同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

純討論,你接受就ok,希望你d仔女將來係同性戀既時候,回想下你今日講既野,問多樣野、亂倫又接唔接受到

唔通同性戀唔可以結婚就會變返異性戀

唔會呀~但會增加後代變同性戀機會

性向係天生既,就好似依家我地發現有同性戀一樣,我依然係直,沒有關係

記得buzzfeed好似有片訪問過同性家庭後代,結果係無乜影響
請問支持同性戀婚姻既巴絲支唔支持亂倫合法化?

次次有POST講GAY MARRY見到拉埋亂倫嚟講就覺得好弱智
仲要覺得自己好撚醒

因為你連講道德/法律最最基本要consistency都唔知道

我個人支持

不過其實都有唔同 同性戀係無選擇 亂倫都仲有選擇
而且同性戀其實問題不大 只要社會接受到其實冇問題

我鍾意我個妹 問題都唔大嫁 點解社會唔接受
真係冇人覺得呢個其實係一種病
或者不良趨勢?
我覺得始終要為整個社會良好運作而立法
對未來而言咁先係有意義
當然你可以講唔關我事
但其寶立法可以結婚變相係鼓勵同性戀呢個行為
咁如果你話同性戀對社會無不良影響
(我覺得會對性別認知,生理教育(繁殖後代天性退化?,道德會有負面影響)

實際確實只有時間先至可以驗證

先唔講其他野
紅字有bug 喎
我諗你係異性戀啦
咁如果立左法 你會唔會變左同性戀?
如果唔會嘅話立法又點樣鼓勵呢

同埋你講嘅不良影響同立法無咩關係喎
立唔立法同性戀一樣存在
就算當果啲不良影響成立 咁係同性戀帶出黎
唔係同性結婚合法帶出黎喎
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

咁講法
肥佬肥婆都應該唔可以生存

如果你話肥仔肥婆互錫既話還可以
但係二隻有鳩生物係公眾場所互錫真係好核突

我就覺得肥婆喺街行已經好嘔心
咁係咪都要人道毁滅佢哋?

係呀 所以你叫班同性戀唔好去中東地方/信伊斯蘭教既地方 佢地分分鍾可能直頭比人用酷刑殺死

理論上係
但係喺伊斯蘭國家同性戀/雙性戀比絕大部分人想像中普遍得多

我個人支持

點解俾男男 女女結婚 但係唔俾姐弟 兄妹結婚

你咪爭取

我兩樣都反

所以反哂兩樣

我個人支持

如果同性戀係無選擇,點解亂倫叫有選擇?

次次有POST講GAY MARRY見到拉埋亂倫嚟講就覺得好弱智
仲要覺得自己好撚醒

唔係架 其實理據真係差唔多 細心諗下先啦

利申支持同性戀 但都覺得值得討論

講緊A又去講B?呢啲叫迴避問題

仲要覺得自己好撚醒

唔係架 其實理據真係差唔多 細心諗下先啦

利申支持同性戀 但都覺得值得討論

佢以為自己好撚醒
首先,點解要結婚
兩個人係埋一齊,點解要政府話你合法先得

結婚呢件事上已經錯撚晒,仲要限鳩人地只可以同異性結婚係咪on撚9
同性戀 似乎係一個無關道德嘅行為
有D巴打係度糾結道德唔做道德做咩

再請 同性戀係一種病呢個諗法
唔係過時左N世架咩 仲有人攞出黎講

我個人支持

咩叫"接受"?

我知道有咁既情況=/=要立法認可佢

天生鍾意殺人係咪就係殺人係啱

而家係咪殺人先 又滑坡
同尋日食左飯今日唔洗食既logic一樣

我覺得天唔天生唔使討論
因為如果你視同性戀係道德
佢先天後天都係冇問題
反之亦然

本身性取向就係天生
如果一個人選擇去做一樣野都可以話佢有機會選擇錯
如果天生都冇得揀 呢樣野又唔係影響到人 咁呢d就係基本權利

我個人支持

如果同性戀係無選擇,點解亂倫叫有選擇?

你依加可以選擇鍾意男人?
首先,點解要結婚
兩個人係埋一齊,點解要政府話你合法先得

結婚呢件事上已經錯撚晒,仲要限鳩人地只可以同異性結婚係咪on撚9

點解要結婚有巴絲提到
重病做手術可以簽紙 領養小朋友 什至稅嘅家庭allowance 死左嘅財產分配等等都要法律俾嘅身份

咩叫"接受"?

我知道有咁既情況=/=要立法認可佢

同性婚姻一樣
同性戀 似乎係一個無關道德嘅行為
有D巴打係度糾結道德唔做道德做咩

再請 同性戀係一種病呢個諗法
唔係過時左N世架咩 仲有人攞出黎講

Agger
估唔到到依家呢個時代仲有人講不正確

仲要覺得自己好撚醒

因為你連講道德/法律最最基本要consistency都唔知道

咁係你一路錯重點 以為支持同性婚姻同支持亂倫結婚係依據同一原則啫

仲要覺得自己好撚醒

可唔可以講下gay marry 同亂倫有咩分別
其實同性戀結婚有咩問題
可能我比較開放,人地結婚關你鬼事咩

我個人支持

亂倫其實曾幾何時係某d地區都係可以接受既
唔排除有一日會有人平反

亂倫可以揀唔亂 起馬未見人提出佢只能亂倫

而家係咪殺人先 又滑坡

我覺得天唔天生唔使討論
因為如果你視同性戀係道德
佢先天後天都係冇問題
反之亦然

本身性取向就係天生
如果一個人選擇去做一樣野都可以話佢有機會選擇錯
如果天生都冇得揀 呢樣野又唔係影響到人 咁呢d就係基本權利

民事結合

婚姻嗰品牌係社會/宗教公有,一直係指疕男女

唔係男女,就唔叫結婚

你天生唔係唔代表人地唔可以係喎
如果人地天生gay 點解人地唔結得你得?

天生鍾意殺人係咪就係殺人係啱

而家係咪殺人先 又滑坡

點解一樣 可能我用例子唔好啦,點解天生就可以係合法,有巴打講得啱,大家道德把尺唔同,所以點講都唔會一致
巴打你唔係 唔滿意一樣野係就應該用法律去禁止 對係黎講同性戀對社會冇重大危害
完全未到要禁止同性戀婚姻

姐係上帝造人 如果set好哂人咩都唔比做
做人仲有意思咩

事無大小都立法 我地就活係一個iron cage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞