同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
唔牽涉法律 你地同性戀做乜都冇人理

曾經我問過一個基既朋友
我問佢 你幾時開始鍾意男人
佢反問番我 你幾時開始鍾意女人
我先明白到 其實愛情係無分性別
細佬讀左7年男校 但其實基佬都係得一兩個
你唔可以去迫我去愛上一個男人 反之亦然

所以其實無論異性戀 同性戀
大家想結婚既理由其實是一樣的
而作為「人」呢一個個體 如果兩方都同意 點解唔可以結婚成為伴侶

老老豆豆 你一開始條問題已經錯
你應該問 同性戀婚姻點解仲未合法化
我覺得只係時間問題

利申:直

婚姻就係男女

唔係男女就唔叫婚姻

叫民事結合又好,咩都好

無分種族同種類添

同女權撚一樣,失哂平衡。
大愛左膠

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?
科技可以改變世界當唔會改變人類道德

下 點解合法化就會絕種
合法化左你會變gay? 我唔會喎

長遠黎講 佢係鼓勵緊人去變gay 因爲多左incentive 嘛,我所講既係好宏觀黎睇,係數字黎睇 合法化會令同性結婚比例上升 而呢個數字 除左禁止同性婚姻之外,我睇唔到有方法會封頂 你只要逆向睇一次異性戀係人類起源既角色再諗下同性婚姻變成大方向就會明

我明你講咩
但相反異性變都會繁殖 數字上都係有多但係小部分
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1633677470266086&id=1537307113236456

唔好講到俾同性結婚就會全世界都變同性戀 而家香港得男同女可以結婚咪又係有同性戀 證明法例唔會影響人既性取向

本來香港教育已經講婚姻係一男一女
但居然仲有同性戀人出現

因為天生既dna既野同教育無關係囉

我知呀
不過有人盲反
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1633677470266086&id=1537307113236456

唔好講到俾同性結婚就會全世界都變同性戀 而家香港得男同女可以結婚咪又係有同性戀 證明法例唔會影響人既性取向

本來香港教育已經講婚姻係一男一女
但居然仲有同性戀人出現

因為天生既dna既野同教育無關係囉

我知呀
不過有人盲反

唔認同同性戀有結婚權利既人係因為
驚越黎越多人搞gay或令細路搞埋
請問你地點睇bi既人?
根據你地依個post 既邏輯,bi既人結婚,下一代都會比父母搞到成為bi嗎
然後更多人會因為有bi既人結婚又會變雙性戀??
其實你地有無用過腦?

Yes.....唔認同嘅真係冇腦 侵犯人權
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

唔好講同人地好想同性戀咁唔該

ok 當我打錯字 絕對尊重你地 但係當全部人都係同性戀既時候,人類係會絕種呢樣野係事實,你問呢樣野會唔會發生?當同性婚姻合法既時候就會
你可以話科技發達 可以抽精子卵子出黎再整番入同性戀媽媽身體到,你唔會覺得呢個步驟好似將女人當左做生仔工具,更加反人類咩?

點解同性婚姻合法化=會令全部人都變晒同性戀?
我同意有權利亦都有義務,同性戀都係公民,都有交稅、係呢個社會工作blah blah blah,咁佢哋都應該有權利去同自己嘅伴侶合法結婚
結婚亦都唔止係為咗肯定雙方,我係上面都講咗好多次,婚姻先可以保障佢哋係法律上嘅權利,例如香港法律規定只有合法配偶先可以喺病人不能自行簽署同意書時,代替佢簽署。
利申:直過筷子,有穩定伴侶
唔係介意你當我係基,係唔想好多人覺得只有同性戀人士自己先想同性婚姻合法化

洗乜講咁多

全世界結婚唔生仔/生1個 人類會絕種都係事實

咁係咪強制結婚至少生兩個

一個社會需要乜野 大家都好清楚 唔需要再就呢個問題討論

我都想再重申一下 並唔係反對 但你地都無需要係度逼人認同你

冇人要你認同,不過唔好阻止人

阻止你乜 事實上你地唔嘈 都無人會去反你 耶撚唔計 因爲耶撚已證實弱智

依家個主題係同性婚姻應否合法化,而香港嘅同性婚姻係未合法化嘅,所以先有呢個討論
例如免稅額咁?
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀

成日講生仔
咁結婚唔生同不育夫婦全部拉撚晒佢啦

屌, 口口聲聲話同性戀唔係病, 唔係殘障
一講生仔就搵D有生育方面殘障嘅人來擋

咁調返轉, 咁都有天生無哂手腳嘅人添呀!
你唔同佢地睇齊,刴哂自己4肢?
其實仲有雙性戀

Xyz戀都好,自己搞冇人得閒理你

唔撚好儘例叫結婚就得

同意

駁唔到

大愛左膠

Sorry
佢撚憎左膠

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文

冇唔比你講,唔認可嗰資格啫

宜家情況係你老母生你出嚟唔係你老豆生你出嚟呀,哥仔

請問你到底講乜鳩
請問你地點睇bi既人?
根據你地依個post 既邏輯,bi既人結婚,下一代都會比父母搞到成為bi嗎
其實你地有無用過腦?

唔認同真係冇腦,應該去勞改

大愛左膠

最緊要大部分人共識係有咁GE諗法就得
例如免稅額咁?

成日講生仔

結婚唔生仔同生一個 無病啦

係咪唔道德? 全世界都咁就人類絕種啦BO

宜家情形係我係英國出世既華人
你唔比我講英文

冇唔比你講,唔認可嗰資格啫

宜家情況係你老母生你出嚟唔係你老豆生你出嚟呀,哥仔

請問你到底講乜鳩

9up緊
例如免稅額咁?

成日講生仔

喂 咁我正常人生到仔但係唔想生係咪殘障

成日講生仔

咁結婚唔生仔洗唔洗拉?
請問你地點睇bi既人?
其實你地有無用過腦?

唔認同真係冇腦,應該去勞改

同性戀婚姻係佢地嘅權利 你地有咩權利唔認同

大愛左膠

支持希拉莉就啱,支持侵侵一定係弱智
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

你咁撚嘔心都出街啦死毒撚 有無諗過對gay佬望完你之後當堂嘔埋出黎

大愛左膠

但未來全世界趨勢都係就呢件事而去改變
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

你咁撚嘔心都出街啦死毒撚 有無諗過對gay佬望完你之後當堂嘔埋出黎

Yes...基佬都有人權嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞