談談大隻佬奶粉

1001 回覆
196 Like 26 Dislike
成日都聽日講話咩大隻佬奶粉,做緊gym 又聽到啲師兄,講緊咩whey protein 乜gainer 乜乜柒柒supplement 呢啲究竟係乜野嚟

利定申先,唔係鼓吹人去買,睇需要先買,唔好人買你又買

再利申先,個人經驗嚟,可以大家理性討論下,資料有乜不足,希望大家可以將我百屌成材

第一種,亦係最常見,叫做whey protein(乳清蛋白

大部分主要其實算係奶製品嚟,係奶度分離加提煉出嚟,成份一定係蛋白質居多
商家佬都會加好乜乜維其命,其他無乜用嘅野,去令佢靚靚仔仔,至於點揀,呢個有時間可以開另一個post 詳細再講下

亦有部分牌子嘅whey protein 係肉類提煉,陣味幾重口下(飲過,個人覺得幾難入口下)

whey protein 係健身界都有幾耐歷史下,係Arnold 個期已經開始盛行

第二種常見就係,gainer,又叫做肥仔粉,增重粉

都係同whey protein 一類主要係奶度提煉,不過會加大量嘅糖,碳水化合物,去谷個卡路里,令到個人會重,偏向肥少少

蛋白質,一定比whey protein 低,得二十左右

第三隻,應該少接觸啲,佢就係iso (讀音:i so) ,中文係乳清分離蛋白,whey protein isolate

佢同whey protein 好似樣,係佢進化版
嘩,屌進化版一定好正啦
其實又唔係,佢係將啲蛋白質拆得更細,純度更高,所以吸收會更加快

每隻粉都有優缺點,係唔同嘅時候用,會發揮佢自己最大嘅好處

千其唔好以為淨飲唔操就會大隻,你副偈只會死得更加快
要買粉嘅,真係諗清楚,自己需要啲乜,同計劃點操,如果唔係只會哂錢
Noted with , thx
咁幾時用咩
睇你自己情況

如果想增重,但係食得唔夠就可以gainer
食得夠就梗係whey protein

平時,無乜特别目標就whey protein

做緊cutting,iso 會好啲,夠哂低卡路里,如果,無乜閒錢,whey protein 都可以一戰
多謝巴打支持
有乜想問下,可以大家隨便交流下
住外國, optimum nutrition 有啲貴,食開myprotein
啱啱開始做gym

我個人本身算係瘦底,網上睇過好似算係新陳代謝比較快,想問下用邊隻奶粉同個飲用次數同個份量最好係幾多會比較好?

Thx ching sin
師兄對AP nutrition有咩睇法
巴打 我岩岩買左奶粉想試下
想問問如果淨係做網上果啲10零分鐘爆汗操肌有冇需要?定唔去gym房就浪費左?
點做都未知買乜奶粉
做GYM多數都1hr走跳
你做得個十幾分鐘…根本冇得比

而且強度唔一樣

巴打點睇呢個牌子同allmax
my protein 係英國野嚟,個人覺得德國野會好啲

不過粉好夾人,我有個fd 食golden whey 會好唔吸收,我就反而幾OK
myprotein 喺labdoor都有好唔錯嘅評分所以先放心用

師兄用開邊隻?
瘦底都睇下你平時食得多唔多餐,如果可以一日六餐嘅whey protein 會啱你多啲

食唔夠餐,gainer 啱你多啲,不過可能要飲兩次,因為佢啲protein 實在唔高

千其唔好當佢係正餐

奶粉好睇下,新手可以買隻平平地嘅whey protein 試下,whey protein 好萬能下
平時都係吃2-3餐左右

有無邊隻牌子推介會易入口啲呀

唔該曬先
佢whey protein 每一份serving protein 得20g 對於whey protein 個average 係低好多下

見仁見智了

我就唔會好推薦去買
唔好哂咗佢 ,10零分鐘爆汗操,你飲奶粉係無乜用途

真係入gym 房做la
lab door 坦白講,唔係幾信得過,有啲牌子有自己lab ,你估下會發生乜事
新手飲緊 whey protein
通常操完一次 臨訓一次
定還是操完一次就夠
你相個隻老牌子嚟,基本無乜野

all max 睇下你買乜啦

利申定先,非打手,我有買all max 嘅bcaa
一同三分類唔太恰當
whey protein係一個大種類 冇記錯入面細分有3-4種
whey protein peptides?
whey concentrate
whey isolate
whey hydrolyzed
價值由底到高排 最底吸收最好
本身瘦底,玩左半年,一個星期前開始飲gainer. 頭一星期上左3磅

keep 住1星期做4日, 胸背膊腳咁操, 點先知上磅係muscle or fat?

180/143lbs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞