同性戀結婚點解要合法化?

1001 回覆
240 Like 424 Dislike

Account for 人口比例未?

AIDS?

AIDS 唔係得同性伴侶有

同性戀者比例高10倍8倍啫

特別係基佬

重點?
當大多數人唔認同你咪唔合法
民主社會就係咁
小數服從多數
無得爭論

事實勝於雄辯

討論緊既係 "應否"合法

你去非洲原始部落一人一票 立法女人平權 廢割禮

一樣唔會通過 但係咪代票唔應該做?

比喻有誤 普世價值廢割禮 男女平等係世界大多數國家認同
但同性戀立法化卻不到一半以下的國家 普世價值還是反對大於支持
呢個post既人全部都持著虛偽噁心道德觀
一邊扮開放 一邊扮正義

為何唔放低你地道德 黎坦誠相見?

呢d野好主觀
想平權咪搞公投囉
多人支持咪平到權囉
就係咁簡單
反之亦言

而家講緊"應否" 唔係講而家實際出黎投票

投票唔過咪唔過囉係低左一個層次既說法

Account for 人口比例未?

AIDS?

AIDS 唔係得同性伴侶有

同性戀者比例高10倍8倍啫

特別係基佬

咁同同性戀婚姻合法化 有咩關係?
唔合法 佢地就唔會搞野?

我堅決反對, 唔關咩叫爸爸媽媽事.
係既然大自然安排你係同性戀, 你又唔打算違抗
之但係另一方面你又發姣發DUN想有仔女?
有無離譜左D?

咁如果有好心同性夫婦
佢領養一啲被人遺棄既小朋友
點解要反對
有幾離譜
你唔屌尻啲家庭生左又唔要
屌啲為小朋友提供屋企既

但已有案例 有同性戀人領養返去原來當性奴玩
況且同性戀對兒童會造成心理影響是不爭事實

你睇下呢個post就知同性戀者對自己想法既堅持
你估下佢地會點教個細路?由細教佢地同性戀無錯 係正確

咁唔通有咁多案例stepfather捉d stepchildren做性奴 就唔應該比有小朋友嘅人再婚?
sorry, 我係好堅持贊成同性婚姻合法法,不過我係直嘅。
同性戀者堅持嘅只係希望同性婚姻合法法,以保障佢哋嘅權利

我知我講咩,所以一路話可以民事結合,所有公民權利合理既都俾,反對叫婚姻

婚姻=男女,唔係男女,就唔叫婚姻

婚姻=男女 你講就係?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A9%9A%E5%A7%BB

現代婚姻普遍認同是一男一女、一夫一妻的形式,同時已有不少地區認同同性婚姻。但在部分地區過去的文化歷史及許多古老部落中亦存在其他的婚姻形式,現今某些地區或宗教的法律亦承認一夫多妻、一妻多夫婚姻。

除左近幾年,全世界幾千年都係男女

唔係我講,歷史係咁

屌 歷史夠奴隸制 一夫多妻制
你根本就封建
民主社會就係咁
小數服從多數
無得爭論

事實勝於雄辯

比喻有誤 普世價值廢割禮 男女平等係世界大多數國家認同
但同性戀立法化卻不到一半以下的國家 普世價值還是反對大於支持

修改一下 是少數國家有立法 一半實在誇大了
呢個post既人全部都持著虛偽噁心道德觀
一邊扮開放 一邊扮正義

為何唔放低你地道德 黎坦誠相見?

呢d野好主觀
想平權咪搞公投囉
多人支持咪平到權囉
就係咁簡單
反之亦言

Ching啱
民主社會就係咁
小數服從多數
無得爭論

事實勝於雄辯

無話應唔應該做
你想做無人阻止你
當你得到社會大多數支持你咪成功
但現在香港大多數都係反對
你可以爭取支持 無人阻你

事實勝於雄辯

無話應唔應該做
你想做無人阻止你

你又知大多數人反對
同政府講嘢咁似
同性戀
邊個係妻子
邊個係丈夫

夫夫同妻妻

咁男同性戀朋友結左婚
應該點叫佢既另一半

你理得人?
你老豆老母都未必叫對方做老公老婆架
請問支持同性戀婚姻既巴絲支唔支持亂倫合法化?

次次有POST講GAY MARRY見到拉埋亂倫嚟講就覺得好弱智
仲要覺得自己好撚醒

唔係架 其實理據真係差唔多 細心諗下先啦

利申支持同性戀 但都覺得值得討論

我覺得唔同,亂倫會有壞影響,畸胎問題

咁唔要bb得唔得?

咁唔要bb得唔得?

咁唔要bb得唔得?

搞咁耐又去返bb問題
民主社會就係咁
小數服從多數
無得爭論

事實勝於雄辯

無話應唔應該做
你想做無人阻止你

同意 不應只在連登留言取暖
實際上走到街頭宣傳卻變成過街老鼠人人喊打
看清現實

咁唔要bb得唔得?

搞咁耐又去返bb問題

合唔合法化 係唔會影響兩個人搞唔搞野 完啦好冇
唔知你點定義倫理?再者我唔認為gay就等如違反倫理
另外婚姻係基本人權,係生為人就應有既權利,同言論自由宗教自由一樣,無人有權剝削其他人既人權,所以性傾向唔應該係婚姻其中一個限制
若果我既兒女係同性戀我唔肯定會點,可能唔開心,但理性出發我必須尊重佢地佢哋作為個體既人權自由,所以唔會反對
我覺得社會用同性婚姻合法化呢個字意思唔準確,因為意識上唔係將一樣非法既事變成合法,應該叫同性平權,因為件事係為社會少數人爭取平等權利,爭取基本人權待遇

就係定義唔到先唔可以合法化
如果一合法化我敢講一定愈嚟愈亂個世界
有d人戀物既又話人權 有d多夫多妻又人權
咁到時又點定義合唔合法化
所以同性婚姻合法化係一條線 我唔覺得應該比佢過到

無話應唔應該做
你想做無人阻止你

你又知大多數人反對
同政府講嘢咁似

呢樣真係唔知 不過一齊上堂嘅十個有八個都反

婚姻=男女 你講就係?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A9%9A%E5%A7%BB

現代婚姻普遍認同是一男一女、一夫一妻的形式,同時已有不少地區認同同性婚姻。但在部分地區過去的文化歷史及許多古老部落中亦存在其他的婚姻形式,現今某些地區或宗教的法律亦承認一夫多妻、一妻多夫婚姻。

除左近幾年,全世界幾千年都係男女

唔係我講,歷史係咁

屌 歷史夠奴隸制 一夫多妻制
你根本就封建

傳統可以改=/=應該改

你想改,就俾理由
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

純討論,你接受就ok,希望你d仔女將來係同性戀既時候,回想下你今日講既野,問多樣野、亂倫又接唔接受到

滑坡謬誤

咩意思?真心唔明

好撚低質 唔哂時間

( Show Blocked User - 契弟行得魔 )

無話應唔應該做
你想做無人阻止你

同意 不應只在連登留言取暖
實際上走到街頭宣傳卻變成過街老鼠人人喊打
看清現實

咁唔好爭取香港獨立喇
一國一制啦
引到更多舊壇人嚟睇post 開始見到以前啲癲佬回應

如果你認同

"其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同同性戀先得㗎,唔認同你哋班同性戀者就講到我歧視佢哋咁"

呢種講法 你係唔癲 係腦袋唔靈活姐

"其實要爭取合法化喺冇問題,但屌你老母唔好强逼要我認同黑人先得㗎,唔認同你哋班黑人就講到我歧視佢哋咁"

改一改就出事

核心問題係你唔覺得同性戀係自然

所以同性戀是否自然先係討論核心

黑人 女人係自然 所以歷史上黑人平權 女人平權你都贊成

黑人係種族,同性戀係性取向,兩者唔應該拉埋嚟講...
有冇人諗過 社會上黎講結婚 會有更加多既福利
好多國家係製定政策既時候都會為家庭著想
例如免稅額咁?
點解呀?因為人地有得生仔呀!
結婚最神聖既係可以有粒結晶幫個社會延續落去呀! 你地唔好偷換概念講唔結婚都生得仔,因為你咁講既時候就係反面支持同性婚姻唔係必要

我唔係話反對同性婚姻,但睇唔出有咩理據係對社會有幫助 你話結婚係為左對雙方肯定 我會覺得冇所謂,但要政府、社會去肯定根本係反人類

當有一日同性婚姻合法化既時候,愈來愈多人去玩同性戀既話,延續人類既責任唯有靠異性戀
利申:恐龍都係搞基先絕種

駁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞