合法既野幾時有迫人認同既成份?
民建聯呢個政治組織都合法
我係咪要認同佢?

立左法我冇得唔認同

法例本質上就係社會共識

你可以唔認同民建聯政見,但你冇法否定佢係合法政治織

我一樣可以唔認同佢地
有咩問題?
負皮ed
曾經同人嗌交嗌過呢個問題
對方最後駁我一句:總之合法就唔好
我真係冇聲出
咁多道德撚
利申 性取向係異性 但唔反對同性總

立場相反嘅何嘗又唔係掉低句"總之你地歧視就係唔啱!"

總之你雨革就唔啱!

總之你就唔啱!

眼訓
大家繼續加油討論
請理性 唔好人生攻擊
眼訓
大家繼續加油討論
請理性 唔好人生攻擊

眼訓
大家繼續加油討論
請理性 唔好人生攻擊

唔人生攻擊好易眼訓

守咩?
同性婚姻合法
你要守啲咩
可能有啲眼訓 諗唔通
我諗佢哋唔係要強迫人哋認同佢哋嘅性取向
而係想為伴侶 簽個紙都唔得先係佢地想爭取既

合法左,我要認同男男/女女都係夫妻,我以後教仔都要咁講

唔係喎
你唔認同都得 點解唔得?
合法左你唔認同無penalty 架喎
宜家有話唔認同既人會點咩?
合法係代表承認佢地啫

認同 和 承認 的分別係?

即係咁,個仔駁我:阿爸,搞基都係婚姻,政府講既,耶穌/孔子/童話故事錯架

點駁?

我希望嗰社會保持男女結合='常態'(事實上亦係)=婚姻

邊個阻住,就反

最緊要大部分人共識係有咁GE諗法就得

但未來全世界趨勢都係就呢件事而去改變

到時支持同性戀人係佔大多數 好多野就好易通過同獲得支持
到時咪冇問題囉

只係唔知幾多年

但佢地點都會係小數既一群
無論過幾夠年都好
呢啲野會唔會唔應該係小數服從多數?
正如佢gay你唔會gay
呢件事本身就唔應該用數量黎衡量
唔係點解其他國家又會合法? 唔通個度gay既佔全大部分?

用你講野個種方式討論落去
就會變成 點解其他好多國家又唔合法呀..etc 舉例自己思考下

算啦 我唔討論 我望唔到我短期會接納到呢樣野
我自問自己最可能中立個句都係
到時支持同性戀人係佔大多數 好多野就好易通過同獲得支持
到時咪冇問題囉

咁結婚唔生仔洗唔洗拉?

唔洗

婚姻制度係鼓勵生仔,唔係强制生仔

同性戀生唔到鼓乜鳩

邊個話架

Sex and reason by Richard Posner

唔駛人話, 諗下都知啦
(理論上)你不斷屌一條女, 中招率梗係大過你隨時, 隨機搵條女屌啦.

人地做關我咩事

擇善固執

個個係你
你係故步自封

都話我唔係基
算啦
講乜都無用

有機會變 你咪等下囉

我係咪要認同佢?

立左法我冇得唔認同

法例本質上就係社會共識

我一樣可以唔認同佢地
有咩問題?

咁我唔認同,所以出聲反對,叫人反對,又有咩問題?

點解我反對又要俾你立左法再繼續on99反對?

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文

而家冇人阻止你講英文
正如冇人阻止同性戀者相愛
只係唔想佢地靠立法黎騎劫現行既婚姻制度
強逼其他人認同佢地既性向
上面都有巴打講過
因係一立法就代表人人都要守

守咩?
同性婚姻合法
你要守啲咩
可能有啲眼訓 諗唔通
我諗佢哋唔係要強迫人哋認同佢哋嘅性取向
而係想為伴侶 簽個紙都唔得先係佢地想爭取既

舉個架空例子
我有個好兄弟同我情同手足
但係佢冇人冇物
父母死晒冇親戚朋友冇老婆得我呢個好兄弟
到佢要做手術果陣冇人可以幫佢簽紙
咁我係咪又應該爭取同佢結婚?
定係應該爭取一個可以幫受權人簽紙既新法例?

如果同性戀者只係為左爭取婚姻比佢地簽紙既權利
點解唔直接爭取呢個權利而反而去爭取婚姻?

個個係你
你係故步自封

都話我唔係基
算啦
講乜都無用

冇道理既,全宇宙變左,香港都唔應該變

個個係你
你係故步自封

都話我唔係基
算啦
講乜都無用

呢句野講同單打就易
可唔可以俾d例子?

個個係你
你係故步自封

都話我唔係基
算啦
講乜都無用

呢句野講同單打就易
可唔可以俾d例子?

自膠 唔駛理我覆呢句
唔認同同性戀有結婚權利既人係因為
驚越黎越多人搞gay或令細路搞埋
請問你地點睇bi既人?
根據你地依個post 既邏輯,bi既人結婚,下一代都會比父母搞到成為bi嗎
然後更多人會因為有bi既人結婚又會變雙性戀??
其實你地有無用過腦?

Yes.....唔認同嘅真係冇腦 侵犯人權

唔認同真係冇腦,應該去勞改

事實就係有機會令小朋友更接受到同性戀 因為主流媒體都會教育同性戀係合法正確
小朋友細細個對性別/婚姻之類既概念仲未清楚
咁佢受媒體影響咪會有更大機會接受同性戀同變成同性戀/雙性戀
唔係話唔比佢合法化就無後天同性戀 而係有合法化會令個機會大左
咁我唔想自己子女係同性戀 所以反對有咩問題?

Yes.....唔認同嘅真係冇腦 侵犯人權

唔認同真係冇腦,應該去勞改

事實就係有機會令小朋友更接受到同性戀 因為主流媒體都會教育同性戀係合法正確
小朋友細細個對性別/婚姻之類既概念仲未清楚
咁佢受媒體影響咪會有更大機會接受同性戀同變成同性戀/雙性戀
唔係話唔比佢合法化就無後天同性戀 而係有合法化會令個機會大左
咁我唔想自己子女係同性戀 所以反對有咩問題?

就算唔會令下一代大量變基,都唔想概念混亂
道德底線? 你永遠唔知道人類道德底線有幾低

自己唔會做 就用道德要求人地唔可以做?

甚至用法律禁止人地做?

幼稚封閉思想 一句講曬

道德從未淪陷 淪陷的是上帝給予每個人的自由

反同人士 快d講兩句

照你咁講,係咪做乜都得,人類道德反正無人知有幾低

我係咪要認同佢?

立左法我冇得唔認同

法例本質上就係社會共識

我一樣可以唔認同佢地
有咩問題?

我唔認同港女收兵 使唔使立法禁止?

道唔道得同合唔合法無咩關係架喎

又好似係 有冇咩唔合道德又可以合法既例子,亂倫呢?其實我覺得都係類似野黎

舉個例,仔女唔供養父母好多人會覺得唔道德,但法律無規定仔女要咁做
係香港叫雞都合法架,咪又係唔道德

人就係咁 將d已扭曲既野合理化

甚至用法律禁止人地做?

幼稚封閉思想 一句講曬

反同人士 快d講兩句

"自己唔會做 就用道德要求人地唔可以做?

甚至用法律禁止人地做?"

真係好笑,錯既野梗係自己唔做+唔俾人做啦

我唔殺人,同時用道德,法例要求人唔殺人,有問題?

咁叫'幼稚封閉思想 '?

我係咪要認同佢?

立左法我冇得唔認同

法例本質上就係社會共識

我一樣可以唔認同佢地
有咩問題?

有啲野你唔認同 係唔等於法例都要禁止

有啲野你唔認同 係唔等於法例都要禁止

我唔認同,亦講左法例禁止的理據,就係咁簡單

講左支持民事結合,反同性婚

你想禁港女收兵,你咪提你既理由向人爭取,無問題
唔認同嘅人有冇顧及到基佬嘅人權

甚至用法律禁止人地做?

幼稚封閉思想 一句講曬

反同人士 快d講兩句

"自己唔會做 就用道德要求人地唔可以做?

甚至用法律禁止人地做?"

真係好笑,錯既野梗係自己唔做+唔俾人做啦

我唔殺人,同時用道德,法例要求人唔殺人,有問題?

咁叫'幼稚封閉思想 '?

好簡單 如果你做o既野唔係侵犯緊人地o既權利 例如同性戀 咁有咩問題? 殺人明顯侵犯緊人地,點可以攞o黎比較?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞