談談大隻佬奶粉

1001 回覆
196 Like 26 Dislike
gainer 係會令你個人肥,所以你一定要cutting

做gym 係一定會有bulking and cutting
除非 ,又或者hear 住做,咁就無野好講
飲食真係比較難搞果part
依家175cm 67.5kg
唔係好知要再增多d肌先定修下線條先好
唔該曬巴打答我咁多
主要係想舊肌肉生長得好d 扒個陣大力啲 唔知奶粉有無幫助
你可以試下golden whey 好撚好飲 雲尼拿同朱古力,差啲飲到我上癮
你應該增多啲肌先再諗cutting

你未操之前幾重?
都有 有啲粉有creatine,佢可以幫你增加耐力同力量,不過你要飲足一段時間,儲落你個身體度
未操之前53kg 上年6月左右做
我以前係肥仔 過份減肥變左排骨
跟住先開始gym
個人横左好多 但係個胸果度上中胸好地地
但粒lin變左肥仔波咁
如果咁講法,你可以直接買creatine,但我無乜經驗飲creatine,唔知邊隻牌好啲

creatine 正路係魚度提煉出嚟,天然野,飲得太多會自己屙返出嚟,有啲fd 飲咗會有少少爛屎,另外佢會儲水,你個人會有少少水腫
Whey protein isolate 無話係拆細啲蛋白質架喎
唔好亂嗡喎
你上到70左右會有平台期

175 高,我覺得你去到75kg 左右個身型會靚啲
記錯咗,係除脂同去乳糖先啱,sorry bro
allmax樓主點睇
成日都聽日講話咩大隻佬奶粉,做緊gym 又聽到啲師兄,講緊咩whey protein 乜gainer 乜乜柒柒supplement 呢啲究竟係乜野嚟

利定申先,唔係鼓吹人去買,睇需要先買,唔好人買你又買

再利申先,個人經驗嚟,可以大家理性討論下,資料有乜不足,希望大家可以將我百屌成材

第一種,亦係最常見,叫做whey protein(乳清蛋白

大部分主要其實算係奶製品嚟,係奶度分離加提煉出嚟,成份一定係蛋白質居多
商家佬都會加好乜乜維其命,其他無乜用嘅野,去令佢靚靚仔仔,至於點揀,呢個有時間可以開另一個post 詳細再講下

亦有部分牌子嘅whey protein 係肉類提煉,陣味幾重口下(飲過,個人覺得幾難入口下)

whey protein 係健身界都有幾耐歷史下,係Arnold 個期已經開始盛行

第二種常見就係,gainer,又叫做肥仔粉,增重粉

都係同whey protein 一類主要係奶度提煉,不過會加大量嘅糖,碳水化合物,去谷個卡路里,令到個人會重,偏向肥少少

蛋白質,一定比whey protein 低,得二十左右

第三隻,應該少接觸啲,佢就係iso (讀音:i so) ,中文係乳清分離蛋白,whey protein isolate

佢同whey protein 好似樣,係佢進化版
嘩,屌進化版一定好正啦
其實又唔係,佢係除脂同去乳糖,令到蛋白質純度更高,所以吸收會更加快

每隻粉都有優缺點,係唔同嘅時候用,會發揮佢自己最大嘅好處

千其唔好以為淨飲唔操就會大隻,你副偈只會死得更加快
我67~68左個幾月
跟住舉既重量好耐都無升
已經上唔到磅 唔知點算好
all max 你想問佢啲乜,推介下佢有乜值得買?
每個階段都有平台期 ,我之前個平台期係70kg

個時都係唔郁

當你入咗平台期,你一定要食多啲,一日五六餐,夠蛋白質,多啲做多關節動動,仲有做多啲腳,squat deadlift 呢啲一定要係你個training plan 度
飲左幾個月OP嘅serious mass 180上到145磅左右
想問師兄點睇OP嘅whey protein?
同埋通常做完果下 要食幾多protein先夠?
康文署D設備無得做squat同deadlift
已經兩個月無做腳
依家個route係胸,背,手,膊 咁每樣一日
sorry 呀 可能開始眼訓
係呀,你食得少肉,可以飲whey protein 呀
我自己飲開nitro tech
如果第一次飲,可以試下飲golden whey,認真好飲
之前聽過人講做腳 其他位會大力左
會幫到其他肌肉生長?
一定要做腳呀 最大part 嘅肌肉嚟
做腳會提升你啲激素
個次平台期,我一個星期都有兩日legs day
依個我都聽唔小 但squat好驚整親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞