同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike
你地自己搞gay冇問題,點解要爭取結婚合法化?不合倫理既野都要話自己啱?
負評完講下理據
爭取都講下咩理由你係正確
點解男同男係不合倫理 真心問
咪就係平等囉
同性戀者結婚,唔會令異性戀者少咗「道德」
但係唔俾同性戀者結婚,佢哋就無咗異性戀者婚姻嘅權利
上網睇過條片話結婚係法律保障嘅基本人權例如遺產,醫院簽紙之類,詳細唔係好記得,大意都係你以為好基本嘅其實除咗愛仲多一份法律嘅肯定同保障
調返轉問點解同性戀唔可以結婚
又無影響人

利申非les

你條jer天生用黎格劍?你既倫理定義係點?
上網睇過條片話結婚係法律保障嘅基本人權例如遺產,醫院簽紙之類,詳細唔係好記得,大意都係你以為好基本嘅其實除咗愛仲多一份法律嘅肯定同保障
又無影響人

利申非les

係屋企唔影響人當然冇問題,合法化有機會影響你既後代,話比之後既人聽同性戀係正確,假設你子女都係同性戀,你會唔會接受

佢哋之間做啲乜關你撚事?
婚姻都係佢哋之間嘅事,點解可以被剝削?
又無影響人

利申非les

係屋企唔影響人當然冇問題,合法化有機會影響你既後代,話比之後既人聽同性戀係正確,假設你子女都係同性戀,你會唔會接受

我接受呀,咁點?
民事結合就得,唔需要結婚
咪就係平等囉

點解要比佢地有異性婚姻同等既權利?我既立場就係佢地違反道德唔可以合法
咪就係平等囉

點解要比佢地有異性婚姻同等既權利?我既立場就係佢地違反道德唔可以合法

道唔道得同合唔合法無咩關係架喎

即係男女交配生仔=你既倫理定義。
又無影響人

利申非les

我接受呀,咁點?

純討論,你接受就ok,希望你d仔女將來係同性戀既時候,回想下你今日講既野,問多樣野、亂倫又接唔接受到
咪就係平等囉

同性戀者同異性戀者都係社會嘅一份子
無理由有一部分人比另一部分人少一啲權利

即係男女交配生仔=你既倫理定義。

係呀,你既倫理定義係點?
曾經我問過一個基既朋友
我問佢 你幾時開始鍾意男人
佢反問番我 你幾時開始鍾意女人
我先明白到 其實愛情係無分性別
細佬讀左7年男校 但其實基佬都係得一兩個
你唔可以去迫我去愛上一個男人 反之亦然

所以其實無論異性戀 同性戀
大家想結婚既理由其實是一樣的
而作為「人」呢一個個體 如果兩方都同意 點解唔可以結婚成為伴侶

老老豆豆 你一開始條問題已經錯
你應該問 同性戀婚姻點解仲未合法化
我覺得只係時間問題

利申:直
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

我接受呀,咁點?

純討論,你接受就ok,希望你d仔女將來係同性戀既時候,回想下你今日講既野,問多樣野、亂倫又接唔接受到

唔通同性戀唔可以結婚就會變返異性戀

我接受呀,咁點?

滑坡謬誤

用呢個邏輯
係咪即係女人同男人吹蕭都唔可以結婚?
曾經我問過一個基既朋友
我問佢 你幾時開始鍾意男人
佢反問番我 你幾時開始鍾意女人
我先明白到 其實愛情係無分性別
細佬讀左7年男校 但其實基佬都係得一兩個
你唔可以去迫我去愛上一個男人 反之亦然

所以其實無論異性戀 同性戀
大家想結婚既理由其實是一樣的
而作為「人」呢一個個體 如果兩方都同意 點解唔可以結婚成為伴侶

老老豆豆 你一開始條問題已經錯
你應該問 同性戀婚姻點解仲未合法化
我覺得只係時間問題

利申:直

婚姻就係男女

唔係男女就唔叫婚姻

叫民事結合又好,咩都好
出到街見到gay佬互攬互啜真係好撚嘔心 仲好意思話唔會影響到人

咁講法
肥佬肥婆都應該唔可以生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞