同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

同埋如果主流媒體有呢個能力 整100間紙媒 FB瘋傳共產黨 咁中國係咪一統天下?

主流媒體都有外國既媒介 都會影響到中國入面既人

其實你都識講啦 唔理共產黨定同性婚姻
根本無可能全世界立場一致
當有唔同既聲音 你啲仔女我諗唔會由直變基啦
但唔代表咁就要扼殺人地既權利

搵呢樣黎做借口既人係打算扼殺埋自己仔女接觸資訊同獨立思考既權利,真係好父母

好可惜呢位好父母已經7到夾住條尾走
睇利未記,唔該哂。早啲訓

仲有你唔好十誡無講 你又同我講咩利未記啦
因間駁完你個十誡 你又想攞啲咩黎對付我
比一晚訓教時間你諗諗佢啦摩西

召集全港耶撚

溝通幾百個世紀都係好難溝通到,同埋我只係一開始答巴打聖經邊度有講到反同性,咁我都係照copy 上黎解答下,愈問就愈離題,其實一開始題目就係反同性婚姻而唔係反同性戀。
同埋睇完個網,有無睇埋留言,個網本身又係度討論緊,跟本就無乜代表性代表基督教唔反同性戀。
聖經本身就算唔同章節但個內容本身係貫通既跟本利未本身就係有十誡個內容
同埋我唔係摩西,只係個普通人上黎討論下姐
曾經我問過一個基既朋友
我問佢 你幾時開始鍾意男人
佢反問番我 你幾時開始鍾意女人
我先明白到 其實愛情係無分性別
細佬讀左7年男校 但其實基佬都係得一兩個
你唔可以去迫我去愛上一個男人 反之亦然

所以其實無論異性戀 同性戀
大家想結婚既理由其實是一樣的
而作為「人」呢一個個體 如果兩方都同意 點解唔可以結婚成為伴侶

老老豆豆 你一開始條問題已經錯
你應該問 同性戀婚姻點解仲未合法化
我覺得只係時間問題

利申:直
同性戀有咩問題?利申定先我係直到無得再直既,都覺得有d人反得好失智
驚影響下一代係各自自己家事黎,自己無能唔識教仔要其他人犧牲基本人權黎配合有無霸道d 咁不如立埋法尊重父母好無
話嘔心既話d無公德死煙剷,大陸蝗,耶撚etcetc夠嘔心啦,唔去排晒佢地? 搵個人主觀觀感黎反基本人權咁仲叫有道德?
傳宗接代呢d就算正常男女都未必對對都做到/會做啦,咁鐘意生你地生埋人地果份咪得囉 搵呢點黎反同既話唔該一定要屌埋無生育能力同唔打算/無生育過既男女couple喎

耶撚好嘔心 永遠得自己先係啱 好學唔學淨係學穌哥d間歇性排他又唔學埋佢講得最多既大愛 極偽善
咁執著人地既錯,咁你地呢世人有做過一件錯事唔該都要逐一攤出黎俾人圍住批鬥,就算只係細個果陣唔識性講句大話,或者行路唔小心踩死隻蟻都係罪黎知嘛

我都覺,我父母都係耶撚,我老母成日話咩如果同性戀合法化會教唔到下一代呀,咩佢地會囉左D資源呀,屌,依D野根本就唔成理由,你自己係耶撚咪stick with教義囉,但係你唔可以搞到其他人一定要跟你架嘛,唔知咩教都唔食牛肉啦,全人類都唔準食牛好冇?

幾乎所有耶撚都唔係跟緊聖經講既野做,真係on99,大部份耶撚都假到爆,我識有D牧師同傳道人係真係明教義,亦都做到出黎,佢地係真係超正,但係大部份信徒都on撚尻,剩係揀D對自己有利既野黎講,雙重標準,十足十D港女話男女平等

所以好多都係偽善黎 濫用宗教之名建立扭曲咗既自信再強迫人陪佢地癲
當然有真係體現到宗教美好既人,但響耶教黎講肯定唔多

其實無壞人就唔會突出到好人,人地點唔需要理
自己做好自己已經係最好既信仰體現 自己overcome d困難先會累積到修為
小學雞咁數人唔啱係唔會幫到響天堂儲多幾個叻叻貼紙,係得豬仔印會多架咋

仲有你唔好十誡無講 你又同我講咩利未記啦
因間駁完你個十誡 你又想攞啲咩黎對付我
比一晚訓教時間你諗諗佢啦摩西

召集全港耶撚

溝通幾百個世紀都係好難溝通到,同埋我只係一開始答巴打聖經邊度有講到反同性,咁我都係照copy 上黎解答下,愈問就愈離題,其實一開始題目就係反同性婚姻而唔係反同性戀。
同埋睇完個網,有無睇埋留言,個網本身又係度討論緊,跟本就無乜代表性代表基督教唔反同性戀。
聖經本身就算唔同章節但個內容本身係貫通既跟本利未本身就係有十誡個內容

但你地基督教立場反對同性婚姻既原因係聖經/耶穌反同性戀
咁唔可以你話佢地反就係反 你要比啲理據
你個理據係十誡啦 利咩咩反對

但個網既作用唔係一概而論話基督教係支持/反對同性戀
係回答返你 唔同人有唔同詮譯呢啲經呀 書呀既方式
你用唔同方式 eg個網咁 可以得出基督教無明確立場去反同

咁你地基督教長久而來反同婚既原因就無左啦
同性戀有咩問題?利申定先我係直到無得再直既,都覺得有d人反得好失智
驚影響下一代係各自自己家事黎,自己無能唔識教仔要其他人犧牲基本人權黎配合有無霸道d 咁不如立埋法尊重父母好無
話嘔心既話d無公德死煙剷,大陸蝗,耶撚etcetc夠嘔心啦,唔去排晒佢地? 搵個人主觀觀感黎反基本人權咁仲叫有道德?
傳宗接代呢d就算正常男女都未必對對都做到/會做啦,咁鐘意生你地生埋人地果份咪得囉 搵呢點黎反同既話唔該一定要屌埋無生育能力同唔打算/無生育過既男女couple喎

耶撚好嘔心 永遠得自己先係啱 好學唔學淨係學穌哥d間歇性排他又唔學埋佢講得最多既大愛 極偽善
咁執著人地既錯,咁你地呢世人有做過一件錯事唔該都要逐一攤出黎俾人圍住批鬥,就算只係細個果陣唔識性講句大話,或者行路唔小心踩死隻蟻都係罪黎知嘛

我都覺,我父母都係耶撚,我老母成日話咩如果同性戀合法化會教唔到下一代呀,咩佢地會囉左D資源呀,屌,依D野根本就唔成理由,你自己係耶撚咪stick with教義囉,但係你唔可以搞到其他人一定要跟你架嘛,唔知咩教都唔食牛肉啦,全人類都唔準食牛好冇?

幾乎所有耶撚都唔係跟緊聖經講既野做,真係on99,大部份耶撚都假到爆,我識有D牧師同傳道人係真係明教義,亦都做到出黎,佢地係真係超正,但係大部份信徒都on撚尻,剩係揀D對自己有利既野黎講,雙重標準,十足十D港女話男女平等

最撚on9成日講乜9神愛世人 又話神連罪人都會愛 偏偏唔愛同性戀 同性戀唔係人?之後又話咩異性戀係自然定律 連動物都會搞gay啦 偏偏人類就係到打自己人 連動物都不如

召集全港耶撚

不如退一步講喇,我唔係神又唔可以代表本聖經既,咁最少基督教無支持同性戀或者係婚姻,咁你會唔會易接受啲
同性婚姻唔係特權,而係人權。
特權既意思係同性戀唔需要求稅,
好似教堂咁!
咁爭取基本人權立法,有咩問題?

最撚on9成日講乜9神愛世人 又話神連罪人都會愛 偏偏唔愛同性戀 同性戀唔係人?之後又話咩異性戀係自然定律 連動物都會搞gay啦 偏偏人類就係到打自己人 連動物都不如

佢地口中個主,響某d堂口度係只愛入咗佢地果一個堂口既人
就算同樣係耶教,只要係唔同堂口既人都唔會上天堂
響親戚葬禮聽過 比一億個膠佢地都嫌少

召集全港耶撚

不如退一步講喇,我唔係神又唔可以代表本聖經既,咁最少基督教無支持同性戀或者係婚姻,咁你會唔會易接受啲

穌哥都無支持過人上網,咁d耶撚上咩網呀
咁碌鳩都係要黎屌女人唔係俾你打j啦

無支持等於要反對?其實神無公開支持同性戀婚姻係佢都覺得關佢撚事咩 只係佢估唔到後世竟然拎呢個point黎反同姐

同埋如果主流媒體有呢個能力 整100間紙媒 FB瘋傳共產黨 咁中國係咪一統天下?

主流媒體都有外國既媒介 都會影響到中國入面既人

其實你都識講啦 唔理共產黨定同性婚姻
根本無可能全世界立場一致
當有唔同既聲音 你啲仔女我諗唔會由直變基啦
但唔代表咁就要扼殺人地既權利

搵呢樣黎做借口既人係打算扼殺埋自己仔女接觸資訊同獨立思考既權利,真係好父母

好可惜呢位好父母已經7到夾住條尾走

仲唔走? 一陣家母比人輪到出尖沙咀點算
睇個POST見幾有趣分享下個人意見啫 有怪莫怪 細路仔唔識世界 再講應該會比人屌屎忽
我覺得用自然做論點都係虛偽撚
自然黎講既話,
同性戀出現無得人工培養出黎個wo
即係自然允許佢出現
如果唔允許既話,
到一定時間自然就會令佢消失
咁如果你話個個都同性戀
會令社會崩潰啊又剩
咁都係自然想你社會崩潰wo
你真係咁追求自然就唔應該干預人地啦

利申唔知道有無邏輯謬誤

係屋企唔影響人當然冇問題,合法化有機會影響你既後代,話比之後既人聽同性戀係正確,假設你子女都係同性戀,你會唔會接受

我接受呀,咁點?

純討論,你接受就ok,希望你d仔女將來係同性戀既時候,回想下你今日講既野,問多樣野、亂倫又接唔接受到

Slippery slope

我接受呀,咁點?

純討論,你接受就ok,希望你d仔女將來係同性戀既時候,回想下你今日講既野,問多樣野、亂倫又接唔接受到

http://m.huffpost.com/us/entry/3437913
可以睇下
又黎世界大戰,不過呢度相對少人身攻擊,好難得

追晒 post 好眼訓,原本有d野想打但唔記得晒
睇下陣間記唔記得
連登發生乜撚野事?
正評
純粹討論

生理上:人體構造本身就有獨特嘅意義,包括手腳,牙齒,內臟,甚至性器官都有其獨特之處及功用。男女性器官有異基本上就係設計有異性性行為既岀現,男女本來就要交合,繁殖下一代

文化上:ok,男女構造改變唔到。喂,同性戀又未必一定要有性行為姐,心靈上相戀得唔得呀?當然得啦,但文化or moral standard係由一個群體大多數制定岀黎,係一定無可能岩哂咁多人口味。你打破常規俾大眾define係deviant 亦係無可厚非,但係咪代表堅守傳統觀念嘅人就係錯?動不動就話人哋係道德塔利班或者耶撚,咁你同嗰啲真係道德塔利班又有乜分別?如果整個社會長年以來都唔接受呢套所謂嘅新價值觀,不幸地衰啲講句,你唯有考慮下去啲迎合你嘅價值觀嘅城市生活。正如我哋都唔希望簡體字取代繁體字一樣。

宗教上:無可否認有啲宗教派系,特別某些基督教教會講野真係好仆街。但唔同宗教本身就有唔同既approach。(舊約有提及,不詳述了)咁樣特定labelling 咗佢地係咩耶撚,選擇性大愛,又係咪公道?我亦見過有啲教會反對同性婚姻,但認為需要喺某啲權利上例如房屋,醫療,遺產繼承權上考照顧呢類人既需要(我支持呢套)。總有些教會取態會貼地d

總結:

係,我就係你地口中所謂既耶撚,加埋呢句你亦會屌鳩我係港豬:咪一竹竿打一船人
因為每個人都無得簡自己中意同性定異性
所以佢地應該都要得到同樣既待遇

利申:非gay
同性戀議題其實黎黎去去都係 睇唔慣 呢三個字
所以反對嗰方先拎啲咩好噁心 違反道德 又拎埋亂倫黎講當理由

利伸我見到同性戀都會覺得怪
但係我諗係因為我細個仲未興講同性戀平權

既然同性戀係天生 咁平權會實現只係時間問題
等到下一代或者下下一代成個社會同佢哋講同性戀係正常 就冇人再會質疑呢樣嘢

"
同性戀冇仔生,哩一點係一個缺憾,一萬年都唔係正常"

一定要生仔?

之後人口老化加劇 你養呀

難道每個異性戀家庭都會生小朋友?

關咩事
男女唔生小朋友係不為 非不能
男男 或 女女 唔生小朋友係不能

同性戀婚姻合法化
會令出生率降低

呢個推論係點出黎?

同性戀合法化同唔合法化
同性戀者都生唔到仔架啦
咁異性戀者,會因為同性戀合法化唔生仔?

我接受呀,咁點?

唔洗再答佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞