談談大隻佬奶粉

1001 回覆
196 Like 26 Dislike
香港成班人推myprotein
唔L係掛
個fd 飲過gnc 好難飲,搞到我有戒心,後尾一試on 就上癮,好似飲真朱古力咁
巴打求評
小弟68kg 左右浮沈,最高去到72kg,Gym 齡1.5 yr
一星期一般做三日,分胸/三頭,背/三頭,腳/膊咁做
假設用70kg 計,x1.8 g/kg = 126 g protein,如下

Gym day

朝早 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop
Gym 前 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop
Gym 後 24g ON Whey 1 scoop
睡前 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop
Total 132 g protein

Rest day
朝早 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop
餐間 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop
睡前 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop

咁飲法o 唔ok?會唔會太多?謝謝
巴打求評
小弟68kg 左右浮沈,最高去到72kg,180cm,bf% 16~17%,Gym 齡1.5 yr
一星期一般做三日,分胸/三頭,背/三頭,腳/膊咁做
假設用70kg 計,x1.8 g/kg = 126 g protein,如下

Gym day

朝早 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop
Gym 前 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop
Gym 後 24g ON Whey 1 scoop

Rest day
朝早 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop
餐間 20g ON Pro Gainer 1/3 scoop + 24g ON Whey 1 scoop

咁飲法o 唔ok?會唔會太多?謝謝

補充body fat%
飲咁多次粉
所以求評 平時剩係食外賣野,唔太健康
lm
我每星期做三至四日,試緊飲whey protein ,係咪要每日嘅早/操完同晚都飲?
賣野果嗰人叫我咁飲
全乳清黎補充蛋白質?
而且乳清breakdown 得好快,非運動前後飲可能一半都未吸收到就痾番出黎,而且on whey 有bcaa , 一日飲兩次就已經差唔多到人體上限
你地班友唔好淨係飲粉去吸收蛋白質
粉只係彌補你日常既不足, 主要吸收來源都要係日常飲食
多食肉魚蛋
所以巴打有咩建議?rest day cut 晒ON Whey?
最少一半蛋白質來源係肉啦,whey 可以照飲但唔好一日超過兩次,gainer 就唔好再買,直接食即食麥/皮香蕉好過你1/3scoop 咁就住就住食,一定平過買gainer 又健康
飲開vp2
平時做gym都唔會飲 ,因為正常飲食已經可以滿足到我運動後所需要既蛋白質 。除非個日喪操 。

除非真係想比賽,否則唔好依賴(佢地)
瘦底
有打開波但食整唔肥
係咪應該買gainer
飲住黎做gym先
高173 但得57kg 到
其實全世界咁多標準,你淨係講加州?其實你有無了解過人地個評測標準先quote個warning出黎? 加州係特別嚴,好多產品喺加州賣都要加返個warning,而且佢係嚴到無理由。好似加州個鉛安全吸收標準係0.5mg/day,但係美國食品藥品監督管理局嘅標準係日常吸收75ug,歐盟食品安全都係50ug,咁樣乜嘢入到加州都會有問題,定係住喺加州嘅人身體特別差?
加州個標準係唔係真係值得參考?
但點解同一個網其他whey 無呢個 warning ?
唔係淨我講, 我見佢有寫我咪quote 出來參考下囉~ 我又唔係化驗所既人,

正如你所講到到標準唔同, 咁人地(加州)係有concern嘛~~ 係好嚴, 你大可以繼續飲唔理~

但唔排除有極少人承受唔到呢丁點既鉛同水銀架嘛~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞