同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
認真問,同姓婚姻合法,同異性戀生唔生仔有咩關係?現代人例如香港,出生率低主因點睇都係政治、養唔養到為先啦。關「人地」同性戀結唔結婚咩事呢?同埋,同性戀冇得鼓勵既,你係就係,唔係就唔係。
另外都想問下同性戀既人,既然結婚係「自古以來」一男一女既玩意同制度,你地點解咁想參與「人地」既制度?

係 認真 身邊唔少弟兄姊妹都有相同睇法
當然教會牧師/長輩唔會認同

但我認識好多耶撚都會用聖經去反同
但都未曾有人明確話到比我聽 聖經邊頁邊句話反同

『創世記2章24節』 因此,人要離開父母,與妻子連合,二人成為一體。 唔好問如果係女點搞,請將妻子轉做丈夫

你咁解讀聖經姐 你唔比我有第二個解讀架
我覺得因此後面個個人 可以指男/女都得
如果佢指緊女既情況 咁聖經其實係支持同性戀
但你曲解左
攞本聖經去釋法啦

而家唔係唔比佢地相戀 只係防止婚姻合法化之後影響下一代既機會

Gay:合化又一定會影響後代 增加gay佬

唔一定會影響後代 但係機會會大左
因為合法化 主流媒體: 傳媒 學校 政府 都會話同性戀係合法 正確
咁小朋友仲細 受主流媒體思想影響自然會增加個機會變GAY

成日都話會令下一代大左機會多後天同性戀,到底個機會係大左幾多?
退一萬步黎講,就算真係多左人喜歡同性,佢地都係選擇番同佢地愛既人一齊姐,問題係邊?
假如講到出生率既問題,世界上好多地方都面對緊出生率下降既問題,同性戀真係其中既主因咩?政府搞到個社會變得唔適合養小朋友會唔會關事d?(房屋、工時、教育制度等等)

同性戀 不同 同性婚姻 同性戀而家無同異性婚姻睇齊因為未合法 所以仲有一個階段觀念 可以幫我教育下一代異性婚姻概念去傳宗接代

其實無惡意咁問句
你真係基督徒咩

係 認真 身邊唔少弟兄姊妹都有相同睇法
當然教會牧師/長輩唔會認同

我只會話世上無一本書係可以講晒所有道理,
而且聖經係按照當時時代文化所制定,
有好多野已不合時宜,如安息日、必須服從在上者、妻子只係丈夫肋骨、有奴僕既概念

『創世記2章24節』 因此,人要離開父母,與妻子連合,二人成為一體。 唔好問如果係女點搞,請將妻子轉做丈夫

但你曲解左
攞本聖經去釋法啦

佢前題係得一個男人

你唔好咁樣當反駁左啦
點證明到性取向唔係天生
咁呢個世界點解有第一個基佬先?
如果性取向係受父母/環境影響
第一個基佬出現個時 個世界根本未有同性戀呢個觀念啦 咁佢受咩影響會搞基?

呢個世界唔係只係得天生同性戀 同時都有後天同性戀
第一個同性戀係天生無問題 但往後就會有後天
所以而家我唔想小朋友變後天同性戀既機會增大

根據你邏輯啦下,咁即係證明基係天生就可以結婚
但依家醫學證明唔到係天生 但證明唔到又唔代表一定係後天 咁你點介定 同性戀一定有後天因素

但你曲解左
攞本聖經去釋法啦

佢前題係得一個男人

同埋照你咁講,支持同性不如直接整兩個阿噹出黎啦,使鬼講咁多
認真問,同姓婚姻合法,同異性戀生唔生仔有咩關係?現代人例如香港,出生率低主因點睇都係政治、養唔養到為先啦。關「人地」同性戀結唔結婚咩事呢?同埋,同性戀冇得鼓勵既,你係就係,唔係就唔係。
另外都想問下同性戀既人,既然結婚係「自古以來」一男一女既玩意同制度,你地點解咁想參與「人地」既制度?

我答你呀 其實我無想參與你地個制度 係我想要應得 相同平等既權利 係咪婚姻呢兩隻字對我(唔知其他人基架啦)唔重要,重點唔係拗係咪婚姻 係平等既權利
其實呢d取向好多都係天生嘅 不過係異性戀佔大多數所以同性戀就係好怪係小眾

情況就好似左撇咁
係就係可以夾硬轉用右手(逼自己同異性一齊) 但係始終用左手先係佢地嘅天性
用左手係小眾有時又會阻到人 咁唔通就唔捭佢地用隻手咩
假如同性戀佔大部分既人口比例 咁異性戀仲係唔係正確

但你曲解左
攞本聖經去釋法啦

佢前題係得一個男人

咁屌 聖經都係支持亂倫啦你咁講
咁呢個世界本黎如果真係得一男一女
除左亂倫睇唔到點樣可以繁殖下一代

佢前題係得一個男人

仲有 點解佢整左一男一女就係唔支持同性戀先 佢整一男一女只係因為要繁殖 唔係因為佢只係同意異性戀

佢前題係得一個男人

摩西咪落十誡前就真係可以亂倫

咁呀摩西個十誡有無話禁止亂倫呀

自膠 眼訓啦 係禁止同性戀

早抖

早抖

同埋。有

早抖

即係無講呀????無講唔一定代表贊成

但一定唔可以曲解摩西/耶穌係反同囉

你唔好咁樣當反駁左啦
點證明到性取向唔係天生
咁呢個世界點解有第一個基佬先?
如果性取向係受父母/環境影響
第一個基佬出現個時 個世界根本未有同性戀呢個觀念啦 咁佢受咩影響會搞基?

但依家醫學證明唔到係天生 但證明唔到又唔代表一定係後天 咁你點介定 同性戀一定有後天因素

點解基係天生就可以結婚? 人地同性戀無問題唔代表我子女同性戀無問題 同性婚姻合法會影響我子女就係一個問題

早抖

同埋。有

我為左你浪費左啲時間去睇下十誡
我真係見唔到佢話反同性戀
可能我有眼不識泰山 原來你係摩西啦下
上網睇過條片話結婚係法律保障嘅基本人權例如遺產,醫院簽紙之類,詳細唔係好記得,大意都係你以為好基本嘅其實除咗愛仲多一份法律嘅肯定同保障
調返轉問點解同性戀唔可以結婚
又無影響人

利申非les

係屋企唔影響人當然冇問題,合法化有機會影響你既後代,話比之後既人聽同性戀係正確,假設你子女都係同性戀,你會唔會接受

有咩問題
佢自己鍾意、真心相愛咪得
睇利未記,唔該哂。早啲訓

點解基係天生就可以結婚? 人地同性戀無問題唔代表我子女同性戀無問題 同性婚姻合法會影響我子女就係一個問題

咁18歲可以買煙 一樓一合法化都可能影響到你仔女會做雞同食煙
係咪全部禁止先
同性戀有咩問題?利申定先我係直到無得再直既,都覺得有d人反得好失智
驚影響下一代係各自自己家事黎,自己無能唔識教仔要其他人犧牲基本人權黎配合有無霸道d 咁不如立埋法尊重父母好無
話嘔心既話d無公德死煙剷,大陸蝗,耶撚etcetc夠嘔心啦,唔去排晒佢地? 搵個人主觀觀感黎反基本人權咁仲叫有道德?
傳宗接代呢d就算正常男女都未必對對都做到/會做啦,咁鐘意生你地生埋人地果份咪得囉 搵呢點黎反同既話唔該一定要屌埋無生育能力同唔打算/無生育過既男女couple喎

耶撚好嘔心 永遠得自己先係啱 好學唔學淨係學穌哥d間歇性排他又唔學埋佢講得最多既大愛 極偽善
咁執著人地既錯,咁你地呢世人有做過一件錯事唔該都要逐一攤出黎俾人圍住批鬥,就算只係細個果陣唔識性講句大話,或者行路唔小心踩死隻蟻都係罪黎知嘛
上網睇過條片話結婚係法律保障嘅基本人權例如遺產,醫院簽紙之類,詳細唔係好記得,大意都係你以為好基本嘅其實除咗愛仲多一份法律嘅肯定同保障
調返轉問點解同性戀唔可以結婚
又無影響人

利申非les

係屋企唔影響人當然冇問題,合法化有機會影響你既後代,話比之後既人聽同性戀係正確,假設你子女都係同性戀,你會唔會接受

有咩問題
佢自己鍾意、真心相愛咪得

你接受到唔代表其他人接受到 大部分反對既人都接受唔到所以先反對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞